U-552 SBS Revell 1/72

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Re: U-552 SBS

Postprzez siara1939 » wtorek, 8 lipca 2008, 20:32

Ok, sprawa wyglada tak:

Dodalem pare kabelkow, ktorych i tak nie bedzie widac zza peryskopu, ale byly na jednej fotce to i zrobilem:
Obrazek

Wywiercilem otworki pod porecze wkolo dzialka 20mm:
Obrazek

Teraz- azeby kontynuowac budowe musze przykleic gore kiosku aby dociac koncowki drutu na miare i wkleic w obudowe wentylatorow.
Srodek kiosku jest skonczony, tak ze jak Piotr dobrze zauwazyl- bedzie lepiej wnetrze kiosku pomalowac na tym etapie.

Wyglada to tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chodzi o to, zeby pomalowac narazie tylko wnetrze kiosku, a z zewnatrz prace / nity, zaczepy pod rogal ratunkowy, okapy / beda prowadzone po wklejeniu barierek.
I tu chcialbym abyscie mi pomogli troszke.
Jako ze malarzy na tym forum jest wielu, artystow bardziej, chcialbym prosic o fachowa porade jak wykonac porzadnie wygladajacy, zniszczony troszke model.
Planuje go jako jednostke dosc mloda, po dwoch, gora 3 rejsach. Wlasciwe byloby odwzorowanie rdzawych zaciekow, gdzieniegdzie luszczacej sie farby, oraz wyplowienia farby przez warunki atmosferyczne i slona morska wode.
Dodam ze wplyw morskiej wody na U-boaty byl masakryczny i po kazdym, czasami po 2 rejsach byly calkowicie malowane.

Plan jest taki:
Maluje cale wnetrze Mr. Surfacer 1200, szukam niedorobek
Myslalem zeby na tym etapie przejechac pare razy po wszystkich deseczkach grubym papierem sciernym pionowo, aby stworzyc delikatne sloje na drewnie.
Nastepnie wale wszystko podkladowka Tamiya Fine szara.
Preshading w zakamarkach i w nizszych partiach kiosku / modulacja /. Tamiya X1
Pozniej rozumiem ze wypadaloby polozyc glowny kolor- czyli emalie Colourcoats Shiffsbodenfarbe III - farba robiona przez WEM z orginalnych lupkow farby z jednostek kriegsmarine. Podobno kolory sie zgadzaja.
Nastepnie planuje polozyc lakier / jakas propozycja?- chcialem uzyc Tamiya X 22/ i dodac washa przed zrobieniem rys i uszkodzen oraz zaciekow.

Co radzicie?

Teraz Sergionex mozesz mi pomoc. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Reklama

Postprzez subgrafik » wtorek, 8 lipca 2008, 21:07

hej, pojechales po detalach pieknie :)

nie jestem specjalista, ale ja bym zrobil tak:

- surfacer, ew poprawki, surfacer lub podklad (dowolnie)
- kolr bazowy chyba jasniejszy od orginalu /ale tu bym chyba raczej mieszal kolory niz kupowal gotowe bo jesli zamierzasz weatheringowac to i tak nie ma sensu dawanie orginalnego koloru bo zciemnieje przy dalszych pracach poza tym...
- tu bym Ci doradzil metode Sergia zebys zrobil delikatnie modulacje koloru z rozproszonym siwatlem od gory - na okrecie podwodnym moze to wygladac kozacko a na bank lepiej niz preszejding
- jakies filtry
- detale
- lakier blysk
- kalki
- washe
- obicia
- filtry (czesciow badz delikatne
- efekty (zacieki i inne takie)

ja osobscie jeszcze pomiedzy tym wszystkim lubie
sobie pedzlem i kolorami po prostu pomalwac to i tamto...

No I chyba juz reszta wg gustu i uznania co trzeba,
ale ja jestem zoltodziobem jeszcze wiec to tak patrz z przymrozeniem oka
bo moze to byc tylko moja teoria i niewielka praktyka :)

PS I NAJWAZNIEJSZE
nie wazne tak naprawde jak to bedziesz robil, wazne, zeby o ile jest mozlwosc
miec zdjecia przed oczami rzeczywiste tego co chesz namalowac...
i starac sie to jak najwierniej skopiowac ... :) od calosci po detale.
subgrafik

Postprzez siara1939 » środa, 9 lipca 2008, 00:38

subgrafik napisał(a):PS I NAJWAZNIEJSZE
nie wazne tak naprawde jak to bedziesz robil, wazne, zeby o ile jest mozlwosc
miec zdjecia przed oczami rzeczywiste tego co chesz namalowac...
i starac sie to jak najwierniej skopiowac ... :) od calosci po detale.

Dzieki za odzew Subgrafik, gdziekolwiek moge sie podeprzec zdjeciami, bede sie podpieral najwierniej jak umiem. Niestety wnetrze kiosku widnieje tylko na 1 fotografii U-552 i to tylko gorna polowa kiosku, tak ze pozostawia to wiele niejasnosci, ale zarazem dosc szeroki margines na fantazje.
Co do filtrow to nigdy ich nie uzywalem- bede musial sobie ten temat bardziej przyblizyc.

Dzis dokopalem sie takiej fotografii- nie jest to fotka U-552, ale przedstawia standardowy aparat do odpalania torped przy ataku na powierzchni. Musze go dorobic.
Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Sergionex » środa, 9 lipca 2008, 06:46

Hej!

Oryginalną farbę to może sobie daruj! Nie wiem co to za wynalazek ale bez problemu domieszasz coś z Tamiya lub Gunze. Tamiyę polecam Ci rozcieńczać rozcieńczalnikiem do lakierów (firmowym lub Mr. Hobby Levelling Thinner) pewnie pamiętasz dyskusje na ten temat? Było nawet na tym forum. Malując Tamiyą nie musisz dawać grubego podkładu-daj tylko cienko Surfacer 1200 skoryguj paprochy itd, i maluj Tamiją już bez walenia pokładówki-szkoda detali. Do mieszanki dodaj błysku by wyszła satyna-lepiej się kładzie no i na zdjęciach widać, że one nie były raczej matowe. Ja swój kiosk malowałem w całości-daje radę, choć jak masz tam dużo detali może pomaluj faktycznie środek a potem wymaskuj. Ja malując swoją łajbę dałem delikatny preshading na wszystkie poddziały, ale teraz malował bym raczej w inny sposób. Jednak nie wygląda to źle, zwłaszcza jak łajba stoi ma górnej półce i ogląda się ją z dystansu. Bez mocnego zaznaczenia podziałów może być zbyt "blado". U mnie wygląda to tak:

Obrazek
Obrazek

Może dostanę weny, trochę przemaluję i go dokończę-twoja praca mnie inspiruje!

Pozdrawiam!
Sergio
Obrazek
Sergionex

Postprzez siara1939 » środa, 9 lipca 2008, 08:05

Dzieki Sergionex.
Ladnie to wychodzi na Twoim modelu. Co do kolorow to tutaj mozesz znalezc co ja zakupilem- maja bardzo dobra renome wsrod modelarzy okretowych:
http://www.whiteensignmodels.com/acatal ... atalogBody

...a tu jest niezalezny test tych farb:
http://www.armorama.com/modules.php?op= ... ent&id=549

...lotnicze kolory:

...a tu sa kolory pancerki:

Zastanawiam sie co robic dalej, z jednej strony piszesz ze Tamiya bedzie dobra, a z drugiej strony ludzie ktorzy skladali U-booty polecaja Colourcoats. Jest jeszcze fakt ze zakupilem ich cale pudelko. :roll:
Co sadzicie? Co wybrac?

PS: Ciesze sie ze dokanczasz swojego U-552, nawet nie wiesz jak. Jakbys go wykompal w krecie i polaczylibysmy sily w relacji zbiorowej? :idea:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez mr.jaro » środa, 9 lipca 2008, 10:21

Czy to az takie istotne, jakich farb uzyjesz? Dazenie do absolutnie perfekcyjnego owzorowania barw oryginalu moze chyba zawierac pewien, chocby niewielki margines dowolnosci. Nawet przy tak wielkim modelu trzeba przeciez uwzglednic przynajmniej w jakims stopniu efekt skali, calosc postarzyc, podrdzewic przybrudzic (choc akurat okret podwodny byl zapewne z kazdej strony dobrze umyty :mrgreen: ) i co tam jeszcze. W wyniku tych dzialan podstawowy kolor i tak ulegnie pewnemu zafalszowaniu, a uwzglednienie owego zafalszowania juz na etapie kladzenia barw podstawowych jest bardzo trudne, jesli w ogole mozliwe. Zatem, jak dlugo w koncowym efekcie barwy podstawowe modelu nie ulegna drastycznym zmianom i nie beda "na zywo" porownywane z barwami oryginalu (a takie "niebezpieczenstwo" chyba raczej nie grozi), nie zawracalbym sobie zbytnio glowy potrzeba "trafienia" wlasciwego koloru z aptekarska dokladnoscia. Nawet jesli koncowy efekt malowania nieco odbiega od oczekiwan, zawsze mozna go odrobine poprawic poprzez zastosowanie filtrow (oczywiscie to funkcjonuje tylko w bardzo ograniczonym zakresie). Dlatego ja mieszalbym farby opierajac sie na produktach stojacych do mojej dyspozycji.

Prosty przyklad: istnieje juz wiele modeli tego okretu. Choc wszystkie sa piekne, jeszcze nie widzialem dwoch o identycznie wygladajacym malowaniu. Kazdy z nich jest niepowtarzalny i wlasnie ten fakt sprawia, ze modelarstwo jest tak interesujace.

Przy tej okazji: Sergiusz, gdzie mozna obejrzec wiecej zdjec twojego okretu?
Jarek M
mr.jaro

Postprzez siara1939 » czwartek, 10 lipca 2008, 09:09

Masz pewnie racje Jaro, ale skoro ktos juz poswiecil czas na to aby zrobic farby przypominajace kolor orginalu, to chyba bedzie lepiej jak uzyje ich, zamiast mieszac nowe, szczegolnie ze nie mam pojecia jakiego koloru, lub odcienia U-552 byl- nie ma zadnej kolorowej fotki.
Najwyzej je rozjasnie do skali.

Dorobilem box BBC- z jednej fotki, najlepiej jak umialem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zaokraglilem tez obudowy wentylatorow- te w zestawie byly przygotowane pod pozniejsze typy U-bootow z wetylatorami siatkowymi u gory.
Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez mr.jaro » czwartek, 10 lipca 2008, 12:11

Moze poprzednio nie do konca jasno sie wyrazilem. Piszac, ze mieszalbym farby opierajac sie na produktach stojacych do mojej dyspozycji nie widze specjalnego sensu w kupowaniu dalszych. Posiadasz juz zestaw farb i pozostan przy nich, bez zbednego zawracania sobie glowy, czy odcienie sa w 100% zgodne z oryginalem, czy tez nie. Po naniesieniu sladow eksploatacji i tak ulegna pewnemu zafalszowaniu.

Teraz z innej beczki. Zasadniczo nie mam nic wspolnego z modelarstwem okretowym, ale akurat ten okret, ten zestaw (ktory spoczywa takze w czelusciach mego magazynu) i szczegolnie ten watek mocno zachecaja do podjecia wlasnych prob. Chwilowo jedyna przeszkoda jest brak czasu, dlatego przynajmniej z wielka ciekawoscia sledze Twoje poczynania. W przyszlosci bedzie na czym sie wzorowac.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez siara1939 » czwartek, 10 lipca 2008, 20:25

mr.jaro napisał(a):Teraz z innej beczki. Zasadniczo nie mam nic wspolnego z modelarstwem okretowym, ale akurat ten okret, ten zestaw (ktory spoczywa takze w czelusciach mego magazynu) i szczegolnie ten watek mocno zachecaja do podjecia wlasnych prob. Chwilowo jedyna przeszkoda jest brak czasu, dlatego przynajmniej z wielka ciekawoscia sledze Twoje poczynania. W przyszlosci bedzie na czym sie wzorowac.

Czekam wiec, az Cie vena najdzie. Chetnie popatrze jak inni sobie rade daja, a uwierz mi ze to wciaga. Nie wiem dlaczego ale z dnia na dzien coraz chetniej zasiadam do pracy nad nim, to dziwne, bo z regoly w miare postepow checi slabna.

Poki co wkleilem BBC box w jego miejsce i dorobilem pare kabelkow. Wydaje mi sie ze gotowy na podkladowke.
Obrazek
Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » czwartek, 10 lipca 2008, 23:59

Polozylem podklad. Szara Tamiya Fine na burty i podloge, a biala na peryskopy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widac pare baboli, ale nic strasznego.
CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » piątek, 11 lipca 2008, 20:36

Papierkiem o ziarnie 80 zadrapalem deseczki:
Obrazek
Obrazek

Revell mat black w stosunku 1/8 z Humbroll enamel thinner polozony na dolnych powierzchniach:
Obrazek
Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez mr.jaro » piątek, 11 lipca 2008, 21:53

Hmm, nie gniewaj sie, ale te zadrapania wygladaja odrobinke brutalnie. Zdaje sie, ze inna metoda moznaby troche subtelniej, ale najpierw zapytam, jaki efekt dokladnie chciales uzyskac?
Jarek M
mr.jaro

Postprzez siara1939 » piątek, 11 lipca 2008, 22:43

mr.jaro napisał(a):Hmm, nie gniewaj sie, ale te zadrapania wygladaja odrobinke brutalnie. Zdaje sie, ze inna metoda moznaby troche subtelniej, ale najpierw zapytam, jaki efekt dokladnie chciales uzyskac?

Wcale sie nie gniewam, wrecz przeciwnie, lubie rzeczowa polemike. ;o)

Zamierzalem uzyskac efekt luszczacej sie farby, wzdluz slojow drewna. Niemieckie stocznie zastapily planowane dobre gatunkowo drewno, na tansze lokalne drewno sosnowe. Planuje teraz polozyc wlasciwy kolor, pozniej papierkiem 1200 zeszlifowac nierownosci, co powinno dac dwubarwny efekt. Powinno byc widac ciemno-szara farbe zabezpieczajaca, oraz jasniejsze miejsca gdzie farba sie zluszczyla. Polozenie washa wydobedzie troche fakture, a potem planuje pobawic sie pedzelkiem, aby dokonczyc dzielo. Mam nadzieje ze sie uda. :->
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Sergionex » piątek, 11 lipca 2008, 22:45

Wydaje mi się, że w tej skali lepiej było by to namalować "z ręki" niż używać takich mechanicznych metod, no ale może coś z tego będzie! Zobaczymy! ;o)
Obrazek
Sergionex

Postprzez siara1939 » piątek, 11 lipca 2008, 22:57

Sergionex napisał(a):Wydaje mi się, że w tej skali lepiej było by to namalować "z ręki" niż używać takich mechanicznych metod, no ale może coś z tego będzie! Zobaczymy! ;o)

Mysle ze koncowy efekt bedzie dobry. Bede malowal z reki jak juz bede mial kolor wlasciwy polozony. Dodam ze deseczki byly malowane na ten sam kolor co burty kiosku, czyli ciemnoszara farba zabezpieczajaca. Ja nie chce osiagnac efektu drewna, tylko pomalowanego drewna, z efektem luszczenia farby, dlatego zadrapania sa zrobione w pionie.
Chodzilo mi najbardziej o teksture.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkutnicze