U-552 SBS Revell 1/72

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Re: U-552 SBS

Postprzez siara1939 » sobota, 22 marca 2008, 02:40

Bedzie dobrze. ;o) Nie jest to fokal punkt tego modelu. Po prostu to zrobilem bo ciekawscy zawsze zagladaja w "niedostepne" dla oczu laika miejsca.

Poki co zabralem sie za centralna czesc U-boata.
Dwa kawalki burty ktore byly wczesniej wyciete dla ulatwienia prac nad modelem.
Obrazek

Orginalne dziury Revell-owskie./na nic/
Obrazek

Dziury otwarte, powierzchnia poglebiona aby PE weszlo na gladko.
Obrazek

PE wklejone.
Obrazek

Zebra.
Obrazek
Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez siara1939 » sobota, 22 marca 2008, 13:05

Dolna czesc wiezy.
Obrazek

Patrzac przez boczne otwory sprawi wrazenie ze kiosk laczy sie z kadlubem sztywnym.
Pozwoli to takze na umocnienie polaczenia pokladu, oraz dodatkowe usztywnienie dla kiosku jak juz bedzie przyklejony do pokladu.
Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » sobota, 22 marca 2008, 18:07

Obrazek
Burty przyklejone. Poklad jeszcze nie. Wsadzilem tylko aby sprawdzic spasowanie. Dokleilem deflektory wode w okolicy dziala 88mm.

Obrazek
Zeby Wam pokazac skale tego modelu sfotografowalem go z paczka fajek. Mam problem z robieniem zdjec- ciezko znalezc miejsce w domu aby nie bylo widac nic w tle.

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez klajus » sobota, 22 marca 2008, 20:38

Wielkość powala!!!
Śledzę z zapartym tchem i jestem pełen podziwu patrząc na tempo prac!
Podoba mi się strasznie i czekam na kolejne kroki.
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez siara1939 » niedziela, 23 marca 2008, 01:14

klajus napisał(a):Wielkość powala!!!
Śledzę z zapartym tchem i jestem pełen podziwu patrząc na tempo prac!
Podoba mi się strasznie i czekam na kolejne kroki.

Dzieki za mile slowa Klajus.

Strasznie mnie bolalo jak wyglada okolica kuchennego "hatchu". Wedlug mnie jest za prosta w drewnianym pokladzie. Postanowilem ja wymienic na wycinek blaszanego pokladu.
Na poczatek wycialem cala klepke z danego rejonu.
Obrazek

Nastepnie spilowalem na glebokosc 0,5 mm wglab drewna aby PE weszlo na gladko.
Obrazek

I wklejone. Lekkie przetarcie papierkiem i efekt powinien byc dobry.
Obrazek

Mysle nad wymiana wszystkich klap i hatchow ktore nie sa odwzorowane w zestawie Eduarda. Bedzie troche pracy ale mysle ze warto.

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » niedziela, 23 marca 2008, 11:45

Obrazek
Klapa od boi markujacej pozycje. Nie jest centralnie z zywiczna czescia kadluba sztywnego. Trzeba bedzie wyciac zywiczna imitacje i zrobic nowa, jako ze jest za niska i tak.

Obrazek
Plyta podtrzymujaca klape.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kostrukcja podtrzymujaca poklad.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wieko zostalo wyciete z orginalnego pokladu revella, i oszlifowane na gladko- gotowe na PE Eduarda.

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » niedziela, 23 marca 2008, 22:34

Troszke PE Eduarda, troszke dlubania w mosiadzu i wyszlo tak. Jeszcze nie sklejone.
Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Bathin » niedziela, 23 marca 2008, 22:48

Uwielbiam takie relacje, podziwiam i kibicuję.
Pzdr
Bathin

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 24 marca 2008, 16:23

Bathin napisał(a):Uwielbiam takie relacje, podziwiam i kibicuję.
Pzdr

Ciesze sie ze Ci sie podoba. :D

Majac 3 poklady do wyboru, stanalem przed trudnym wyborem. Otoz wszystkie 3 roznia sie od siebie detalami.
Dylemat byl- jak i co powymieniac w drewnianym pokladzie aby wyeksponowac ten detal.
Drewniany poklad ma piekna fakture, ktora tylko drewno moze dac, natomiast mosiezny deck ma super detal ktorego nie dalo sie w drewnie uzyskac.

Postanowilem tylko powymieniac pare odcinkow pokladu, bo wiekszosc klap i zawiasow zawarta jest w PE Eduarda.

Drewniany poklad w okolicy tylnego luku torpedowego:
Obrazek

Mosiezny poklad od Modelbrass- ten sam rejon- luk torpedowy:
Obrazek

Ciecie scieranie i szlifowanie:
Obrazek

Fuzja :mrgreen:
Obrazek

Transformacja:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Reszty dokonaja klapy i zawiasy od Edka.

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 24 marca 2008, 19:59

Jeszcze pare wlazow.
Te zrobilem na wierzchu pokladu, po uprzednim ich "odchodzeniu".
Poklad Modelbrass jest gruby i wystawalyby za bardzo.
Przednia- ta mala klapa zmusila mnie do paru ciec w drewnie bo szczeliny sie nie pokrywaly.
Ta dluzsza pasowala idealnie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

:mrgreen:

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez mr.jaro » wtorek, 25 marca 2008, 11:07

Oj, oj, oj, dotychczas nie zagladalem do tego dzialu, a teraz widze, ze bylo to wielkim bledem! Piekny model tutaj powstaje.

siara1939 napisał(a):Majac 3 poklady do wyboru, stanalem przed trudnym wyborem. Otoz wszystkie 3 roznia sie od siebie detalami.
Dylemat byl- jak i co powymieniac w drewnianym pokladzie aby wyeksponowac ten detal.
Drewniany poklad ma piekna fakture, ktora tylko drewno moze dac, natomiast mosiezny deck ma super detal ktorego nie dalo sie w drewnie uzyskac.

Jesli pozwolisz na mala sugestie... Dlaczego nie pozostaniesz przy bogatym w detale pokladzie fototrawionym? Moim skromnym zdaniem, wielkosc slojow sklejki w porownaniu ze skala modelu oraz jednolitosc sklejkowej powierzchni moga wygladac nienaturalnie. Natomiast elementy plastikowe i fototrawione da sie w prosty sposob tak pomalowac, by do zludzenia przypominaly drewno. Koledzy z dzialu lotniczego maluja "drewniane" elementy samolotow z I ws, uzyskujac piekne efekty. Dlaczego nie pomalowac pokladu?
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Cichociemny » wtorek, 25 marca 2008, 18:37

siara1939 napisał(a):Przez szczeliny pokladowe nie widac za wiele, ale przez dziury boczne widac zarys poszczegolnych elementow pod pokladem. O wiele mniej niz bym sobie zyczyl. Powiedziec mozna tak- zobaczy ten co chce zobaczyc. :mrgreen:

Obserwując Twoje poczynania w tym wątku zastanawiałem się jak rozwiążesz sprawę widoczności tych wszystkich detali. Szkoda że nie będzie tej całej pracy widać na gotowym modelu, ale zdejmowany pokład przy tak zdetalowanym pokładzie jest wg mnie niedobrym pomysłem. Pozostaje dobrze dokumentować zdjęciami budowę.

mr.jaro napisał(a):Jesli pozwolisz na mala sugestie... Dlaczego nie pozostaniesz przy bogatym w detale pokladzie fototrawionym? Moim skromnym zdaniem, wielkosc slojow sklejki w porownaniu ze skala modelu oraz jednolitosc sklejkowej powierzchni moga wygladac nienaturalnie. Natomiast elementy plastikowe i fototrawione da sie w prosty sposob tak pomalowac, by do zludzenia przypominaly drewno. Koledzy z dzialu lotniczego maluja "drewniane" elementy samolotow z I ws, uzyskujac piekne efekty. Dlaczego nie pomalowac pokladu?

Też bym się przychylał do takiego rozwiązania, ale teraz to chyba trochę za późno. Zresztą Twój model, twój wybór.
Cichociemny

Postprzez siara1939 » wtorek, 25 marca 2008, 20:44

Dziekuje za komentarze.

Mr.Jaro. Musze przyznac ze masz racje z pokladem Modelbrass- jest najbogatszym pokladem w detal. Aczkolwiek sprawa lezy w czym innym. Poklad ten ma okolo 1mm grubosci. Wyzlobienia w burtach modelu przygotowane sa pod poklad revella i mierza okolo 3-4mm. Trzeba by bylo podklejac poklad na calym obwodzie paskiem steryny i dodatkowo robic usztywniajace zebra.
Biorac pod uwage ciezar jaki bedzie spoczywal na pokladzie / dzialo 88mm oraz kiosk i inne drobne rzeczy / zdecydowalem na uzycie drewna. Podoba mi sie jego ogolny wyglad. Co zamierzam zrobic, zamierzam wymienic wszystkie mozliwe elementy ktore byly metalowe na pokladzie- na Modelbrass, a te ktore da sie zachowac drewniane- mam zamiar / o ile sie da / pozostawic drewniane.

