Pytranie dotyczące F5 E Tiger II

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Pytranie dotyczące F5 E Tiger II

Postprzez KRL » wtorek, 21 kwietnia 2015, 17:11

Rozpoczynam nowy projekt tym razem ponownie na stół trafia F 5E tym razem wybór padł na malowanie widoczne na zdjęciu poniżej:

Obrazek

Jednak według systemu kolorystycznego jaki posiadam w firmie podstawowy kolor jest opisany jako: PL/M co oznacza polerowany metal. Tu pojawia się moje pytanie czy aby na pewno jest to PL/M? Nie bardzo mogę odnaleźć zdjęcia przedstawiające oryginał a na tym które znalazłem ewidentnie widać różnicę między powierzchnią F-104 które na pewno jest polerowane a F-5E wygląda jak srebrny kolor o tzw pryzmatycznym ziarnie.

Zastanawiam się ponieważ muszę przygotować sobie na weekend kolory co wybrać czy srebro z miałkim (bardzo drobnym ziarnem) czy srebro w efekcie polerowanego aluminium?

Jak myślicie - może ktoś z forumowiczów wykonywał F5 w takim malowaniu?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Pytranie dotyczące F5 E Tiger II

Postprzez piotr dmitruk » środa, 22 kwietnia 2015, 00:30

Najszybciej wygląda na pomalowany srebrzanką.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Ireneusz » środa, 22 kwietnia 2015, 05:17

Ireneusz

Postprzez KRL » środa, 22 kwietnia 2015, 05:38

Dzięki Panowie w tej sytuacji mam już pomysł użyję bardzo specyficznego srebra (White-Silver) + korektora flopu. Patrząc na wprost będzie to kolor przypominający anodowane aluminium natomiast pod kątem będzie widać preshading.

Mam jeszcze jedno techniczne pytanie jakim kolorem odznaczyć miejsca łączenia paneli bo czarne wydają mi się zbyt "agresywne" przy tak jasnym czystym kolorze.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste