ORP Orzeł / Kilo Class, skala 1/144

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

ORP Orzeł / Kilo Class, skala 1/144

Postprzez CzarekB » niedziela, 24 lutego 2013, 15:52

Witam.
Nie wiem czy sobie tylko coś ubzdurałem czy tylko przez mgle pamiętam ale wydaje mi się, ze jakiś czas temu obiła mi się o uszy informacja o kalkomaniach do ORP Orzeł w skali 1/144.
Obeznanych w temacie bardzo proszę o potwierdzenie jeśli to prawda. Źródło tych kalek tez było by mile widziane.
Udało mi się dorwać ten model w bardzo przystępnej cenie.
Czarek.
CzarekB

Reklama

Re: ORP Orzeł / Kilo Class, skala 1/144

Postprzez Ralf_S » wtorek, 26 lutego 2013, 13:07

O kalkach nie słyszałem, ale pozwolę sobie wtrącić trzy grosze o modelu.
Mam go rozgrzebanego i powiem tylko tyle, że może Kilo to jest, ale na pewno nie ORP Orzeł...
Różnice/błędy które znalazłem w oparciu o fotki (piszę z pamięci, więc zapewne to nie wszystko lub mogę coś pokiełbasić):
- otwory przelewowe w nieodpowiednich miejscach
- przednie stery głębokości o dziwnym obrysie
- "nadbudówka" pokładu: masakra!! Zły kształt w przedniej części, a przede wszystkim to przekrój powinien być trapezowy, a boki są praktycznie równoległe.

W domu jeszcze zajrzę do pudła i dopiszę co nieco.

edit:
Lecimy dalej:
- za chudy i nieco za długi kadłub, zły obrys kadłuba w części podwodnej na rufie
- dziób ma zbyt spiczasty kształt - nadaje się tylko do odcięcia i zrobienia od podstaw
- tylne stery o skopanym kształcie - zły kąt krawędzi i obrys stateczników, zły kształt steru kierunku
- pokład ma złe zakończenie zarówno na dziobie jak i na rufie
- włazy w pokładzie: za duża średnica i nie w tych miejscach...
- kiosk: ciut za długi, czyli o jakiś 1 cm....

Więcej nie sprawdzałem - po prostu zakres przeróbek poddaje w wątpliwość sens sklejania tego modelu. Zamiast modyfikować kadłub lepiej zrobić go od podstaw. A jak już tyle zrobimy to resztę też lepiej zrobić od podstaw.

Mam nadzieję, że brak odpowiedzi nie znaczy, że się na mnie obraziłeś :-> ;o)
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Re: ORP Orzeł / Kilo Class, skala 1/144

Postprzez CzarekB » środa, 20 marca 2013, 13:39

A przepraszam, nie widziałem odpowiedzi bo to był edyt.
Lista błędów jest długa i ponura. Typowy Trumpeter ?
Tyle tylko ze moje podejście do modelowania jest trochę inne. Nie muszę poprawiać wszystkich błędów, spie dobrze wiedząc ze coś jest nie teges...
W ramach ostatnio panującej mody, model wygląda jak okręt, mniej więcej i mnie to wystarczy. Czyli robić go będę. Nie wiem kiedy ale będę. Skoncentruje się na malowaniu i postaram się jakoś zorganizować te kalki bo na maski to jest to trochę małe.
No i tak na boku, ja nie jestem primadonna i się nie obrażam. Bo i po co i za co ? Po prostu nie widziałem odpowiedzi zrobionej jako edyt.
Zdrówko,
Czarek
Czarek.
CzarekB

Powrót do Szkutnicze