Polski T 34/85, powojenny

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Polski T 34/85, powojenny

Postprzez spiinacz » środa, 28 stycznia 2009, 21:28

Przeglądając pudła z modelami do dokończenia natrafiłem na T34/85 Dragona LINK
Z tego co pamiętam osoba dla której ma być zrobiony ten model prosiła o wykonanie polskiego, powojennego T34.
Jako że moja wiedza o pojazdach ogranicza się do tego co znajdę w necie lub jak w ręce wpadnie mi jakaś przypadkowa książka mam pytanie!
Czy z tego modelu da się wykonać polskiego powojennego T34? Oczywiście nie musi on w 100% odpowiadać oryginałowi. W tym przypadku można przymknąć oko na mniejsze szczegóły.
Po konsultacji z jednym z forumowiczów dostałem odpowiedź, że problem może być z kołami, gdyż w swoich zasobach nie znalazł zdjęć takowego Teciaka.

Da radę coś z tego wyskrobać czy też nie obejdzie się bez wymiany m.in kół jezdnych?!

Jedyne co znalazłem na ten temat to kilka zdjęć z poniższej stronki:
LINK

Kilka zdjęć mojego modelu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Łukasz Szwarc
url=http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=215&t=10537
spiinacz

Reklama

Re: Polski T 34/85, powojenny

Postprzez PiterATS » środa, 28 stycznia 2009, 21:50

W zasadzie z tego modelu można zbudować T-34 polskiej produkcji, bo z tego co widzę, podstawowe elementy, a więc kadłub i wieża, odpowiadają fabryce nr.183, a to właśnie czołgi z tej fabryki były wzorem dla polskich, licencyjnych T-34. Ale bez wymiany kół się jednak nie obejdzie. W praktyce Polacy nigdy nie brali kompletu kół z T-54. Wydaje mi się, że nawet nigdy u nas czegoś takiego nie próbowano. Tak więc koniecznie trzeba je wymieć na późne koła żebrowane z otworami ulgowymi. Po drugie musisz wywalić tą skrzynkę, przymocowaną do lewej burty. Poza tym czeka się trochę uzupełniania detali osprzętu zewnętrznego i wymiana osłon rur wydechowych. No i pytanie, którą wersję polskiego T-34 chcesz robić. Czy ma być to T-34/85, T-34/85M (te warianty z zewnątrz są prawie takie same względem siebie i odpowiedników wojennych), czy może T-34/85M2 z zamontowanym noktowizorem kierowcy-mechanika i kompletem oprzyrządowania do pokonywania przeszkód wodnych po dnie.
PiterATS

Postprzez spiinacz » środa, 28 stycznia 2009, 23:23

Dzięki za wyjaśnienie.
Znalazłem jakieś zdjęcie wersji M2, wygląda ciekawie ale chyba pójdę po najmniejszej linii oporu ograniczę się do wymiany kół.
Na razie muszę wykończyć całe wnętrze, poprawić jeszcze siatki i kilka innych detali.
Dla pewności, chodzi dokładnie o takie koła: LINK

Jeszcze raz dzięki za pomoc!
Łukasz Szwarc
url=http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=215&t=10537
spiinacz

Postprzez mr.jaro » czwartek, 29 stycznia 2009, 09:39

PiterATS napisał(a):W zasadzie z tego modelu można zbudować T-34 polskiej produkcji, bo z tego co widzę, podstawowe elementy, a więc kadłub i wieża, odpowiadają fabryce nr.183, a to właśnie czołgi z tej fabryki były wzorem dla polskich, licencyjnych T-34.

Wzorem - byc moze. Jednak pomimo tego wieza polskiej produkcji (tzw. "kaczor") roznila sie od tej ze 183-ki. Dawno juz zajmowalem sie tym tematem, wiec zapewne nie wszystko wymienie. Glowne roznice to dach wiezy, brak owych charakterystycznych splaszczen na bokach wiezy, inny podzial formy odlewniczej (przebieg spoin spawanych). Przerobka wiezy Dragona nie powinna byc trudna, ale jest konieczna dla uzyskania "kaczora".

Jesli chodzi o kola, zdaje sie, ze ktos w Polsce wyprodukowal odpowiedni zestaw z gladkimi bandazami. Byc moze da sie go jeszcze gdzies "ustrzelic".

Proponuje rowniez zajrzec do drugiej czesci "Mitycznej broni".
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Pan_Cerny » czwartek, 29 stycznia 2009, 11:59

spiinacz napisał(a):Po konsultacji z jednym z forumowiczów

O! To o mnie :)
Okazało się że mam na foto-kuble zdjęcia naszego "kaczora", możesz sobie zobaczyć jak inna jest ta wieża.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A co do szukanych kół, to maquette kiedyś takie robiła, tylko czy to jeszcze gdzieś kupić można?
Obrazek
Tymcza!
Marek
Mam zmienne IP i się tego nie wstydzę.
Pan_Cerny

Postprzez mr.jaro » czwartek, 29 stycznia 2009, 12:28

Ha! Dokladnie ten zestaw kol mialem na mysli.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez PiterATS » czwartek, 29 stycznia 2009, 13:20

Mr.jaro, masz rację z tymi przeróbkami wieży, ale jakby nie patrzeć, chyba właśnie ta wieża Dragona najlepiej nadaje się do przerobienia na polską.
PiterATS

Postprzez mr.jaro » czwartek, 29 stycznia 2009, 14:09

Akurat do przerobki na "kaczora" tak samo dobrze nadaje sie zarowno wieza zestawu firmy Dragon, jak Tamiya, gdyz obie przedstawiaja wlasnie te z zakladu 183. Nie moge powiedziec, czy istnieja zestawy bardziej nadajace sie do tego celu, bo innych po prostu nie znam.

Generalnie, majac do wyboru zestawy Dragon i Tamiya wybralbym ten pierwszy, ale nie ze wzgledu na wieze, lecz na lepiej przemyslana wanne i zawieszenie. Sama adaptacja na wersje polska nie ma z tym nic wspolnego, bo akurat przy wannie za wyjatkiem paru malo istotnych drobiazgow zadne przerobki nie powinny miec miejsca.

Zastanawiam sie, dlaczego akurat jako podstawa do wykonania polskiej wersji mialby sluzyc akurat zestaw Dragona z najmniej odpowiednimi kolami? Przeciez Dragon produkowal rowniez T-34/85 z "zebrowanymi" kolami. Wystarczyloby tylko zakleic/zaszpachlowac otwory na sruby i szczeliny bieznika w bandazach. Moze daloby sie jeszcze gdzies "chwycic" wlasnie taki zestaw (o ile sobie przypominam, chodzilo o produkcje 1944/45)?
Ostatnio edytowano czwartek, 29 stycznia 2009, 14:21 przez mr.jaro, łącznie edytowano 1 raz
Jarek M
mr.jaro

Postprzez OldMan » czwartek, 29 stycznia 2009, 14:14

Prawie gotowy "kaczor" to Tamiya, ale w skali 1/25, obecnie praktycznie niedostepny. :P
Pozdrawiam, Krzysztof "OldMan" Motyczyński
Obrazek
OldMan

Postprzez mr.jaro » czwartek, 29 stycznia 2009, 14:24

OldMan napisał(a):Prawie gotowy "kaczor" to Tamiya, ale w skali 1/25, obecnie praktycznie niedostepny.

He, swojego czasu polowalem dosc dlugo na ten zestaw, ale osiagal astronomiczne ceny, wiec nie chcac szalec dalem sobie spokoj.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez OldMan » czwartek, 29 stycznia 2009, 14:31

mr.jaro napisał(a):He, swojego czasu polowalem dosc dlugo na ten zestaw, ale osiagal astronomiczne ceny, wiec nie chcac szalec dalem sobie spokoj.

Mam go, i zastanawiam się czy nie wystawić go na Allegro. ;o)
Pozdrawiam, Krzysztof "OldMan" Motyczyński
Obrazek
OldMan

Postprzez mr.jaro » czwartek, 29 stycznia 2009, 15:11

OldMan napisał(a):Mam go, i zastanawiam się czy nie wystawić go na Allegro. ;o)

Jezeli juz, zrob to na eBay'u, z opcja wysylki na cala Europe - wowczas powiekszy sie grono chetnych, co korzystnie odbije sie na cenie.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez borch » środa, 23 marca 2011, 10:43

Chciałem delikatnie odgrzać temat.
Czy ktoś dyponuje rysunkami licencyjnych T-34 z Łabęd i ich modyfikacji. Wszędzie są tylko krótkie wzmianki i kilka zdjęć. Czy są jakieś duże różnice między wersją czeską a polską?
W monografiach typu "Mityczna broń", Topshotsy i różne inne konkretów też jak na lekarstwo.
Czy zestaw CMK http://www.cmkkits.com/en/detail-sets-ac...rsion-set/ da się wykorzystać do zrobienia polskiej wersji?
Niby rysunki techniczne, dokumentacja itd. są gdzieś w Polsce a źródeł jak na lekarstwo.
Pozdrawiam
Sławek
borch

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste