Suchoj B-503 "Yukikaze"- 1:48-niszczenie Kitecha

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa sci-fi., fantasy i kosmicznego.

Suchoj B-503 "Yukikaze"- 1:48-niszczenie Kitecha

Postprzez wacek80 » poniedziałek, 15 października 2012, 20:11

Czołem!

Mając gdzieś na składzie "coś jakby" Su-27 Kitecha stwierdziłem, że nic nie stoi na przeszkodzie by trochę go pociąć :)
Pierwowzorem przeróbki jest samolot z anime pt "Sento Sousei Yukikaze" - tak na marginesie polecam serię (pięć odcinków) bo naprawdę animacja urywa głowę. Maszyna wygląda tak:
Obrazek
Więcej na jej temat poniżej:
http://gearsonline.net/series/yukikaze/ ... lph-d.html

Oczywiście nie powstanie w 100% Yukikaze gdyż modyfikacja przekroju wlotów powietrza, tuneli dolotowych oraz samych gondoli silnikowych jest obecnie dla mnie nie do przeskoczenia ale postaram się upodobnić na ile się da. Zaopatrzony w szpachlę , polistyren , Su-27 Kitecha, resztki po Su-35 Zhengdefu oraz dwa zestawy F-22 Aeroplastu przystąpiłem do pracy. Dotychczasowe efekty poniżej:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mnóstwo dodatków z polistyrenu, owiewki z F-22, tona szpachli , bajzel na biurku ale póki co mnie to cieszy :) Wczoraj okazało się ,że trzeba ciąć gdyż przeoczyłem komory podwozia.Zbudowałem je używając wnęk od F-22 Aeroplastu. Jakoś poszło:
Obrazek

No i podbudowany jako takim sukcesem pokleiłem do kupy goleń przedniego podwozia. Oczywiście będzie jeszcze uzupełniana:
Obrazek

CDN...
Ostatnio edytowano poniedziałek, 15 października 2012, 22:33 przez wacek80, łącznie edytowano 1 raz
wacek80

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Suchoj B-503 "Yukikaze"- 1:48-niszczenie Kitecha

Postprzez Ostach » poniedziałek, 15 października 2012, 22:27

Czy pudełka wnęk podwozia widać od przodu przez wloty powietrza?

Wygląda fajowo :)
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez wacek80 » poniedziałek, 15 października 2012, 22:31

Ostach napisał(a):Czy pudełka wnęk podwozia widać od przodu przez wloty powietrza?

Wygląda fajowo :)

Dzięki :) Jeszcze widać ale to się zmieni za dzień lub dwa :)
wacek80

Postprzez BALROG » środa, 17 października 2012, 16:14

To pierwsze Yukikaze FFR-31MR D Super Sylph ale występował krótko

Późniejsze Yukikaze ma oznaczenie seryjne FRX-00, oznaczenie seryjne używane przez wojska na ziemi FFR-41MR oraz oznaczenie taktyczne SAF-503
Yukikaze była to jednostka ze sztuczną inteligencją bardzo zwrotna i szybka zresztą oparta trochę na technologi obcych
A wygląda tak i jest śliczne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polecam bardzo to Anime, widziałem hym.... Naście razy i często do niego wracam :mrgreen:

Jedna z ciekawszych scen filmu to pościg za JAMami, walka w obronie floty, lądowanie na lotniskowcu i start z niego :mrgreen:
Nawet udało mi sie znaleźć filmik http://www.youtube.com/watch?v=XXadee4y ... re=related

Będę się przyglądał relacji z zaciekawieniem
BALROG

Postprzez wacek80 » środa, 17 października 2012, 18:16

Pozwolę sobie na małe sprostowanie, Yukikaze FFR-31MR D Super Sylph też posiadała sztuczną inteligencję. Widać to wyraźnie podczas lotu w kanionie (bodajże pierwszy odcinek serii) gdy maszyna oświadczyła na ekranie w kokpicie "I have control" i zestrzeliła wrogi pocisk :) Tak samo jak w momencie gdy "wykatapultowała" pilota w odcinku drugim :) Tak na marginesie były również dwie wersje FFR-41 różniące się silnikami.
Dzięki za doping :)
wacek80

Postprzez BALROG » środa, 17 października 2012, 18:25

wacek80 napisał(a):Pozwolę sobie na małe sprostowanie, Yukikaze FFR-31MR D Super Sylph też posiadała sztuczną inteligencję. Widać to wyraźnie podczas lotu w kanionie (bodajże pierwszy odcinek serii) gdy maszyna oświadczyła na ekranie w kokpicie "I have control" i zestrzeliła wrogi pocisk :) Tak samo jak w momencie gdy "wykatapultowała" pilota w odcinku drugim :) Tak na marginesie były również dwie wersje FFR-41 różniące się silnikami.

Ależ ja tego nie neguje bo sam po rozbiciu FFR-31MR D Super Sylph przeniósł swoją świadomość do Drona FRX-00 ( wtedy na typie FRX-00 testowali możliwość walki samolotów bez pilota )
można powiedzieć że w pewien sposób ewoluował :mrgreen:

teraz pewnie połowa się zastanawia o czym my do cholery gadamy :twisted:
BALROG

Postprzez wacek80 » środa, 17 października 2012, 18:29

BALROG napisał(a):
wacek80 napisał(a):Pozwolę sobie na małe sprostowanie, Yukikaze FFR-31MR D Super Sylph też posiadała sztuczną inteligencję. Widać to wyraźnie podczas lotu w kanionie (bodajże pierwszy odcinek serii) gdy maszyna oświadczyła na ekranie w kokpicie "I have control" i zestrzeliła wrogi pocisk :) Tak samo jak w momencie gdy "wykatapultowała" pilota w odcinku drugim :) Tak na marginesie były również dwie wersje FFR-41 różniące się silnikami.

Ależ ja tego nie neguje bo sam po rozbiciu FFR-31MR D Super Sylph przeniósł swoją świadomość do Drona FRX-00 ( wtedy na typie FRX-00 testowali możliwość walki samolotów bez pilota )
można powiedzieć że w pewien sposób ewoluował :mrgreen:

teraz pewnie połowa się zastanawia o czym my do cholery gadamy :twisted:

Zapewne :twisted: No i źle zrozumiałem wypowiedź odn. sztucznej inteligencji. Ale dron miał chyba oznaczenie FRX-99 ale głowy nie dam :)
wacek80

Postprzez BALROG » środa, 17 października 2012, 18:33

wacek80 napisał(a):Zapewne :twisted: No i źle zrozumiałem wypowiedź odn. sztucznej inteligencji. Ale dron miał chyba oznaczenie FRX-99 ale głowy nie dam :)

Drony miały oznaczenie od FRX-00 ( nasze Yukikaze ) do FRX-99
Yukikaze przeniósł swoją świadomość do drona FRX-00 czyli pierwszego z serii
BALROG

Postprzez wacek80 » środa, 17 października 2012, 18:39

BALROG napisał(a):
wacek80 napisał(a):Zapewne :twisted: No i źle zrozumiałem wypowiedź odn. sztucznej inteligencji. Ale dron miał chyba oznaczenie FRX-99 ale głowy nie dam :)

FFR-31MR D Super Sylph "Yukikaze" wezwał na pomoc i przeniósł świadomość (z tego co mi się wydaje) do jednostki FRX-99 "Rafe". Następnie nasz "Rafe" przekształcił się w "Mave" (wersja "Rafe" z pilotem), który to podczas produkcji nosił oznaczenie FRX-00 , które następnie zmieniono na FFR-41MR. Ale mogę się mylić...muszę znaleźć płytkę z filmem :)
wacek80

Postprzez BALROG » środa, 17 października 2012, 18:47

wacek80 napisał(a):
BALROG napisał(a):

FFR-31MR D Super Sylph "Yukikaze" wezwał na pomoc i przeniósł świadomość (z tego co mi się wydaje) do jednostki FRX-99 "Rafe". Następnie nasz "Rafe" przekształcił się w "Mave" (wersja "Rafe" z pilotem), który to podczas produkcji nosił oznaczenie FRX-00 , które następnie zmieniono na FFR-41MR. Ale mogę się mylić...muszę znaleźć płytkę z filmem :)

Zabiłes mi ćwieka, ale wydaje mi sie że od razu był to FRX-00
Rafe nie posiadały kabiny dla pilota były juz typowymi dronami
ale wiem napewno że oznaczenia FRX-00 i FFR-41MR używane są jednocześnie
FRX-00 przez jednostki SAF a FFR-41MR przez siły ziemi
właśnie to ładnie widać w misji z filmiku ale pełnej, a nie powycinanej jak ta z tego linku co zapodałem
BALROG

Postprzez wacek80 » środa, 17 października 2012, 19:06

BALROG napisał(a):Zabiłes mi ćwieka, ale wydaje mi sie że od razu był to FRX-00
właśnie to ładnie widać w misji z filmiku ale pełnej, a nie powycinanej jak ta z tego linku co zapodałem

Tak na szybko obejrzałem fragmenty i z tego co wyłapałem to właśnie do FRX-99 Yukikaze przenosi swoją świadomość. Widać to ładnie właśnie w momencie "kopiowania". Na ekranie wyraźnie widać oznaczenie "FRX-99". Ponadto FRX-99 czyli drony nie były używane po incydencie z TAB-15. Nasz FRX-99 został przerobiony na wersję pilotowaną, która stała się , można rzec , głównym bohaterem serii :) Potem powstały jeszcze trzy drony ("Flip Knight") ale to nieco inna historia :)
wacek80

Postprzez BALROG » środa, 17 października 2012, 19:33

wacek80 napisał(a):
BALROG napisał(a):Zabiłes mi ćwieka, ale wydaje mi sie że od razu był to FRX-00

Tak na szybko obejrzałem fragmenty i z tego co wyłapałem to właśnie do FRX-99 Yukikaze przenosi swoją świadomość. Widać to ładnie właśnie w momencie "kopiowania". Na ekranie wyraźnie widać oznaczenie "FRX-99". Ponadto FRX-99 czyli drony nie były używane po incydencie z TAB-15. Nasz FRX-99 został przerobiony na wersję pilotowaną, która stała się , można rzec , głównym bohaterem serii :) Potem powstały jeszcze trzy drony ("Flip Knight") ale to nieco inna historia :)

Po incydencie z lotniskiem (TAB-15) były jeszcze raz używane drony sterował nimi właśnie FRX-00 Yukikaze i było to przy ewakułacji bazy głównej FAV
teraz na szybko sprawdziłem i masz racje przeniósł świadomość do FRX-99
Dawno nie oglądałem i chyba sobie właśnie obejrzę

Dzięki za fajną rozmowę i przepraszam czytaczy za ten Off topik

No i czekam na dalsze postępy w budowie
BALROG

Postprzez wacek80 » piątek, 19 października 2012, 22:19

Dziś model stał się niezbyt przyjemny dla oka...ale po kolei. Wczoraj powstał zasobnik rozpoznawczy, nieco zmieniony w stosunku do serii (inaczej nie zmieściłby się między silnikami):

Obrazek

Obrazek

Również wczoraj powstały charakterystyczne zgrubienia (chyba jakieś sensory) na LERX-ach , na które poszła szpachla by wyrównać uskoki. A dziś odbył się wielki festiwal szpachlowania po którym model wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wacek80

Postprzez BALROG » sobota, 20 października 2012, 09:40

Nie mieści ci się miedzy silniki bo masz je za wąsko i bardzo się to w oczy rzuca :roll:

Silniki powinny być bardziej pod skrzydłami
BALROG

Postprzez wacek80 » sobota, 20 października 2012, 10:57

BALROG napisał(a):Nie mieści ci się miedzy silniki bo masz je za wąsko i bardzo się to w oczy rzuca :roll:

Silniki powinny być bardziej pod skrzydłami

Wiem o tym ,silniki powinny być też masywniejsze w przekroju :) To moja druga próba przeróbki Su-27 na Yukikaze. Przy pierwszej poległem właśnie na silnikach więc w tym wypadku dałem spokój. Może przyjdzie mi do głowy jakiś pomysł i trzecie podejście do tematu będzie już ok (albo wezmę się za Yukikaze FFR-41 - mam model papierowy:) )
wacek80

Następna strona

Powrót do Sci-fi., kosmiczne, fantastyka