Kartonowe nowości i zapowiedzi rynkowe

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa kartonowego.

Re: Kartonowe nowości i zapowiedzi rynkowe

Postprzez Pashal » wtorek, 21 kwietnia 2026, 23:11

Byłeś w Łodzi ? :mrgreen:
Bo ja już widziałem w dwóch różnych empikach 2 rozpakowane modele "Trento".
Wpadnij jutro, albo pojutrze do empiku, bo powinien być już najnowszy WAK, ale nie pies Dingo... ponoć ma być w następnym rzucie.

Można się zastanowić ilu modelarzy kartonowych bez oglądania zawartości kupi model w cenie 269 zł ?
To model dla koneserów, a Ci zgoda z pewnością obserwowali relację z projektowania, ale mimo wszystko finalny druk i możliwość jego obejrzenia live to jest według mnie jednak podstawowa sprawa, a tu zonk... folijka i kusi, aby rwać. :P

Jakby coooooo to ja mam kandydata do sklejenia "Trento" - Piotr80 kończy akurat sklejany model ten model - oooooo to by była uczta dla oczu, gdyby skusił się na "cordelowo-cardarmowy" model "Trento" :

https://kartonwork.pl/forum/viewtopic.p ... 8&start=80
Pashal

Reklama

Re: Kartonowe nowości i zapowiedzi rynkowe

Postprzez Pashal » czwartek, 23 kwietnia 2026, 09:35

Wczorajszy delikatny spacer do empiku zaowocował bliskim spotkaniem III stopnia z najnowszym modelem z wydawnictwa WAK, czyli Westland Whirlwind FB Mk.I .

Model prezentuje się wyśmienicie, bo posiada delikatną walorkę, ciekawe malowanie, uzbrojenie oprócz "pistoletowego" to również 2 bomby, duży plus to zaprojektowanie kołpaków w wersji z obrysem i bez obrysu i te są wydrukowane dla łatwiejszego ich wycięcia na ciemnoszarym tle, ale tak również było w poprzednum opracowaniu ,zmienione są również rysunki montażowe na klasyczną wersję, zrezygnowano z rysunków 3D tych ciemnoszarych, na które narzeka część modelarzy, że są nieczytelne, często tych samych, którym nie pasuje szkielet okrętowy kadłuba, :P ,a najważniejsze, że cena za model jest bardzo korzystna biorąc pod uwagę zawartość.

Jedyne co może być nie po myśli części modelarzy kartonowych to szkielet okrętowy kadłuba samolotu - jednym to przeszkadza innym nie.
Nie kleiłem samolotu z tak opracowanym szkieletem, więc trudno mi coś na ten temat powiedzieć, czy jest to utrudnienie, czy w niczym to nie przeszkadza.

Następny wakowski model jaki jest zapowiadany to oczywiście pies Dingo tfuuuuu Daimler Dingo Mk.I z nową jakością waloryzacji jaką zapowiada i nie tylko jej autor.

https://www.wak.pl/westland-whirlwind-f ... -3785.html
Pashal

Poprzednia strona

Powrót do Karton