pytanie odnośnie Tiger I Late

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: pytanie odnośnie Tiger I Late

Postprzez qalimar » czwartek, 8 kwietnia 2010, 20:44

seba_t napisał(a):Dokładnie :D Nigdy zimmeritu nie nakładałem na modele dlatego chciałem pójść na łatwiznę i znaleźć taki czołg, który go po prostu nie miał.

Wypróbuj na jakiś starym modelu opisany przeze mnie sposób. Wkrętak dość ostry o 4mm szerokości. W trudno dostępnych miejscach przydają się wkrętaki zegarmistrzowskie.

Bez pracy nie ma kołaczy :P
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Reklama

Postprzez Bathin » piątek, 9 kwietnia 2010, 06:48

qalimar napisał(a):Wypróbuj na jakiś starym modelu opisany przeze mnie sposób. Wkrętak dość ostry o 4mm szerokości. W trudno dostępnych miejscach przydają się wkrętaki zegarmistrzowskie.

Wybacz, ale rzeźbienie w plastiku zimmeritu to delikatnie pisząc mało profesjonalny sposób, to samo z wytapianiem rozgrzanym wkrętakiem.

Najlepiej do wykonania zimmeritu nadaje się Green Stuff, albo inna podobna masa, może któryś z Milliputów.
Jeżeli boisz się eksperymentów, odłóż model na półkę, uzbieraj trochę pieniędzy i kup żywiczny Atak.
Pzdr
Bathin

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 9 kwietnia 2010, 10:27

Dokładnie, polecam Greenstuff, mało utalentowanemu modelarzowi jak ja nawet wyszło...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Aphar » piątek, 9 kwietnia 2010, 11:10

To ja też wrzucę kamyczek do ogródka.

Gdzieś czytałem, że na ostatnie 30 tygrysów nie został nałożony zimmerit a znalazły się one na wyposażeniu Panzer-Abteilung (Fkl) 301 (piszę z pamięci więc mogę się mylić co do oznaczenia, ale na pewno mowa była o 3XX). Na stronie www.alanhamby.com znajduje się informacja, że ta jednostka otrzymała czołgi na przełomie sierpnia i września 1944, co może potwierdzać tę tezę.

Mam też gdzieś zdjęcia egzemplarza muzealnego jednego z ostatnich tygrysów - niestety dość zniszczonego zębem czasu i ogniem ppanc - który nie posiada zimmeritu (co niestety może być efektem 'prac konserwacyjnych'). Tu jedno zdjęcie:

http://picasaweb.google.com/lh/photo/eHFvrj0vAZLS4TgbEGxyAA?feat=directlink

Obrazek

Pzdr
Aphar
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez seba_t » piątek, 9 kwietnia 2010, 19:16

Aphar napisał(a):- który nie posiada zimmeritu (co niestety może być efektem 'prac konserwacyjnych').

Temu zdjęciu za bardzo bym nie ufał, w końcu tak jak napisałeś ktoś mógł ten zimmerit z niego zeskrobać. No nic, trza się w jakąś maź zaopatrzyć i ten zimmerit zrobić. Już wkrótce warsztat więc mam nadzieję, że na bieżąco też pomożecie :D
Ostatnio edytowano piątek, 9 kwietnia 2010, 21:09 przez seba_t, łącznie edytowano 1 raz
seba_t

Postprzez qalimar » piątek, 9 kwietnia 2010, 19:45

Bathin napisał(a):Wybacz, ale rzeźbienie w plastiku zimmeritu to delikatnie pisząc mało profesjonalny sposób, to samo z wytapianiem rozgrzanym wkrętakiem.

Może i mało profesjonalny, ale wychodzi:

Obrazek
Obrazek

W przypadku Jagdpanzer IV błotniki są pokryte szpachlówką, następnie na niej odciśnięty zimmerit i miejscami usunięty. Reszta wyżej opisanym sposobem.
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez skrzat16 » niedziela, 18 kwietnia 2010, 19:10

macius napisał(a):Tak, występował. Na potwierdzenie tego zamieszczam poniższe zdjęcie.
Obrazek
źródło: Militaria XX wieku nr 3(10)/2009

To zdjęcie przedstawia pojazd z 507 Batalionu czołgów cieżkich i napewno miał zimmerit.
Artykuł z którego zostało zaczerpnięte ów zdjęcie pokazuje jeszcze kilka wozów, na których jest wyraźnie widoczny zimmerit.
Nie wydaje mi sie aby nagle jeden go nie miał :-/
Zobacz tam.
http://www.tiif.de/thread.php?threadid= ... 5c36273c60

Obecnie pracuję nad modelem Tygrysa z tego batalionu ( 203) i trochę szperałem w materiałach na ten temat.

Pozdrawiam
skrzat16

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste