spiton napisał(a):1. Znaczek z lewej..??? Nie bardzo rozumiem związek z U-Bootem. Może użyj bandery.
2. Krój liter, tez nie bardzo nawiązuje do tematu.
3.Kompozycja marna.
4. Ogólne wrażenie kiepskie
5. Pierwsze skojarzenie -kiepsko zaprojektowana klepsydra dla marynarza-chrześcijanina.
Generalnie jest bez sensu. Mam nadzieje, że się nie obrazisz za te słowa krytyki.
Pozdrawiam
1. Niedokładnie oglądałeś relację ;) To, tak jak Siara już podlinkował, godło flotylli w której okręt pływał.
2. A co sugerujesz? Użycie gotyku? Chcę tego uniknąć bo jest to dla mnie dość banalne.
3. Nie chcę robić większej tabliczki żeby nagle nie była dominantą w gablocie. A żeby godło nie straciło szczegółów musi być większe, ergo musi być z boku. Czekam na sugestie!
4. To tylko pierwsza wersja
5. Może lepiej byłoby użyć "osobistego" godła okrętu? Czyli "Fang den Hut". Takiego jak z linka Siary.
Nie obrażam się za krytykę. Nawet dobrze, że nie było och i ach!

Zmieszanie z błotem zrobi na pewno dobrze projektowi. Czekam tylko na sugestie, bo sam nie wiem co robić.
siara1939 napisał(a):W/g mnie jest ok, tylko moze troszke za jasna ta tabliczka. Moze by odwrocic kolory?
Pierwotnie chciałem mieć czarne "tło" i srebrno-szare litery (laminat) ale u grawera mi zaśpiewali około 50zł. Tabliczka srebrna z czarnymi napisami (termodruk) jest znacznie tańsza no ale chyba poszukam jeszcze bo taka czarna mnie bardziej kręci

A oto obiecane zdjęcia. Jak widać, na kiosku jest już zainstalowany pierwszy fragment olinowania. Nie wygląda to źle jeśli nie spojrzy się na zdjęcia oryginałów

Doszły też relingi. Co do rdzy to powstawała w dwóch etapach. Najpierw robiłem bazowy maz mieszanką czerwieni kadmowej z umbrą naturalną. Następnie do połowy mieszanki dodałem nieco brązu van dyke żeby ją mocno przyciemnić i robiłem uzupełniający maz na środku bazowego, trochę mieszałem i rozcierałem. Na zdjęciach wyszło to strasznie intensywne ale w realu, wierzcie bądź nie, jest sporo ciemniejsze i lepiej się zgrywa z resztą.
Na zbiornikach siodłowych zrobiłem smugi z dwóch mieszanek: bieli tytanowej z umbrą naturalną oraz mieszanki na mazy uzupełniające. A no i na kiosku też jest trochę rdzy. Generalnie starałem się nie przesadzić i nie puścić tej rdzy na co tylko się da - w końcu to nie szrot

Wygląda na to, że mogę wreszcie przykleić kiosk

Dzięki Leszku za projekty! Rzeczywiście coś da się wykrzesać z tego

Drugi chyba mi się najbardziej podoba. Obrazisz się jeśli wykorzystam i może nieco przekształcę ten pomysł?
pozdrawiam