Bąble na skrzydle Spitfire'a

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Bąble na skrzydle Spitfire'a

Postprzez Aleksander » sobota, 23 lutego 2013, 20:17

Dzięki dewertusowi (dzięki :lol: ) stałem się szczęśliwym posiadaczem modelu Spitfire Mk IX Hasegawy. Zaintrygowała mnie w tym modelu jedna rzecz, której nie zauważyłem w innych Spitfire'ach - na skrzydle, między bąblem od uzbrojenia, a kadłubem widoczny jest taki szeroki, "łezkowaty" bąbel (widoczny na załączonej fotce w lewym górnym rogu) - przejrzałem dostępne źródła informacji i wynalazłem jedynie, że pojawiał się on w późnej wersji i to głównie w płacie typu "e", znalazłem go też na skrzydle Mk XVI.
Obrazek
Moje pytanie jest następujące - czy we wcześniejszych wersjach Mk IX i w płacie typu "c" też były, czy powinienem je spiłować, chcąc zrobić wczesną wersję Spitfire. I od kiedy zostały wprowadzone i dla jakiego płatowca?
Aha - i ubiegam ewentualne uwagi - znam model Hasegawy, wiem o jego wadach i ograniczeniach, ale mi to nie przeszkadza 8-) .
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

Re: Bąble na skrzydle Spitfire'a

Postprzez RAV » sobota, 23 lutego 2013, 22:50

Aleksander napisał(a):czy we wcześniejszych wersjach Mk IX i w płacie typu "c" też były, czy powinienem je spiłować, chcąc zrobić wczesną wersję Spitfire. I od kiedy zostały wprowadzone i dla jakiego płatowca?

Cytat z klasyki:
Wojtek Matusiak w 'Spitfire IX i XVI lotników polskich' napisał(a):Brak potwierdzenia by na polskich Spitfire'ach używano kół typu AH8375, z piastą trójdzielną, obecnie najczęściej spotykanych w egzemplarzach muzealnych (dla których stosowano spłaszczoną kroplową owiewkę na górnej powierzchni skrzydła.

Możesz poszukać, kiedy wprowadzono ten typ kół, ale "na czuja" mogę powiedzieć, że we wczesnych Mk.IX tych bąbli nie było.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Aleksander » niedziela, 24 lutego 2013, 02:22

Dzięki RAV, trochę mi wyjaśniło sytuację - czyli - będę "piłował" :lol:
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Wojciech Perkowski » środa, 27 lutego 2013, 08:57

Z tego co "gdzieś czytałem" - te bąble to modyfikacja opracowana w końcówce 1944 r. a instalowana po wojnie.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Vilgefortz » środa, 27 lutego 2013, 12:39

Tu sobie można o nich poczytać: http://spitfiresite.com/2010/04/spitfir ... ied.html/3

Ogólnie bąble powstały po adaptacji podwozia do pracy na asfaltowo-betonowych lotniskach. Szczegóły w tekście powyżej.
Na zdjęciach bąble są zwykle w Spitach z trzyotworową felgą. Przeglądałem pod tym kątem np Stratusa o polskich XVI i bąbli nie widać. Tym bardziej bym obstawiał ich brak na naszych IX.
Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2013, 12:45 przez Vilgefortz, łącznie edytowano 2 razy
Vilgefortz

Postprzez Aleksander » środa, 27 lutego 2013, 15:45

Jeszcze raz wielkie dzięki! Będę je usuwał!
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste