A6M2 261 Kokutai - pytanie do ekspertów

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

A6M2 261 Kokutai - pytanie do ekspertów

Postprzez TK » piątek, 28 marca 2014, 19:38

Witam Wszystkich,
Mam pytanie do miłośników kraju kwitnącej wiśni i lotnictwa cesarza oczywiście ;o)
1) Czy zestaw Tamyia A6M2b (60780) 1/72 może posłużyć do zbudowania repliki A6M2-21 JNAF 261Kokutai Tiger-110 Saipan :?:

Obrazek

2) Na ile może być wiarygodne ostatnie malowanie tego samolotu z roku 1944/45 (ten z czerwonym ogonem) lub to malowanie z dwoma odcieniami zielonego z 1944 :?:
Obrazek pochodzi ze strony
http://asisbiz.com/il2/Zero/A6M2-21-261Kokutai-Tiger-110.html

Jakie farby trzeba by tutaj użyć :?: - preferuję Gunze serię C
Z góry dziękuję za odpowiedź
Ostatnio edytowano piątek, 28 marca 2014, 22:26 przez TK, łącznie edytowano 1 raz
TK

Reklama

modele polskich samolotów

Re: A6M2 261 Kokutai - pytanie do ekspertów

Postprzez Artur Domański » piątek, 28 marca 2014, 19:53

Na mój stan wiedzy to SF
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez TK » piątek, 28 marca 2014, 19:56

Artur Domański napisał(a):Na mój stan wiedzy to SF

A które konkretnie malowanie to SF wg Ciebie?
TK

Postprzez Artur Domański » piątek, 28 marca 2014, 20:13

To z czerwonym ogonem, natomiast z tymi dwoma odcieniami zielonego, widzialem kiedyś taka fotkę zrobiona na pokładzie amerykanskiego lotniskowca i tam można domniemywac o dwóch odcieniach górnego kamuflażu
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Georg01 » piątek, 28 marca 2014, 21:37

Te zielone malowania w 261 Kokutai naprawdę istniały. Cała seryjka samolotów tak wyglądała. Miały białe pasy na skrzydłach i kadłubie i raczej nie było to oznaczenie dowódcy dywizjonu, bo tych dowódców to musiałoby tam być wielu.
Malowanie połowy kadłuba na inny zielony to stara i znana powszechnie bujda - to był albo cień na zdjęciu, albo różnica kolorów jaka powstawała przy zasłanianiu obszaru kabiny przed słońcem. Aż dziw bierze, że ktoś jest gotów uwierzyć, że ktoś będzie malował pół samolotu jednym kolorom, a drugie pół drugim. Przecież to głupota nawet tak zakładać. Bardzo często natomiast Japończycy ( i nie tylko oni) zasłaniali przed słońcem, deszczem kabiny samolotów, ale nie tylko same kabiny, a obszar nieco większy. To dawało efekt "innego" koloru po czasie.
Słynne Zera 11 z Chin przez lata uchodziły za dwukolorowe. Jak można było uwierzyć w coś takiego ?

Natomiast czerwony tył wygląda na całkowity odjazd autorski i SF na miarę Spielberga. Chociaż kto wie - z czarno białych zdjęć nie wynika, na jaki kolor samolot malowano...
Georg01

Postprzez zegeye » piątek, 28 marca 2014, 22:15

Artur Domański napisał(a):To z czerwonym ogonem, natomiast z tymi dwoma odcieniami zielonego, widzialem kiedyś taka fotkę zrobiona na pokładzie amerykanskiego lotniskowca i tam można domniemywac o dwóch odcieniach górnego kamuflażu

Tam tez nie było dwóch kolorów. Te ciemniejsze obszary powstały na skutek umycia ich jakimś ''szuwaksem'' przez amerykanów. Są fotki tego procederu.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez TK » piątek, 28 marca 2014, 22:23

Georg01 napisał(a):Te zielone malowania w 261 Kokutai naprawdę istniały.

Ok, ale co z farbami Gunze? Ten zielony to IJN Green, czy raczej zielony Mitsubishi? A co z dołem?

Georg01 napisał(a):Natomiast czerwony tył wygląda na całkowity odjazd autorski i SF na miarę Spielberga. Chociaż kto wie - z czarno białych zdjęć nie wynika, na jaki kolor samolot malowano...

No właśnie, też mnie zastanawia skąd biorą się takie pomysły - trudno raczej podejrzewać, że ktoś sobie wymyślił kolor czerwony tylko i wyłącznie na podstawie czarno-białego zdjecia? Wiem, że są różne przypadki kosmicznych interpretacji, ale na pół czerwonego samolotu to chyba raczej powinny być jakieś kwity?
TK

Postprzez TK » piątek, 28 marca 2014, 22:23

Georg01 napisał(a):Te zielone malowania w 261 Kokutai naprawdę istniały.

Ok, ale co z farbami Gunze? Ten zielony to IJN Green, czy raczej zielony Mitsubishi? A co z dołem?

Georg01 napisał(a):Natomiast czerwony tył wygląda na całkowity odjazd autorski i SF na miarę Spielberga. Chociaż kto wie - z czarno białych zdjęć nie wynika, na jaki kolor samolot malowano...

No właśnie, też mnie zastanawia skąd biorą się takie pomysły - trudno raczej podejrzewać, że ktoś sobie wymyślił kolor czerwony tylko i wyłącznie na podstawie czarno-białego zdjecia? Wiem, że są różne przypadki kosmicznych interpretacji, ale na pół czerwonego samolotu to chyba raczej powinny być jakieś kwity?
TK

Postprzez Georg01 » piątek, 28 marca 2014, 22:40

TK napisał(a):Ok, ale co z farbami Gunze? Ten zielony to IJN Green, czy raczej zielony Mitsubishi? A co z dołem?

Żartujesz ?! Powiedz, że żartujesz :D Naprawdę masz zamiar ustalić jakiego odcienia Gunze użyto w dżungli na Saipanie do pomalowania Zer 21 w roku 1944 ? Pewnie sam Pan Bóg na niebie nie ma pojęcia czym pomalowano te samoloty !
Poza tym co to za farba IJN green ? Nie było czegoś takiego. Był zielony Mitsubishi, zielony Nakajima, zielony Aichi, ale zielony IJN istnieje tylko w wyobraźni producentów farbek modelarskich.

TK napisał(a):No właśnie, też mnie zastanawia skąd biorą się takie pomysły - trudno raczej podejrzewać, że ktoś sobie wymyślił kolor czerwony tylko i wyłącznie na podstawie czarno-białego zdjecia? Wiem, że są różne przypadki kosmicznych interpretacji, ale na pół czerwonego samolotu to chyba raczej powinny być jakieś kwity?

Jakie kwity ? To malowanie to absolutny, odjazdowy, młodzieżowy wymysł autora malowań, jakich tysiące. Czysta, nieskazitelna fikcja.
Georg01

Postprzez TK » sobota, 29 marca 2014, 11:00

Georg01 napisał(a):Żartujesz ?! Powiedz, że żartujesz :D Naprawdę masz zamiar ustalić jakiego odcienia Gunze użyto w dżungli na Saipanie do pomalowania Zer 21 w roku 1944 ?

Nie, mówię to całkowicie poważnie :mrgreen: - no pewnie, że nie o to mi chodziło :). Po prostu zdałem pytanie, jaki odcień z palety Gunze byłby najlepszy dla tego akurat samolotu. Wiem, że tych zielonych, którymi były malowane te samoloty jest sporo http://www.j-aircraft.com/research/gregspringer/wem-review/wem-review.htm ale nie wiem jaką farbę Gunze dobrać, po prostu nie znam tych japońskich odcieni tego producenta i stąd uwaga do tych, którzy ogarnęli ten temat.

Georg01 napisał(a):Jakie kwity ? To malowanie to absolutny, odjazdowy, młodzieżowy wymysł autora malowań, jakich tysiące. Czysta, nieskazitelna fikcja.

No dobra, ale nie mogło to przecież się wziąć z powietrza - myślę, że nikt przy zdrowych zmysłach nie wprowadzał by takiej dezinformacji, chyba że masz na to jakieś przykłady
TK

Postprzez Georg01 » sobota, 29 marca 2014, 11:45

TK napisał(a):Nie, mówię to całkowicie poważnie :mrgreen: - no pewnie, że nie o to mi chodziło :). Po prostu zdałem pytanie, jaki odcień z palety Gunze byłby najlepszy dla tego akurat samolotu.

Tu nie ma nic pewnego, nawet powiem więcej - możemy sobie pogdybać. Musisz wiedzieć, że produkcję Zer 21 zakończono w Nakajima pod koniec 1942 roku. Malowania o których rozmawiamy pochodzą z sierpnia/września 1944, a więc półtora roku po zakończeniu produkcji. Nie wiemy skąd 261 miał te Zera - albo fabryczne z końca 1942, albo z przekazania z innych jednostek. Jak z przekazania to mogli dostać mieszankę produkcji Mitsubishi/Nakajima. Przed przekazaniem zapewne samoloty przechodziły jakiś remoncik. Gdzie ? Nikt nie wie. Czym je tam pomalowano ? Czymkolwiek, co było dostępne w rejonie zakładu remontowego. Rozumiesz już więc, że na bazowe kolory Mitsubishi/Nakajima nałożono nowe farby żeby odnowić powierzchnię. Ja bym obstawiał zielony Nakajima (bardzo ciemny, butelkowy), który na Saipanie zapewne płowiał i odbarwiał się niemiłosiernie, co dawało taką kolorową mozaikę na powierzchni. Do tego kabiny zakrywano przed słońcem plandeką, co tworzyło ciekawe zróżnicowanie kolorystyczne - powstawał obszar ciemniejszy obejmujący rejon kabiny, zachodzący pewnie nieco na skrzydła.
Spód kadłuba zostawiono w kolorze "jasnokarmelkowym". Ostawiam "karmelkowy" Nakajima, ale to taki mój prywatny typ. Karmelkowy Mitsubishi był równie pradopodobny.
W Japonii wyszedł wieki temu zestaw kalkomanii z firmy Platz z tej jednostki. Tu masz link do zestawu :

http://www.hlj.com/product/PLZHD7-3/Air

Moim zdanie bardzo wiarygodny, profesjonalnie opracowany, pewnie na podstawie zdjęć oryginałów. Samolot z numerem 143 to dowódca całej sekcji.

TK napisał(a):No dobra, ale nie mogło to przecież się wziąć z powietrza - myślę, że nikt przy zdrowych zmysłach nie wprowadzał by takiej dezinformacji, chyba że masz na to jakieś przykłady

Mam złą wiadomość - wzięto to z powietrza. Malarze sylwetek malują jak im się podoba i wymyślają coraz to nowe "hipotezy" kolorystyczne. Niestety ten czerwony to wymysł i wyobraźnia malarza sylwetki.
Czy mam przykłady dezinformacji ? Tysiące. To nie o to chodzi, że ktoś celowo wprowadza dezinformację. Po prostu tworzy własną fantazję na temat samolotu, ale nie w celu wprowadzenia w błąd, tylko bo taki samolot by mu się podobał - taki samolot marzeń. Dodajemy kolory, żeby było ładnie i kolorowo. Zycie było szare i zielone, a modelarze pragną kolorów jak Rosjanie Krymu. Stąd przeróżne kolorowe "bajanie" rysowników sylwetek. Modelarz chce wierzyć, że tak było, tak jak Fox Mulder w UFO. Niestety : The truth is out of there.
Georg01

Postprzez TK » sobota, 29 marca 2014, 12:12

Georg01 napisał(a): Moim zdanie bardzo wiarygodny, profesjonalnie opracowany, pewnie na podstawie zdjęć oryginałów. Samolot z numerem 143 to dowódca całej sekcji.

No właśnie, ale tam także rzeczona 110 jest wyraźnie dwubarwna, więc w kontekście tego co powiedziałeś wcześniej: Where is the truth? :)

A co myślisz o tym zestawie kalkomanii, znasz to może? http://www.toratoratora.com.pl/pl,techmod-72040-1-72-mitsubishi-a6m2-zero,0,43,61,0,21762.html#.UzapXYXB19M :?:

Zapytam jeszcze o ten karmelkowy, którą farbę polecasz? Dowolnego producenta.

Generalnie wielkie dzięki za odzew
TK

Postprzez Georg01 » sobota, 29 marca 2014, 17:01

W dwubarwności 110 nie ma nic tajemniczego. Zdjęcie znane od 187 lat, a może i dłużej.

Obrazek

Tamiya być może zrobiła do swojego Zera w 1/32 nową farbę, ale pewny nie jestem. Chyba nie ma z "gotowców" dobrej japońskiej farby A3 na Zera. Mitsubishi miało ten karmelkowy bardziej zielonkawy, Nakajima bardziej karmelkowy.
Georg01

Postprzez zegeye » niedziela, 30 marca 2014, 08:06

TK napisał(a):No właśnie, też mnie zastanawia skąd biorą się takie pomysły - trudno raczej podejrzewać, że ktoś sobie wymyślił kolor czerwony tylko i wyłącznie na podstawie czarno-białego zdjecia? Wiem, że są różne przypadki kosmicznych interpretacji, ale na pół czerwonego samolotu to chyba raczej powinny być jakieś kwity?

To niestety typowe przy japonskich maszynach. Wszelkie ''dziwne'' malowania powstaja na skutek interpretacji zdjęć które zazwyczaj są nie najlepszej jakości. Trochę mnie to dziwi bo japońska optyka....chyba nie należy do najgorszych :D
Czytałem kiedyś taką interpretację tego malowania, że to samolot używany do treningu. Stąd pojawiło się czerwone/pomarańczowe malowanie. Widziałem też już to malowanie z pomarańczowym dołem (zgodnie z tą interpretacją).
Co do kwitów to....nie. Kwity to mają samoloty niemieckie......do najmniejszej śrubki. Japońskie niestety to w dużej mierze domysły.

Co do kolorów ''karmelkowych'' bardzo dobre farby moim zdaniem robi firma White Ensign Models. Wygooglaj sobie...mają dedykowane zestawy farb.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez spiton » niedziela, 30 marca 2014, 08:17

Obrazek
To mi na cień nie wygląda.
spiton

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste