Jaka skala optymalna do okrętów?

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Jaka skala optymalna do okrętów?

Postprzez Greg » niedziela, 18 marca 2012, 11:05

Witam,
Mam pytanie od kompletnego żółtodzioba w szkutnictwie: jaka skala jest optymalna do wykonywania modeli podwodniaków ale też i większych jednostek pływających na pancernikach kończąc? Chodzi o to aby nie tracić pewnych detali jednocześnie nie dedykując osobnego pokoju na ekspozycję. Czy myślicie, że skala 1/350 jest optymalna pod moje potrzeby? Chodzi też oczywiście o to aby było co wybrać i nie wchodzić w nisze.
Greg

Reklama

Re: Jaka skala optymalna do okrętów?

Postprzez Greg » niedziela, 18 marca 2012, 20:58

Panowie, nikt nie pomoże?
Greg

Postprzez Jedrek » niedziela, 18 marca 2012, 21:02

Co modelarz to inne zdanie ;o) Moim dobrą skalą jest 350-tka.
Jedrek

Postprzez spiton » niedziela, 18 marca 2012, 23:24

350 albo 700.
modele w 700 są tańsze i mniejsze. Dużo mniejsze ,-)).
spiton

Postprzez Jaho63 » niedziela, 18 marca 2012, 23:27

Pytanie powinno brzmieć:
Okręty. Jaka skala optymalna do pokoju 5x4m, albo 20x10m!
Bo jak ktoś dysponuje takim pomieszczeniem, to widziałem w Brnie "optymalne" okręty. Lotniskowce, pancerniki w skali 1:72! Coś pięknego!
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Greg » poniedziałek, 19 marca 2012, 00:04

Jasne, fakt, powierzchnia ekspozycji jest tutaj kluczowa. Bardziej miałem na myśli jednak założenie, że miejsca nie ma,m za dużo, wręcz mało ale chciałbym znaleźć kompromis detale/skala.
Greg

Postprzez spiton » poniedziałek, 19 marca 2012, 00:50

Jest jeszcze pytanie, ilość czy jakość. Będziesz budował 2-4 modele przez 20 lat, czy dwa modele rocznie...
Okręty potrafią być bardzo pracochłonne.
spiton

Postprzez Rafal » poniedziałek, 19 marca 2012, 01:28

No i wcale nie trzeba budować całych okrętów, tylko np wieżę artyleryjską albo wyrzutnię torpedową albo miny morskie.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Jedrek » poniedziałek, 19 marca 2012, 08:29

W tym cały ambaras byś określił co planujesz, ile masz miejsca i jak sobie radzisz z blaszkami. W skali 1/700 masz spory wybór zarówno modeli jak i dodatków. Zajmują one stosunkowo mało miejsca ale... by model w tej skali nie wyglądał jak zabawka trzeba włożyć w niego trochę pracy. W 1/350 zarówno okręty nawodne jak i podwodne mają już przywoitą wielkość dla oddania większej ilości szczegółów, pracy mniej jednak nie jest gdyż jest więcej detali nad którymi można popracować. Spory jest także wybór modeli jak i dodatków w tej skali. Większe jednostki (lotniskowce, pancerniki) to modele kilkudziesięciocentymetrowe. Pytałeś wcześniej o 1/144 - zdecydowanie przyjemniej jeśli chodzi o szczegóły ale modele są dosyć spore. Coraz więcej też pojawia się ich w tej skali. Także jednostek nawodnych. Coraz więcej modeli zaczyna się także ukazywać w 1/35 - dominują tu miniaturowe okręty podwodne oraz kutry.
Zresztą kwestia detali jest umowna (zależy co kto portafi) i w skali 1/1000 są osoby, które tworzą cudeńka a modele wyglądają lepiej niż niejeden w 1/72 czy 1/144 ;o)

Dwie najbardziej popularne skale okrętowe to w tej chwili 1/700 i 1/350. Jeśli nie robiłeś do tej pory okrętów proponowałbym spróbowanie sił w tej drugiej.
Jedrek

Postprzez ZzB » poniedziałek, 19 marca 2012, 13:45

Jedrek napisał(a):W tym cały ambaras byś określił co planujesz, ile masz miejsca i jak sobie radzisz z blaszkami.

Dodam jeszcze jeden wyznacznik.
- W 700'tce rozmiar części mocno utrudnia dorobienie czegokolwiek własnymi rączkami (chociaż jak przejrzysz forum okaże się, że dla chcącego...). A więc zasadniczo tylko zestawy kupne. Na plus natomiast masz BARDZO DUŻY wybór jednostek i relatywnie przystępne ceny. No i czas budowy liczony w tygodniach a nie miesiącach.
- w 350'tce wybór modeli jest stosunkowo niewielki (chociaż ostatnimi czasy mocno się poprawia), ceny wyższe (potrafią sięgnąć 1000 PLN bez dodatków). Ale w tej skali własnoręcznie możesz dorobić prawie wszystko. Ba - można wręcz cały model zbudować SAMODZIELNIE (albo z planów albo poprzez przeskalowanie kartonówki).

Pozdrowionka
ZzB
ZzB

Postprzez lejgo_inc » poniedziałek, 19 marca 2012, 14:08

Robiąc samoloty w 1:72 a potem nagle wdeptując w 1:400 zauważyłem inną rzecz - trzeba trochę praktyki żeby wyczuć do jakiego poziomu wielkości detalu można zejść w danej skali. Ma to oczywiście także związek z umiejętnościami i warsztatem.

W porównaniu z modelem w skali np 1:700, model w np. 1:144 będzie miał więcej "submodeli" (nadbudówki, łodzie, wieże, maszty...) które wymagają odpowiedniego do skali zdetalowania.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez Greg » poniedziałek, 19 marca 2012, 19:06

Panowie, dzięki za ciekawe opinie dotyczące skali. Sam już nie wiem... na pewno zbyt niespokojna ze mnie dusza aby dłubać w modelu przez kilka miesięcy. Nie jestem też mistrzem wrestlingu w dorabianiu części własnoręcznie. Stawiam raczej na niewielką powierzchnię do ekspozycji i modele raczej z pudełek. Z blaszkami dopiero zacząłem przygodę przy okazji figurek 1/35, które sklejam i maluję. Z tych wszystkich powodów może jednak obiorę kurs na 1/700 tym bardziej, że wybór modeli bardzo duży jak piszecie. Z drugiej strony jednak bardzo lubię podwodniaki a w tej skali są już za małe. :(
Greg

Postprzez spiton » poniedziałek, 19 marca 2012, 19:29

Podwodniaków w 1-700 jest dosyć dużo, ale faktycznie wygladaja dziwnie. Z drugiej strony możesz sobie zrobić bez problemu pancerniki, krążowniki i lotniskowce. Ja bym tylko radził zadbać o fajne linki. Kiedyś zrobiłem ze dwa okręty w 700 wg tej zasady. Model z prawie z pudła + dobry takielunek. I wygląda to całkiem nieźle. A buduje się szybko.
Obrazek

Pozdrawiam
spiton

Postprzez Greg » poniedziałek, 19 marca 2012, 19:55

Spiton, piękne cacka, jednak patrząc na ofertę sklepów i modele jakie chciałbym wykonać ( Niemcy II w. św ) podjąłem decyzję o wejściu w 1/350 :)
Ponadto podobają mi się najbardziej modele z całym kadłubem a nie tylko do linii wodnej. Bardzo podobają mi się Smart Kity Dragona. Co sądzicie o jakości modeli 1/350 firm Tamiya i Trumpeter? Ceny mają przystępne, modele też bardzo ciekawe.
Greg

Postprzez Soris000 » poniedziałek, 19 marca 2012, 20:41

Polecam lekturę numerów Modelarstwa Okrętowego. Znajdziesz tam sporo recenzji zestawów i dodatków oraz relacji z budowy.
Soris000

Następna strona

Powrót do Szkutnicze