Dziekuje za komentarze.
Mr.Jaro. Musze przyznac ze masz racje z pokladem Modelbrass- jest najbogatszym pokladem w detal. Aczkolwiek sprawa lezy w czym innym. Poklad ten ma okolo 1mm grubosci. Wyzlobienia w burtach modelu przygotowane sa pod poklad revella i mierza okolo 3-4mm. Trzeba by bylo podklejac poklad na calym obwodzie paskiem steryny i dodatkowo robic usztywniajace zebra.
Biorac pod uwage ciezar jaki bedzie spoczywal na pokladzie / dzialo 88mm oraz kiosk i inne drobne rzeczy / zdecydowalem na uzycie drewna. Podoba mi sie jego ogolny wyglad. Co zamierzam zrobic, zamierzam wymienic wszystkie mozliwe elementy ktore byly metalowe na pokladzie- na Modelbrass, a te ktore da sie zachowac drewniane- mam zamiar / o ile sie da / pozostawic drewniane.
Poklad drewniany nie jest zrobiony ze sklejki tylko z drobniutkiej balsy. Po pomalowaniu- na kolor czarno-grafitowy powinno byc widac delikatna fakture drewna. W niemczech z powodu braku dobrego drewna, uzywano taniego lokalnego drewna sosnowego do tego celu, wiec mysle ze powinno byc ok.
Poklad revellowski nawet mi nie przeszedl przez mysl, ze wzgledu ze nie sa w nim "otwarte" zadne dziury miedzy klepka. Po drugie jest on ubogi- co zreszta widac na zdjeciu wyzej.
Reasumujac efekt koncowy powinien wygladac tak:
Poklad ciemno- szary / schifsbodenfarbe III / miejscami wydeptany do kolory drewna w najbardziej uzywanych jego czesciach- jak w okolicy wlazow i dziala. Gdzieniegdzie zabrudzenia olejem i innymi plynami. Na wlazach bedzie zrobiony efekt rdzewienia z odpryskujaca farba. Mam nadzieje ze uda mi sie to osiagnac przy takim rozplanowaniu pokladu jak ja to zrobilem.
Cichociemny- To wszystko co znajduje sie pod pokladem jest niejako ubocznym efektem wlasnie takich forum jak PWM.
Decydujac sie na fotorelacje, zdawalem sobie sprawe z tego ze bede musial sie przylozyc i zrobic model porzadnie. Wszyscy wiemy ze nikt nie lubi scinania zakretow, a niektorzy nawet na to tylko czekaja, aby moc cos wytknac. Chcialem tego uniknac. Wiedzac o tym ze nie zalezy mi na czasie, a chcialem miec z modelu pocieche, wybor na robienie detalu pod pokladem byl prosty. Nie chcialem aby temu U-boatowi cos brakowalo. Pozatym to co bedzie na pokladzie, wydaje mi sie bardziej interesujace od tego co jest pod pokladem.
Jest wiele ladnych modeli tego U-boata na necie i wszystkie sie od siebie czyms roznia. Ja staram sie wyciagnac esencje z kazdego z nich i wsadzic samo dobre do mojego.
Czy mi sie uda- zobaczymy. Jak narazie 5 miesiecy minelo jak go zaczalem skladac i jeszcze mi sie nie znudzil.
Maly update z dnia dzisiejszego:
Miejsce mocowania kapstanu, delikatnie tylko uszlachetnione wycinkiem z pokladu Modelbrass. Podczas "odchudzania" tej czesci spilowalem sobie opuszki palcow.
Jedna z 8 klap na przedniej czesci pokladu. Jeszcze nie przetarta. Dziury pokrywaja sie znakowmicie. Czasami mi sie wydaje ze goscie z WEM posluzuli sie pokladem Modelbrass jako forma.
Reszta szrotu z czesci dziobowej.
PS:Ciesze sie Cichociemny ze mozemy normalnie podyskutowac.