Whitley kolor wnek

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Whitley kolor wnek

Postprzez Mac Eyka » czwartek, 2 marca 2017, 11:14

Właśnie rozpocząłem zmagania z Airfixowskim Whitleyem.
W modelu jest możliwość zbudowania otwartej komory bombowej oraz klap do lądowania.
Zastanawiam się jakom kolorem pomalować te elementy wewnątrz.
Czy interior green, a może srebrny. Może coś bliżej gun metal.

Spotkałem się też chyba z ciemniejszą odmianą żółtego.

Podpowiedzcie może.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Reklama

Re: Whitley kolor wnek

Postprzez LordDisneyland » czwartek, 2 marca 2017, 11:56

Mac-eyka, może te zdjęcia z obrzydliwą zielenią cuś pomogą...

http://s9.photobucket.com/user/pagen/me ... 9.jpg.html

http://s9.photobucket.com/user/pagen/me ... 0.jpg.html

Skoro kadłub tak, to może i wnęki?

PS Czy robisz ten egzemplarz z dodatkową wentylacją? :)
http://www.airpages.ru/eng/uk/whitley_1.shtml
Born to lose - out to lunch
- Ian "Lemmy" Kilmister
LordDisneyland

Postprzez radoslaw6363 » czwartek, 2 marca 2017, 19:10

NO tak się zabierałem w myślach za Whitleya, jak mi się wydaje nie ma dotąd żadnego na forum , ale jak widzę Kolega Maciej mnie uprzedził . Możliwe że mój będzie drugi :mrgreen:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez GrzeM » czwartek, 2 marca 2017, 19:49

Dokładnie co do Whitleya to nie wiem, ale ogólnie maszyny angielskie w tym okresie (początek wojny) miały malowane "wewnętrznym" grey greenem tylko kabiny pilotów, reszta raczej w kolorach naturalnych - stąd np. srebrne wnętrza tyłu Spitfire czy srebrne podłużnice i ceglaste płótno w Wellingtonie.
Jeśli spód miał czarny (bombowiec) to komora bombowa też pewnie czarna. W morskim - nie wiem.
Później (pewnie w okolicach 1941) zaczęli i wnętrza kabin malować na czarno. Oczywiście w nocnych bomberach.
Foto takie, wygląda na srebrny:
Obrazek

Britmodeller robi tak:
http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234967810-172nd-fly-aw-whitley-mkv-finished/

Wiesz że pierwszy cichociemny do Polski był zrzucany z Whitleya?
GrzeM

Postprzez greatgonzo » piątek, 3 marca 2017, 11:03

GrzeM napisał(a): reszta raczej w kolorach naturalnych - stąd np. srebrne wnętrza tyłu Spitfire

Z akcentem na kolory. NMF we wnętrzu Spita pojawił się późno i w ograniczonym wyborze modeli. Srebrne wnętrze to farba aluminiowa na podkładzie antykorozyjnym. I to i to srebrne, ale jak komuś zależy, to będzie chciał pokazać różnice między farbą, a blachą.

To tyle w temacie Whitleya ;).
greatgonzo

Postprzez GrzeM » piątek, 3 marca 2017, 14:09

greatgonzo napisał(a):Z akcentem na kolory. NMF we wnętrzu Spita pojawił się późno i w ograniczonym wyborze modeli. Srebrne wnętrze to farba aluminiowa na podkładzie antykorozyjnym.

Oczywiście. Dzięki za doprecyzowanie. Pomarańczowy w Wellingtonie to przecież też jakiś impregnat do płótna.

Wypatroszony Whitley na zdjęciach wygląda też na srebrny.
GrzeM

Postprzez Kuba P. » sobota, 4 marca 2017, 10:40

greatgonzo napisał(a):
GrzeM napisał(a): reszta raczej w kolorach naturalnych - stąd np. srebrne wnętrza tyłu Spitfire

Z akcentem na kolory. NMF we wnętrzu Spita pojawił się późno i w ograniczonym wyborze modeli. Srebrne wnętrze to farba aluminiowa na podkładzie antykorozyjnym. I to i to srebrne, ale jak komuś zależy, to będzie chciał pokazać różnice między farbą, a blachą.

To tyle w temacie Whitleya ;).

Ciekawe po co dodawano ta aluminiowa farbę skoro użyte było zabezpieczenie antykorozyjne, przecież to i dodatkowa masa i czas przy produkcji?
Kuba P.

Postprzez greatgonzo » sobota, 4 marca 2017, 10:56

Przed wojną wszystko było lepsze. Kilogram był cięższy, metr dłuższy, kobiety piękniejsze, wierzby bardziej płaczliwe, a standard zabezpieczenia blach samolotów zakładał dwie warstwy powłok lakierniczych :).
greatgonzo

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 6 marca 2017, 11:18

Generalnie kadłub już skleiłem.

Kabina pilotów na zielony. wnętrze kadłuba srebrne. Wnętrze klap, komory podwozia i golenie na czarno z lekkim posrebrzeniem na wypukłościach.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste