Murek napisał(a):Miałem na myśli malowanie niemieckie, oryginalne, w którym samolot(y) przyleciał(y) do Finlandii. Na wielu zdjęciach golenie i osłony były bardzo jasne. Jeśli spód był przemalowany na RLM 65 to golenie i osłony od wewnątrz już niekoniecznie. Nie mam 100% pewności czy to był kolor 76, nawet nie zamierzam forsować tej wersji, mówię tylko, że Niemcy malowali i wnęki, i osłony, i golenie zarówno na kolor 02 jak i 76, i jest to możliwe. A na czarno-białych zdjęciach, w zależności od ustawienia samolotu (w słońcu, w cieniu) różne rzeczy można widzieć, czasem ten sam samolot wygląda inaczej w zależności od warunków w jakich były robione zdjęcia.
Bardzo dobra i celna uwaga. Panujący pogląd o malowaniu wnęk, goleni i osłon na RLM02 nie koniecznie musi być prawdziwy. Obecnie pogląd, że wszystko malowano na RLM 76 jest równie prawdopodobny. Bf 109G-6 z muzeum lotnictwa w Finlandii - dość starannie odtworzony - ma wnęki, golenie i osłony od wewnątrz właśnie w RLM 76 i raczej nie jest to przypadek, jak to się dzieje w większości muzeów. Nie jest dziś jasne, na jakie kolory malowano wnęki i podwozie we wszystkich chyba wariantach Bf 109. Znane są np. zdjęcia Bf 109E, i jest ich trochę, pokazujących na zbliżeniach bardzo ciemne golenie podwozia - czarne, czerwone lub RLM 66. Przykład - Bf 109E-3 czarna 5 H.Bennemanna z 2./JG 52.
Dla uproszczenia i niekomplikowania tematu myślę, że przyjęcie tezy, że wnęki, osłony od wewnątrz i golenie w tym fińskim Bf 109G-2 były fabrycznie malowane RLM 02 i takie zostały. Nie da się udowodnić jak było naprawdę.