Mam poprzednie wydanie Bf-109 F.4/Trop, a ponieważ, że zacytuję :
"Jest dostępny KA 1/2021 z modelem samolotu Messerschmitt Bf 109F-4/Trop.
Jest to nowe opracowanie - z dokładniej odwzorowaną bryłą kadłuba, z możliwością wykonania slotów, posiadające m.in. asymetryczne usterzenie i bogate wnętrze kabiny pilota.
Model można wykonać w jednym z dwóch wariantów oznakowania - WNr 10137 "żółta 14" Hansa Joachima Marseille'a lub WNr 10271 "<II+-" z klucza sztabowego II/JG 27.
Do modelu dostępne są akcesoria:
wręgi wycięte laserem
nowa tłoczona osłona kabiny
koła z żywicy
metalowe lufy MG 17 i rurka Pitota
Do nabycia w naszym Wydawnictwie i w niektórych sklepach modelarskich."
To model chętnie bym przekartkował ze zwykłej ludzkiej ciekawości, bez jego kupowania... tak teraz napisałem, bo modelu nie widziałem, ale może to się zmienić, gdy będę mógł model zobaczyć live is brutal. Na przykład Empik nie jest wymieniony jako miejsce sprzedaży tego modelu.
Koncepcja wydawania tego samego typu samolotu w 2 wersjach oznaczeń w jednej "wycinance" średnio mi się podoba, ale być może inni modelarze kartonowi sobie to cenią. Na stronie jest napisane, że są dwa warianty oznaczeń, a nie , że są to dwa kompletne modele.
Ostatni raz takie dwa kompletne modele w jednym zeszycie to Spitfire XVIe z numeru 3-4/2016:
https://www.hobbysta.pl/halinski-ka-3-4 ... tfire-xvieŚwietnie, że po kilku latach można znowu zakupić model z tego wydawnictwa. Ciekawe, czy to jest jednorazowa akcja, czy możemy liczyć na kolejne modele, również całkowite nowości wydawnicze ?
Fairey Swordfish to model na którego nowe opracowanie czekała pewnie spora grupa modelarzy, również ja. Nooooo jest nowe opracowanie, ale czy to będzie TO na co wielu czekało - nie wiem, modelu nie widziałem- jak się pojawi o ile się pojawi w szerszej dystrybucji to będzie zafoliowany - kota w worku nie kupuję.