Poklad drewniany nie jest zrobiony ze sklejki tylko z drobniutkiej balsy. Po pomalowaniu- na kolor czarno-grafitowy powinno byc widac delikatna fakture drewna. W niemczech z powodu braku dobrego drewna, uzywano taniego lokalnego drewna sosnowego do tego celu, wiec mysle ze powinno byc ok.

Poklad revellowski nawet mi nie przeszedl przez mysl, ze wzgledu ze nie sa w nim "otwarte" zadne dziury miedzy klepka. Po drugie jest on ubogi- co zreszta widac na zdjeciu wyzej.

Reasumujac efekt koncowy powinien wygladac tak:
Poklad ciemno- szary / schifsbodenfarbe III / miejscami wydeptany do kolory drewna w najbardziej uzywanych jego czesciach- jak w okolicy wlazow i dziala. Gdzieniegdzie zabrudzenia olejem i innymi plynami. Na wlazach bedzie zrobiony efekt rdzewienia z odpryskujaca farba. Mam nadzieje ze uda mi sie to osiagnac przy takim rozplanowaniu pokladu jak ja to zrobilem.

Cichociemny- To wszystko co znajduje sie pod pokladem jest niejako ubocznym efektem wlasnie takich forum jak PWM.
Decydujac sie na fotorelacje, zdawalem sobie sprawe z tego ze bede musial sie przylozyc i zrobic model porzadnie. Wszyscy wiemy ze nikt nie lubi scinania zakretow, a niektorzy nawet na to tylko czekaja, aby moc cos wytknac. Chcialem tego uniknac. Wiedzac o tym ze nie zalezy mi na czasie, a chcialem miec z modelu pocieche, wybor na robienie detalu pod pokladem byl prosty. Nie chcialem aby temu U-boatowi cos brakowalo. Pozatym to co bedzie na pokladzie, wydaje mi sie bardziej interesujace od tego co jest pod pokladem.

Jest wiele ladnych modeli tego U-boata na necie i wszystkie sie od siebie czyms roznia. Ja staram sie wyciagnac esencje z kazdego z nich i wsadzic samo dobre do mojego.
Czy mi sie uda- zobaczymy. Jak narazie 5 miesiecy minelo jak go zaczalem skladac i jeszcze mi sie nie znudzil. :lol:

Maly update z dnia dzisiejszego:
Obrazek
Miejsce mocowania kapstanu, delikatnie tylko uszlachetnione wycinkiem z pokladu Modelbrass. Podczas "odchudzania" tej czesci spilowalem sobie opuszki palcow. :lol:

Obrazek
Jedna z 8 klap na przedniej czesci pokladu. Jeszcze nie przetarta. Dziury pokrywaja sie znakowmicie. Czasami mi sie wydaje ze goscie z WEM posluzuli sie pokladem Modelbrass jako forma.

Obrazek
Reszta szrotu z czesci dziobowej.

PS:Ciesze sie Cichociemny ze mozemy normalnie podyskutowac. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez mr.jaro » środa, 26 marca 2008, 08:53

Na modelach okretow raczej sie nie znam, ale akurat na ten zestaw takze sie swojego czasu skusilem... Tym bardziej interesujaca jest dla mnie ta relacja. Wlasnie poluje na elementy fototrawione firmy Modelbrass (zestaw Edka juz mam), ale nie wiem, czy zdolam je "ustrzelic".

Oczywiscie, przeciez to Twoj model i zbudujesz go, jak bedziesz chcial, natomiast bez wzgledu na rodzaj pokladu, U-boot zapowiada sie wysmienicie.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez siara1939 » środa, 26 marca 2008, 09:19

Mr Jaro, mozesz sprubowac tu: http://www.modelsbymickster.com/

Ja zakupilem wiekszosc dodatkow w tym sklepie i goraco go polecam.
Panowie w M&M wiedza co nieco o U-boatach i chetnie sluza rada.

Nastepne elementy wymienione na metal:
Obrazek
Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkutnicze