Panzer IV ausf. J - malowanie

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: Panzer IV ausf. J - malowanie

Postprzez author21 » czwartek, 11 lutego 2010, 13:21

Odgrzeję trochę kotlecika. Czy ma być biały pasek pomiędzy żółtym a brązowym kolorem, wie ktoś ? W Bovington przemalowal jakiś czas temu panterę w podobne malowanie, z białym oddzielajacym paskiem.
author21

Reklama

Postprzez Marek Barański » piątek, 12 lutego 2010, 09:42

Tak z ciekawości zapytam czy są jakieś kolorowe zdjęcia omawianego tutaj kamuflażu czy to tylko czyjeś wymysły ? bo to równie dobrze może być zielony pojazd z szerokimi pasami w kolorze mini/brązu i cienkimi liniami szerokopojętego piaskowego. Dobrym przykładem są późne pantery z ostrokrawędziowym kamuflażem który w zależności od interpretacji jest piaskowo-miniowy lub zielono-miniowy.
Marek Barański

Postprzez Marek Jaszczołt » niedziela, 14 lutego 2010, 18:42

Marek Barański napisał(a):Tak z ciekawości zapytam czy są jakieś kolorowe zdjęcia omawianego tutaj kamuflażu czy to tylko czyjeś wymysły ? bo to równie dobrze może być zielony pojazd z szerokimi pasami w kolorze mini/brązu i cienkimi liniami szerokopojętego piaskowego.

Ano niestety :twisted: są kolorowe zdjęcia JP z tym kamuflażem i co więcej pokazują że to co zrobiła fundacja SdKFZ ze swoją JP za namową Jentza nie jest najwłaściwsze :P
Obrazek
Obrazek
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Marek Barański » poniedziałek, 15 lutego 2010, 11:46

No dobra a co z kolorowym zdjęciem Jagdpanthery piaskowo-miniowej zdobytej przez jankesów ?

http://www.fun-online.sk/forum/files/ja ... er_844.jpg

To jest jakieś muzealne malowanie ? Pojazd stoi w Aberdeen (jest teraz szarobury) i jest ciekawy z tego powodu że ma wentylator przedziału bojowego z przodu dachu nadbudowy.

Wklej, proszę zdjęcie zgodnie z regulaminem.
xenomorph
Marek Barański

Postprzez Korowiow » wtorek, 12 lipca 2011, 21:42

Witam,
Odgrzewam kotleta.
Co do omawianego w wątku malowania Pz.IV ausf.J to znalazłem takie zdjęcia jakiś czas temu w sieci - autorem jest grecki modelarz Bozinis Athanasios - z tego co wyczytałem projekt jest w trakcie realizacji (ale może moje dane nie są aktualne i kotś widział już gotowy model - zdjecia mile widziane).

Obrazek

Obrazek

Planuję zrobić takiego i moje pytanie brzmi czy można go złożyć z tego zestawu, tzn. czy wariant mid. z czterema rolkami podtrzymującymi i tradycyjnymi schutzenami mógł występować w takim malowaniu ?

Obrazek

A może, któryś z kolegów robił takie malowanie ?

PS.dzejo, wybacz, że Ci się tak wcinam w wątek ale było tu o tym egzemplarzu więc pomyślałem, że będzie ok.
Jeśli uznasz, że jest nie ok. to z pomocą admina śmiał przenoś wątek do HP. ;o)
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Rayl » piątek, 15 lipca 2011, 00:59

Witaj Tomku
co do tego zestawu to ja bym poczekał dosłownie miesiąc i będziesz miał do dyspozycji nowy zestaw dragona z "4" ostatniej serii produkcyjnej i być może to malowanie jest dostępne w zestawie. W przypadku zestawu mid czekają Cię liczne przeróbki.
Obrazek

Dzięki powyższemu zestawowi bez przeróbek uzyskasz taki efekt końcowy jak sobie zaplanowałeś. A jeśli dysponujesz wersją mid to możesz znaleźć naprawdę fajne malowania do niej.
Takie malowanie raczej jest bardzo mało prawdopodobne, by nie powiedzieć nierealne. Czołgi z sierpnia i września malowano inaczej niż ten podany przez Ciebie. Malowano je wówczas klasycznie, czyli piaskowa podstawa oraz zieleń i brąz (bądź tylko jeden z wymienionych kolorów - bądź bez kamo :mrgreen: ).
Ja aktualnie zabieram się za "J" initial i eksperymentuję z wzorem zimmeritu.
Rayl

Postprzez Korowiow » piątek, 15 lipca 2011, 08:20

Rayl,

Dzięki za info. Poczekam zatem na końcową czwórkę a po zakończeniu Grilla ruszę z czymś innym.
Swoją drogą to te "inne - bajeranckie" kamuflarze to mnie coś ostatnio kręcą.
Powodzenia z projektem - i pokaż warsztat na forum. :)
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste