Elephant - kamuflaż winogronowy

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: Elephant - kamuflaż winogronowy

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 8 marca 2010, 13:52

Czy ich brak we włoszech oznaczał:
1-pojazdy dostawały nowy kamuflaż nim tam trafiły

Dokładnie tak. Trafiła tam tylko jedna kompania, którą wyposażono w pierwsze wyremontowane/przerobione Elefanty (już nie Ferdynandy) - wszystkie z nich miały już przecież zimmerit, co jest najlepszym dowodem na przebycie przez nich remontu.
Nie wiem. nie znam się, ale według monografii "U" tyczyło się całego 643 :D
Cytuję tylko to co przeczytałem... :P
Poza tym w 644 była używana litera "N" wiec może jednak istniały inne oznaczenia??

Pewnie to literówka, ale w 1943 roku były to 653 i 654 batalion wchodzące w skład 656 pułku (razem z 216 batalionem Brumbarów).
W '44 pozostał już tylko 653 batalion.
bartek72

Reklama

Re: Elephant - kamuflaż winogronowy

Postprzez dziki » poniedziałek, 8 marca 2010, 15:50

bartek72 napisał(a):
Czy ich brak we włoszech oznaczał:
1-pojazdy dostawały nowy kamuflaż nim tam trafiły

Dokładnie tak. Trafiła tam tylko jedna kompania, którą wyposażono w pierwsze wyremontowane/przerobione Elefanty (już nie Ferdynandy) - wszystkie z nich miały już przecież zimmerit, co jest najlepszym dowodem na przebycie przez nich remontu.
Nie wiem. nie znam się, ale według monografii "U" tyczyło się całego 643 :D
Cytuję tylko to co przeczytałem... :P
Poza tym w 644 była używana litera "N" wiec może jednak istniały inne oznaczenia??

Pewnie to literówka, ale w 1943 roku były to 653 i 654 batalion wchodzące w skład 656 pułku (razem z 216 batalionem Brumbarów).
W '44 pozostał już tylko 653 batalion.

Dokładnie tak... chodzi odpowiednio 0 653 i 654... a wspomnienie o 654 miało na miejscu pokazanie ze jadnak były używane inne oznaczenia niż litera "U" czy geometryczne oznaczenia taktyczne (oba tyczą się 653)..
dziki

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste