Hannover CL.II nr 83 (CWL8.3)

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Hannover CL.II nr 83 (CWL8.3)

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 12:26

Witam
Szukam jakichkolwiek materiałów potwierdzających malowanie samolotu Hannover CL. II nr 83 (CWL8.3) W necie znalazłem tylko te dwie stronki:
http://tomaszjkowalski.republika.pl/hancl/hanower1.gif
http://www.samolotypolskie.pl/uploads/Products/product_1166/hannover_CL-II.jpg
Zbieram materiały dotyczące jego malowania. Podobno jednak nie był w naturalnych kolorach materiałów.
Bardzo proszę o pomoc.
Marcin Chrupek Chruścielewski
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Reklama

Re: Hannover CL.II nr 83 (CWL8.3)

Postprzez GrzeM » wtorek, 23 kwietnia 2013, 09:25

Mnie on wygląda na malowany. Na jakiś jasny kolor. Nie wiem, na jaki.
GrzeM

Postprzez Chrupek » wtorek, 23 kwietnia 2013, 12:06

Właśnie, co raz więcej materiałów przemawia za tym, że był on jednak malowany na błękitny kolor. Więc prysł taki fajny pomysł na malowanie. Więc poszukiwani a trwają nadal.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez GrzeM » wtorek, 23 kwietnia 2013, 14:41

Eee tam od razu błękitny. Co to za "materiały"? Obawiam się, że tylko czyjeś domysły.
Np. ten samolot:
Obrazek
w rzeczywistości na 99% był piaskowy z fioletowymi lub purpurowymi pasami. Mam kopię kolorowych akwareli japońskiego korespondenta wojennego, który malował niemieckie samoloty w 1919 r. Jest tam (niemiecki) Albatros J.I w takim właśnie malowaniu. A u nas pokazuje się go jako zielonego.
GrzeM

Postprzez waran » wtorek, 23 kwietnia 2013, 16:56

GrzeM czy możesz pokazać te akwarele,bardzo ciekawy temat.Ten model w tym malowaniu widziałem kiedyś na zawodach w Ostrowie.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez GrzeM » wtorek, 23 kwietnia 2013, 18:03

Jutro zeskanuję i wrzucę.
GrzeM

Postprzez zegeye » środa, 24 kwietnia 2013, 13:25

nie znam się na szmatkowych....ale jak podkręcić kontrast to na kadłubie żadnych słojów raczej nie widać. Widać za to zamalowany krzyż na ogonie...

Obrazek
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez potez » środa, 24 kwietnia 2013, 19:05

GrzeM napisał(a):Eee tam od razu błękitny. Co to za "materiały"? Obawiam się, że tylko czyjeś domysły.
Np. ten samolot w rzeczywistości na 99% był piaskowy z fioletowymi lub purpurowymi pasami. Mam kopię kolorowych akwareli japońskiego korespondenta wojennego, który malował niemieckie samoloty w 1919 r. Jest tam (niemiecki) Albatros J.I w takim właśnie malowaniu. A u nas pokazuje się go jako zielonego.

GrzeM wrzuć te skany, please ;o)
Akurat mam odbitke ze zdjęcia Smoka i moim zdaniem widać na niej słoje na sklejce. Cholernie chciałbym zobaczyć te akwarelki, leży sobie biedaczyna w planach i do tej pory myślałem, że zielony z fioletowymi paskami ale z tego co piszesz to naturalna żółta sklejka ( nie piaskowy) i fioletowe paski :idea:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste