zamek

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa sci-fi., fantasy i kosmicznego.

zamek

Postprzez mymodels » poniedziałek, 12 listopada 2012, 15:03

Makieta dostosowana do figurek 28 mm. Podstawa o wymirach 60x60 cm. Tym razem ze wzgledu na wielkość zrezygnowałem prawie zupełnie z gipsu (zrobiłem z niego tylko 2 ściany "stajni"). Farby głównie akrylowe. Resztę widać na zdjęciach

całość (kolory nieco przekłamane):
Obrazek

Obrazek

i nieco szczegółów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
mymodels

Reklama

Re: zamek

Postprzez grimpow » poniedziałek, 12 listopada 2012, 15:07

No naprawdę świetna robota, przydało by sie jeszcze więcej zdjęć. Gratulacje.
grimpow

Postprzez mymodels » poniedziałek, 12 listopada 2012, 16:00

grimpow napisał(a): przydało by sie jeszcze więcej zdjęć

W takim razie kilka ujęć jednej z wież.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
mymodels

Postprzez spiton » poniedziałek, 12 listopada 2012, 17:59

Mi się bardzo podoba. Zwłaszcza kilka elementów. Na przykład czubek głównej wieży.
spiton

Postprzez Ostach » wtorek, 13 listopada 2012, 18:59

Świetne! Powiedz jeszcze czy projekt zamku to sam rozrysowałeś czy wzorowałeś się na jakieś konkretnej budowli a może to jakies gotowe "plany" modelarskie. Strasznie mi się podoba. Ma klimat.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Korowiow » wtorek, 13 listopada 2012, 21:51

Dobre, dobre i mocne momenty są.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez mymodels » środa, 14 listopada 2012, 10:30

Ostach napisał(a): Powiedz jeszcze czy projekt zamku to sam rozrysowałeś czy wzorowałeś się na jakieś konkretnej budowli

Zdecydowana większość moich makiet powstaje z wyobraźni (wyjątki pokażę wkrótce). Zresztą ich projektowanie to prawdę mówiąc najprzyjemniejsza część pracy nad nimi. Ponieważ z założenia mają być użytkowe i dostosowane (wymienne) z innymi makietami muszę pogodzić wiele warunków, czasem sprzecznych.
Makiety muszą być w miarę trwałe, a równocześnie zawierać drobne elementy wystroju dodające uroku. Muszą w określonych miejscach mieścić podstawki figurek, a równocześnie nie może to zbytnio zakłócać proporcji. Powinny mieć otwierane drzwi i okna, ale zawiasy nie powinny być przeskalowane. Muszą też w określonych miejscach się "zaczynać" i "kończyć" tak, aby można było je ze sobą zestawiać i stosować zamiennie. Powinny wreszcie dawać możliwie szeroki dostęp do wnętrz budynków i nie powinno być to zbyt widoczne po ich złożeniu itp.
Jak się to wszystko da w projekcie pogodzić to mam dużą satysfakcję. Niestety najczęściej na etapie wykonywania dochodzi do uproszczeń, rezygnacji z pewnych elementów itp. Dlatego nigdy nie jestem do końca zadowolony i natychmiast zabieram sie za następną, obiecując sobie, że tym razem zrobię to co zaplanowałem i... tak w koło Macieju.

Poniżej zdjęcia obrazujące to co napisałem.
np. dostęp do wnętrza:
Obrazek

Obrazek

i jego zawnętrzne maskowanie
Obrazek

Wymienność i "przystawalność" elementów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

otwierana brama:
Obrazek

Obrazek

Z powyższych m.in. powodów nie próbuję się prezentować i konfrontować np. w dziale dioramy. W założeniu nie odtwarzam rzeczywistości, lecz staram sie kreować własny "świat" użyteczny np dla "Bretonnczyków.

Pozdrawiam
mymodels

Postprzez Ostach » niedziela, 18 listopada 2012, 23:26

Dzięki za dokładny opis. Bardzo to fajnie wygląda :) Pokazuj bez obaw następne.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Powrót do Sci-fi., kosmiczne, fantastyka