F-16 CJ block 50 Tamiya - przeróbka na polski?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

F-16 CJ block 50 Tamiya - przeróbka na polski?

Postprzez Kuba P. » niedziela, 5 kwietnia 2015, 08:56

Panowie,
Czy Tamka 1:48 F-16 CJ Block 50 + ten zestaw Edka niżej pozwoli mi już zbudować polskiego F-16 czy jeszcze coś muszę mieć? Chyba wlot powietrza do silnika jeszcze potrzebuję?

Obrazek

http://www.eduard.com/store/Eduard/Big- ... -1-48.html
Kuba P.

Reklama

Re: F-16 CJ block 50 Tamiya - przeróbka na polski?

Postprzez Janbar » niedziela, 5 kwietnia 2015, 09:13

Kuba,

nie ten silnik i związane z tym różnice. W polskich jest węższy wlot powietrza i inna dysza wylotowa. Specjaliści pewnie podadzą jeszcze inne drobniejsze różnice. Lepszym materiałem wyjściowym wydaje się Block 32/52

http://www.mojehobby.pl/products/Lockhe ... birds.html
Janbar

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » niedziela, 5 kwietnia 2015, 10:01

No właśnie to mnie zmyliło, Edek dodaje żywiczną dyszę: F100 PW-22 engine exhaust ale już wlotu brak.
Szukam dalej w takim razie :)

Dzięki za podpowiedź.
Kuba P.

Postprzez potez » niedziela, 5 kwietnia 2015, 20:42

pNie szukaj tylko kup ktoreś z pudełek zawierające wersję 52. Najtaniej chodzi thunderbirds. To jest gotowiec, do którego trzeba tylko dodać zasobnik spadochronu na ogon i kilka smiesznych antenek pod wlot powietrza.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez karambolis8 » niedziela, 5 kwietnia 2015, 21:41

Dokładnie mam taki sam plan jak potez mówi. Mam model thunderbirds i tam są te same wypraski co gdzie indziej, nawet uzbrojenie. M.i. AIM-9X się przyda. thunderbirds do block 52, więc mamy poprawną ilość i rozmieszczenie wyrzutników flar pod kadłubem, bąble za radarem, beer cans na slotach itp. Zostaje kupić za parę dolców zasobnik na spadochron wolfpacka z luckymodel z darmową wysyłką, tam są też brakujące anteny, dorobić 2-3 duperele i mamy pięknego jastrzębia.
karambolis8

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 08:41

Ok - dziękuję Wam za podpowiedzi. Znakiem tego jeśli chcę zrobić patriotycznego F-16 to i tak muszę kupić inny model. Skoro Kinetic oferuje wersję D w odpowiedniej konfiguracji to chyba na tym się skończy. Jakoś dwumiejscowy F-16 podoba mi się bardziej.
Natomiast zostaje mi ów model F-16 C, Block 50 i trzeba go jakoś zagospodarować.

Nie bardzo chcę robić szary samolot i pojawia się pomysł na maszynę IAF. Jak mi wczoraj Tow. JBZ klarował mój F-16 możnaby przefarbować na Block 40 przy czym izraelskie samoloty są dość mocno poprzerabiane. O ile kojarzę to drobne rzeczy, nic co wymusza ingerencję w bryłę modelu. Zatem może taka przeróbka byłaby w zasięgu moich możliwości manualnych?
Co o tym sądzicie?
Kuba P.

Postprzez Komandor » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 11:56

Czołem Chopacy
Kuba : maszyny IDF to w większości napędy Pratta, wiec i tak "Small Mouth".
Mogłeś przyjechać do kolegi, do Bielska. Dostałbyś tylny zasobnik na spadochron i wąski wlot ( mam ich z Haski chyba ze trzy ) gratis. Dokupiłbyś/dorobiłbyś tylko wylot spalin do Kineticka z Airesa i kilka dodatków ( np. osłony czujników -anten przed owiewką kabiny, czy zasobnik Pantera ). Kalki też bym Ci dał i jednomiejscowego Jaszczomba w 48ce masz jak tralala. Co do dwumiejscowego z Tamki, to trochę bardziej skomplikowany temat ( trzeba kupić dwa modele, przy czym jeden dla samej owiewki i limuzyny oszklenia ) ) i tu może pozostań przy Kineticu ( jego linie podziału brrr... ), ale też to rozważałem.
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 19:48

Powoli:
Co mam: zamówionego F-16 C Block 50 tamki. Co chcę mieć: polskiego albo nieamerykańskiego.
Skoro nie da rady z polskim to zostawiamy temat Tamki i polskiego (kupię kiedys Kinetic) a z tym co mam robimy burzę mózgów. Chciałbym mieć zatem Block 40 F-16 C w służbie IAF. Czy z Block 50 można zrobić IAF Block 40?

Odwiedziny i szaber części chętnie wiosną czy latem na spokojnie a teraz wracamy do tego czy można z tego co mam zamówione próbować zrobić maszynę izraelską?
Kuba P.

Postprzez BOMI21 » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 20:14

To jak jest taki wątek to podpytam - mam zestaw Aggressora, czyli w zasadzie wszystko co dawała Tamka w wszystkich innych zestawach. Mam też F-16 in Nato od Edarda, gdzie są ramki Kinetica. Czy mam wszystkie potrzebne części?
BOMI21

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 20:32

BOMI21 napisał(a):mam zestaw Aggressora, czyli w zasadzie wszystko co dawała Tamka w wszystkich innych zestawach.

Do Jastrzębia brakuje takiego kawałka badziewnej żywicy.
Obrazek

BOMI21 napisał(a): Mam też F-16 in Nato od Edarda, gdzie są ramki Kinetica. Czy mam wszystkie potrzebne części?

Do zrobienia F-16A ewentualnie AM.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez ROBERT » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 20:46

Kinetik w niektórych zestawach dawał dwa zasobniki spadochronu /takie jak w naszych/ mysle że jesli skopiowali tamke to i zasobnik bedzie pasował Kinetika do japończyka ,trzeba dorobic tylko dwie anteny na bokach i kawałek spadochronu w zasobniku
ROBERT

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 20:49

ok kwestia Baraka już nieaktualna... :lol:
Jak ktoś chce się podłączać pod temat to proszę już dalej.
Kuba P.

Postprzez Solo » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 21:04

Ja mam pytanie: czy w takim razie można zrobić polskiego F-16 z zestawu Tamiya F-16C Block 25/32 plus WPD Dragsuit Housing, czy konieczny jest jednak F-16C Block 52 Tamki?
A jeśli Block 25/32 wystarczy (plus zestaw Wolfpacka), to czy coś jeszcze ekstra należy dorobić?
Solo

Postprzez potez » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 21:07

ROBERT napisał(a):Kinetik w niektórych zestawach dawał dwa zasobniki spadochronu /takie jak w naszych/ mysle że jesli skopiowali tamke to i zasobnik bedzie pasował Kinetika do japończyka ,trzeba dorobic tylko dwie anteny na bokach i kawałek spadochronu w zasobniku

Kinetic nie pasuje do tamki, przynajmniej ten od polskiej wersji, trzeba rżnąc, jest duża róznica na wysokości zasobnika i podstawki pod statecznikiem. Tak na oko ponad 1mm i profile się nie zgrywają. Anteny są w zestawie.
Block 52 ma inne podwozie niż wcześniejsze blocki. Wersja cięzka ma jescze do tego inne klapy osłony podwozia. We wlocie Polakowi, trzeba jeszcze zrobić przetłoczenie, które jest nad węzłem podwozia.
Ostatnio edytowano wtorek, 7 kwietnia 2015, 10:50 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 21:19

Tamiya + Wolfpack jak instrukcja kazała.

Obrazek

Tamiya + Wolfpack jak logika kazała.

Obrazek

Dla wyjaśnienia - model się sezonuje w pudełku a biurku tylko II wś.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste