Malowanie Sd.Kfz. 9/1 i Kubelwagena

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Malowanie Sd.Kfz. 9/1 i Kubelwagena

Postprzez grimpow » czwartek, 22 września 2011, 08:55

Witam, chciałbym się spytać o kolor do pomalowania tych dwóch modeli.
Konkretnie mi chodzi o to, czy te pojazdy występowały w barwach zielonych wermachtowych, np. vallejowskie Tank Green 71.011 lub German Green 71.020?
Na pewno były w kolorze German Gray, ale wolałbym inny kolor (za dużo już pojazdów w szarościach), piaskowy/pustynny odpada bo do dioramy nie będzie pasować.
Wiem, że zielony występował przy kamuflażu wielobarwnym, ale nie wiem, czy całe pojazdy bywały zielone.
Może dziwne pytanie, bo niby zielony to podstawa wojskowości, ale na kilku stronach o barwach pojazdów wermachtu nie było nic w kolorze zielonym.

Pozdrawiam.
grimpow

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Malowanie Sd.Kfz. 9/1 i Kubelwagena

Postprzez Marek Barański » czwartek, 22 września 2011, 13:05

Wybierać kolor to sobie mozna w salonie samochodowym. Pojazdy niemieckie do 1943 zasadniczo były malowane Panzer Grau w różnych odcieniach. Później podstawą był kolor "'piaskowy" Wehrmacht Olive. Oba podstawowe kolory były uzupełniane dodatkowymie kolorami, szary przeważnie piaskowym a piaskowy zielonym i brązowym, wszystko w różnych wzorach i proporcjach. Tyle tylko że pojazdów szarych z dodatkami było stosunkowo mało, chyba że zdedydujesz sie na malowanie zimowe.
Marek Barański

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste