MIG 21 pfm

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

MIG 21 pfm

Postprzez Patryk » niedziela, 24 marca 2013, 08:28

Czołem
Mam pytanko odnośnie modelu MIG'a 21 pfm. Jaki model w skali 1/48 będzie najbliższy tej wersji. Czy ew. mógłby mi ktoś z kolegów siedzacych w temacie podpowiedzieć kilka rzeczy odnośnie kwesti merytorycznych ? ;o)
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Reklama

Re: MIG 21 pfm

Postprzez Mecenas » niedziela, 24 marca 2013, 08:37

Eduard. Poczekaj tylko gdzieś do lipca. Chyba, że musisz na już...wtedy to zostaje Academy.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Slash » niedziela, 24 marca 2013, 11:09

Taka tragiczna ta Akademia chyba nie jest. A to ma być coś konkretnego czy tak po prostu MiGa chcesz?
Slash

Postprzez young » niedziela, 24 marca 2013, 16:11

Parę lat temu napisałem gdzieś:
"Zestaw Academy PF, ma bliżej do PFM-a niż PF-a użytkowanego w naszych SP. Po pierwsze, ponieważ Academy poleciała tak zwaną masówką, model ten posiada system SPS (nadmuch na klapy), który występuje dopiero od wersji 77, u nas odpowiednio PFM (94). Musisz tylko użyć części "niepotrzebnych", zamiast tych dedykowanych do budowy okolic klap. Nie ma także odpowiedniej płetwy podkadłubowej ze spadochronem. Jest ta która pojawiła się w naszych PFM-ach. Gondola GP-9 podobno (nie sprawdzałem) jest za krótka o jakieś 1,4cm (!). Info to mam od producenta właściwego zasobnika z żywicy Ciro model (teraz robi ją Quickboost lub Aerobonus - dodaję info). Dlatego ja się męczę aby z tego zestawu zrobić polskiego PFM-a. Wystarczy dodać fotel KM-1 i dwuczęściową osłonę kabiny."
Jeśli śpieszy Ci się, możesz dłubać Academy, pomogę merytorycznie. Tylko on jest moim zdaniem brzydki, ma zderformowaną sylwetkę, słabo leży w planach. Warto poczekać na Eduarda.
young

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste