przez Tomasz » poniedziałek, 21 lipca 2008, 18:47
Nie znam się aż tak dobrze na P-40, ale zwróć uwagę, że to w zasadzie nie były P-40C, tylko Hawki 81-A-2. Warto więc oglądać tylko fotki z AVG, bo P-40C mogły się różnić w szczegółach.
Jeśli chodzi o kolory, to od góry były najpewniej takie jak podał Gienek. Zachował się oryginalny schemat kamuflażu dla produkowanych dla RAF-u P-40 sporządzony w zakładach Curtissa. Są tam zdefiniowane zamienniki 71-013 i 71-009 dla brytyjskiego kamuflażu Temperate Land. Natomiast nie byłbym taki pewien jeśli chodzi o kolor spodu. Instrukcja pisze tylko o tym, że ma to być kolor Sky type S, ale pewnie nie było na niego gotowego odpowiednika z palety Du Ponta.
Wydaje mi się, że informacja o tym, że był to DuPont 71-021 i że był to kolor podobny do FS36463 pojawiła się po raz pierwszy w zeszycie H C Bridgewatera The Curtiss P-36 and P-40 in USAAC/USAAF service 1939/1945 (zeszyt nr 3 z serii SAM Combat Colours). Prawdę mówiąc mam trochę rezerwy wobec tej informacji, gdyż na wszystkich kolorowych fotkach P-40 w kamuflażu "Temperate Land" kolor spodu wygląda na sporo jaśniejszy niż 36463. W dodatku kolor ten wydawał się mieć ciepły, delikatnie żółtawy odcień. Wiem, że na podstawie kolorowych zdjęc ryzykownie jest wysnuwać tego rodzaju wnioski, ale jak mówiłem, wygląda tak na wszystkich zdjęciach, jakie znam.