Winterketten - do kiedy używano ?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: Winterketten - do kiedy używano ?

Postprzez Radek Pituch » piątek, 9 marca 2012, 12:37

No tak, ale chodzi mi o zasadę, że skoro można było zastosować uchwyt dystansujący schurzen od błotnika w celu założenia na pojazd Ostketten to dlaczego by nie WInterketten (wystarczy popatrzeć na pojazdy z szerokimi gąsienicami i widać, że osłony zawieszone są prostopadle do podłoża). Więc to nie było raczej dla konstruktorów problemem. Winterketten z resztą chyba nie były szersze od Ostketten. Wydaje mi się, że Winterketten wycofano po prostu ze względu na ich małą żywotność.
Radek Pituch

Reklama

Postprzez Rayl » piątek, 9 marca 2012, 13:45

Masz rację Radu. "Winter" miały bardzo mała żywotność. Miałem gdzieś fotkę "3" n "ostach", która miała wiele połamanych "szpatułek". "Osty" zaprojektowano już jako jednolite, a więc znacznie mocniejsze.
Pokuszę się o stwierdzenie, że Winterkatten były czymś na zasadzie rozwiązanie przejściowego.
Najwięcej fotek tych pojazdów pochodzi z przełomu '42/'43, a więc okresu kiedy nie stosowano schurzenów.

Patrząc na te fotki nie wydaję mi się one szersze od "ostów"
Obrazek
Obrazek

Zastosowanie ich na stugu, o którym mówicie wynika raczej z używania przez Niemców po prostu tego co mieli na stanie. Ktoś po prostu poobcinał końcówki i położył na stugu.
Zauważcie, dla przykładu, że wczesne jarzmo panthery stosowano do końca produkcji mimo, iż wprowadzone typu Kinn likwidowało poważną przypadłość poprzedniego.

Na marginesie, to czy jesteście pewni, że ten stug hasał na takich gąskach? Może po prostu dopancerzono go tymi wygrzebanymi gdzieś z magazynu?
Rayl

Postprzez Radek Pituch » piątek, 9 marca 2012, 14:24

Przez tą cienką ostrogę może być takie wrażenie, że to ogniwo jest szersze, ale mam wątpliwości. Z resztą jeśli nawet, to jest to niewielka różnica i nie sądzę by miała jakikolwiek wpływ na to, że gdy wprowadzono schurzen wycofano się z produkcji winterketten.
Radek Pituch

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste