Kartonowa bombonierka

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa kartonowego.

Re: Kartonowa bombonierka

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 10:45

Pashal napisał(a):Czy wtedy go Piotrze zbanujesz jak zacznie pod moim adresem sypać epitetami, bo to co wpisuje to według Ciebie do tego się nie kwalifikuje ?

Tak
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Postprzez Pashal » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 11:10

Lestat;
"A Ciebie Pashal nigdy nie zastanowiło to, ze jesteś jedynym członkiem tego Forum który ma nieustające "problemy narracyjne" z innymi jego uczestnikami? Może problem leży gdzieś koło Ciebie..."

Oooooooo Lestat się pojawił -Tobie przecież też się naraziłem, bo ośmieliłem się coś tam niepoprawnego napisać o Twoim modelu i sklejaniu.

Taaaak masz Lestat jak najbardziej rację, że mam jak to nazwałeś "problemy narracyjne z innymi uczestnikami forum" , bo jako jeden z niewielu, jeżeli nie jedyny ośmielam się nie zawsze być zachwycony tym co widzę w galeriach i relacjach i tym co często-gęsto piszą na forum inni jego uczestnicy - tu jest Lestat pies pogrzebany i to boli tych, którym coś w ich ocenie wpisałem niepoprawnego i stąd pod moim adresem lecą takie teksty jakimi na przykład Ty mnie poczęstowałaś pisząc o jakichś tam moich urojeniach, a ja nic sobie Lestat nie roję - ja tylko po prostu opisuję rzeczywistość.
Przecież to forum o modelach, zabawkach, a reakcja pewnych uczestników tej przecież zabawy, relaksu jest mocno przerażająca, gdy na zasadną krytykę robią z krytykującego wariata, delikatnie mówiąc.

Przypomnę Ci Lestat tylko co było, gdy się zarejestrowałem tu na forum - pamiętasz te dzikie ataki przy okazji moich wpisów tych dwóch forumowiczów z litości nie będę przypominał ich nicków - trwało to kilka dobrych miesięcy, mimo moich próśb do moderatorów, aby ich uspokojono - co ja złego zrobiłem, a no założyłem te dwa tematy tyczące modelarstwa kartonowego.

To co tu napisał CEVA to tylko jego chora wizja tego co było - tak zostałem zbanowany z forum Konradus i Kartonwork, z Papermodels sam zrezygnowałem, ale i z tamtego forum z pewnością zostałbym zbanowany, niestety na forum Gryfhobby nie robiłem tam jak bezczelnie kłamie Ceva "tuzów jak ty i M. Pacyński stało się ściekiem większym niż zbiornik z gnojowicą".

Na wszystkich tych forach z których zostałem zbanowany rządzili ci sami ludzie - schemat był zawsze ten sam - ja coś wpisałem za chwilę pojawiali się ci sami ludzie z "kwaku sraku, złoskałdu lub innych towarzystw wzajemnej adoracji" i zaczynała się jazda- podpadłeś jednemu uczestnikowi takiej grup to natychmiast miałeś dołożone od innych z tej samej grupeczki.
Jazda to się dopiero zaczynała wtedy, gdy ośmieliłem się skrytykować twórczość jakiegoś projektanta lub wydawcy - wtedy atakowany byłem już bez pardonu, żeby przypomnieć zmasowany atak szczecińskiej grupy po ukazaniu się Ki-61 z wydawnictwa Model -Hobby .

Masz Lestat poczytaj sobie w wolnej chwili jak i co było kiedyś - to jest dopiero "gnojowica" że zacytuję CEVĘ - żaden z moderatorów tych autorów kłamstw o moim 4-dniowym pobycie we Wrocławiu, mimo, że razem z nimi przebywałem na konkursie i imprezach towarzyszących nie posłał w niebyt.
10 lat temu :
https://www.konradus.com/forum/read.php ... 692,page=1

Jeszcze jedno kiedyś CEVIE podpadł inny projektant modeli kartonowych - jeździł po nim jak po łysej kobyle, ale w końcu znalazł sobie innego projektanta do prezentacji swoich chorych fobii - mnie, zaczęło się to od tego, że zaproponowałem mu , aby zlikwidował na forum Konradus swój avatarek z podobizną Che-Geuvary, bo wiesz Lestat - modelarze mają jeszcze przecież poglądy polityczne.

Tak Lestat modelarze kartonowi, ale i chyba inni nie są jednak tak koleżeńscy jak to się tu i tam legenduje - prawda są tacy, ale generalnie nie wolno im podpaść, bo wtedy maski opadają i mamy takie oto sytuacje.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 11:17 przez Pashal, łącznie edytowano 3 razy
Pashal

Postprzez Pashal » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 11:15

Piotrze Dmitruk tak stawiasz sprawę , czyli zerowy jeżeli chodzi o wpisy merytoryczne uczestnik tego forum może robić właśnie jak on to nazwał "gnojowice" w moim temacie, a ja nic nie mogę z tego tytułu zrobić, bo on jeszcze nie nazwał mnie odpowiednim epitetem ?!
Pashal

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 11:33

Nie mamy cenzury prewencyjnej, "bo tak się komuś wydaje". Widzę styl prowokacyjny, ale to Ty się dajesz podpuszczać, i o "chorych" to na razie piszesz Ty.
To ja jestem tu moderatorem i ja z boku oceniam dyskusje, w miarę możliwości obiektywnie, bez osobistych animozji.
Wkroczę, kiedy uznam za stosowne, i w tym kierunku, jaki uznam za stosowny. Weź pod uwagę, że parę wpisów prywatnych o Twojej osobie posiadam, więc to co według Ciebie jest bezkompromisowością, może być przez innych inaczej odczytywane.
Jeszcze raz ostrzegam OBU Panów.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Pashal » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 11:41

Piotr Dmitruk :
"Nie mamy cenzury prewencyjnej, "bo tak się komuś wydaje". Widzę styl prowokacyjny, ale to Ty się dajesz podpuszczać, i o "chorych" to na razie piszesz Ty.
To ja jestem tu moderatorem i ja z boku oceniam dyskusje, w miarę możliwości obiektywnie, bez osobistych animozji.
Wkroczę, kiedy uznam za stosowne, i w tym kierunku, jaki uznam za stosowny. Weź pod uwagę, że parę wpisów prywatnych o Twojej osobie posiadam, więc to co według Ciebie jest bezkompromisowością, może być przez innych inaczej odczytywane.
Jeszcze raz ostrzegam OBU Panów."

W tej chwili Piotrze Dmitruk przekraczasz delikatną linie, zmierzającą do publicznego oczerniania mnie - na jakiej podstawie wiesz, że te prywatne opinie o mojej osobie są prawdziwe i obiektywne ?

Proszę bardzo czekam na ich upublicznienie z podaniem nicków , no bo nazwiska to wiadomo RODO .
Pashal

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 11:53

Nikogo nie oczerniam. Nie jestem na gwizdnięcie, więc swoje PRYWATNE wiadomości zachowam dla siebie, dotyczą one tylko sytuacji tutaj na tym forum, więc mam wyobrażenie, czy są prawdziwe i obiektywne. Sytuacje poza tym forum mnie całkowicie nie obchodzą.
Taki jest regulamin, takie są zasady moderacji, i to nie one mają się naginać do pojedynczych użytkowników.
Jeśli użytkownik ceva moim zdaniem przekroczy granice dopuszczalnej dyskusji, zostanie ukarany bez żalu, na razie tego nie zrobił. Natomiast na czyjeś życzenie to nie nastąpi.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Lestat » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 11:54

Pashal napisał(a):Oooooooo Lestat się pojawił -Tobie przecież też się naraziłem, bo ośmieliłem się coś tam niepoprawnego napisać o Twoim modelu i sklejaniu.

A konkretnie to o tym, że nie potrafię niby prawidłowo odczytać instrukcji, według mnie absolutnie zjebanej przez producenta, a według Ciebie jasnej jak elementarz. To tak uściślając... I dalej nie rozumiesz, że nie tym się naraziłeś.

Pashal napisał(a):Taaaak masz Lestat jak najbardziej rację, że mam jak to nazwałeś "problemy narracyjne z innymi uczestnikami forum" , bo jako jeden z niewielu, jeżeli nie jedyny ośmielam się nie zawsze być zachwycony tym co widzę w galeriach i relacjach i tym co często-gęsto piszą na forum inni jego uczestnicy - tu jest Lestat pies pogrzebany i to boli tych, którym coś w ich ocenie wpisałem niepoprawnego i stąd pod moim adresem lecą takie teksty jakimi na przykład Ty mnie poczęstowałaś pisząc o jakichś tam moich urojeniach, a ja nic sobie Lestat nie roję - ja tylko po prostu opisuję rzeczywistość.

No wiec właśnie nie. Ty opisujesz swoja własną rzeczywistość, to jak Ty to odbierasz, i absolutnie nie dopuszczasz do myśli, że obiektywna prawda może być inna. Ludzie "częstują Cię tekstami" nie dlatego, że cos krytykujesz, że cos Ci się nie podoba, tylko dlatego, ze robisz to w wyjątkowo męczący i upierdliwy sposób i zwyczajnie wkurwiasz ludzi. I tyle. Tak, mnie też wkurwiasz.
Lestat

Postprzez Pashal » wtorek, 28 kwietnia 2026, 08:52

Lestat bardzo, ale to bardzo Ci dziękuję za to co powyżej napisałeś, bo to jest dobitny przykład, że to nie ja mam jakieś jak to nazwałeś urojenia tylko Ty prezentujesz właśnie takie urojenia podlewając je wulgaryzmami.
Nie wiem ile masz lat, ale widać, że masz bardzo dziecinne podejście do tego co ma być na forum.

Zrozum, że jak pokazujesz swoje dokonania modelarskie to mogą się również pojawić oceny krytyczne i nie dlatego, że ktoś Ciebie nie lubi, a po prostu tylko i wyłącznie dlatego, że coś jest nie tak w modelu, czy po prostu w tym co napisałeś na forum, przecież tak jest wszędzie w pracy, w domu, na portalach społecznościowych - są uwagi chwalące i są uwagi krytyczne.

Proszę bardzo wpisałem Ci się do relacji, gdzie miałem zasadne uwagi krytyczne, ale i wpisałem Ci się do Twoich relacji, gdzie mi się podoba tak jak skleiłeś model, ale i w takiej sytuacji już Ci się powoli włączył agresorek, gdy o coś zapytałem :

"Pashal :
Nie mam tego modelu - czy jak skręca się koło na osi to jednocześnie, automatycznie o taki sam kąt skręca się koło pod drugiej stronie pojazdu, czy ustawienie jest dla każdego koła indywidualne bez synchronizacji na osi ?

Lestat :
nie mam pojęcia, nie sprawdzałem, mam to gdzieś, a zawieszenie zrobiłem nieruchome, bo uznaję, że im mniej ruchomych części w modelu tym lepiej. Rysunek masz tutaj: https://modelwork.pl/uploads/monthly_20 ... 5f9058.jpg
i zostawmy ten temat :) "

Napisałeś, że ja opisuje jakąś "własną rzeczywistość "- jakieś na to przykłady, czy może to właśnie są jakieś rojenia, ale nie moje - zacytuj z łaski swojej moje uwagi do sklejanych modeli tu na forum , które są niezasadne ?

Reagujesz bardzo agresywnie, impulsywnie, wulgarnie, bo ktoś ma inny pogląd na sprawę, a to bardzo źle niestety świadczy o wychowaniu, kulturze takiego człowieka, szczególnie mając na uwadze, że jesteśmy na hobbystycznym forum.

Nie ma sprawy ja już do Twoich relacji i galerii z pewnością się nie wpiszę, bo jak widać nie ma to kompletnie sensu , a Tobie zaproponuję parafrazując tekst ze znanego radiowego kabaretu, abyś wpisał sobie na początku każdej swojej relacji takie oto zawołanie :

"SERWUUUUS JESTEM NERWUUUUUS " :mrgreen:
Pashal

Postprzez Lestat » wtorek, 28 kwietnia 2026, 09:01

Pashal napisał(a):Nie ma sprawy ja już do Twoich relacji i galerii z pewnością się nie wpiszę, bo jak widać nie ma to kompletnie sensu

Dzięki, trzymam za słowo.
Lestat

Postprzez Pashal » wtorek, 28 kwietnia 2026, 09:30

Nie ma za co. :mrgreen:

Generalnie i centralnie bardzo się cieszę, że mamy w tej chwili pełen obraz sytuacji, że na forum można wpisywać pasjami prowokacyjne teksty, a obiekt takich prowokacji ma nie reagować i nie bronić się przed taką prowokacją i siedzieć cicho i jeszcze w bonusie w takiej sytuacji otrzymuje takie samo ostrzeżenie jak PROWOKATOR. :roll: :shock:

Dobra - wracajmy jednak do sedna tematu, czyli modelarstwa kartonowego.

Tak się sympatycznie składa, że na forum Konradus pojawiła się relacja ze sklejania modelu kartonowego amerykańskiego samolotu TBD-1 "Devastator", który to model został wydany w numerze 2/1991 w wydawnictwie "Mały Modelarz" i co może mocno zdziwić jest to jedyne opracowanie tego modelu kartonowego w polskich wydawnictwach, a jak widać od momentu premiery minęło było nie było ... 35 lat :
https://www.konradus.com/forum/read.php?1,756567

Dodaję jeszcze 2 galerie jak ten model wygląda mniej więcej po sklejeniu :
http://www.kartonowki.pl/modele-galeria ... devastator
http://www.kartonowki.pl/modele-galeria ... devastator

https://www.worldwarphotos.info/gallery ... tbd-front/

Pora chyba już na nowe opracowanie tego samolotu, szczególnie, że jest kilka różnych malowań do wykorzystania :
https://www.reddit.com/r/WWIIplanes/com ... /#lightbox
https://www.reddit.com/r/WWIIplanes/com ... /#lightbox
https://allegro.pl/oferta/nr-520-dougla ... gJ79fD_BwE
Pashal

Poprzednia strona

Powrót do Karton