T-54A polskiej produkcji ...prośba o fotki

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

T-54A polskiej produkcji ...prośba o fotki

Postprzez Norick » piątek, 22 lutego 2013, 20:23

Ponieważ chwilowo mam sporo czasu między prześwietleniami a rehab to poszukuje dokumentacji fotograficzne do naszych mulów. Warsztatu nie zrobię ale chcialbym dobrze zacząć.
Do rzeczy ...szukam fotek czolgów w takiej konfiguracji wyposażenia zewnętrznego
Obrazek
Z tymi niesymetrycznymi zbiornikami. Tylko czolgi polskiej produkcji posiadaly takie.
Zaopatywalismy tez naszych sojuszników m.in. DDR i jedyny zachowany czolg z takim zbiornikiem znajduje w Munster
ObrazekObrazek.
Jak sie dowiedzialem to okolice 60/61 roku choć czolgi dla DDR robiliśmy od 59 ( co wiązalo się z tajnością by robotnicy nie sabotowali pracy dla niemców)
Tu węgierski
Obrazek

Zapraszam wszystkich , którzy mają jakiekolwiek informacje ...może się coś da wyjaśnić z okrytego tajemnicą okresu PRL

Wszelkie fotki jakie trafilem dotyczą dwóch etapów, początek lat sześćdziesiątych, wtedy wąska oslona km i celownika i prawdopodobnie „rosyjska” plyta nadsilnikowa i lata 60/70 po przystosowaniu do pokonywaniu przeszkód wodnych po dnie z owalnymi typowo polskimi oslonami i m.in asymetryczną pokrywą wentylatora i znakiem priorytetu drogowego umieszczonym centralnie przy desce falochronu
Kiedy polączono zewnetrzne zbiorniki przewodami paliwowymi? ( ten z Munster ma ale ma też gąsiennice RMSh i zupenie inną skrzynie na końcu)
Fotka z ladowni ODS ze strony okrętów desantowych....też ma przewody
Obrazek

I na koniec fotki z testów zdaje się z Sulejówka.
Obrazek
z książki Magnuskiego „ wozy bojowe LWP”
i druga z innego kąta ten sam wóz ( zakupiona na allegro)
Obrazek

Szachownica swiadczy o tym że to co najmniej druga polowa 66 roku...po co te plyty na krawędzi blotnika...czyżby rozważano montaż fartuchów przeciwkumulacyjnych???
Pytajników jest znacznie więcej ...ale to normalne w przypadku naszych pojazdów z PRL :D

kolejne fotki.( mam ich trochę)..standardowo te wozy mialy świece dwie po bokach beczki 200litrów.(mod60/61)..ale kto to wie na pewno :roll:
ObrazekObrazekObrazek

Edit: zależy mi na fotkach z góry i z tyłu...jak wyglądała płyta nadsilnikowa w takiej konfiguracji, obojętnie z których lat, zresztą wszystkie fotki mile widziane. :mrgreen:

.
tylko LWP 50-80
Norick

Reklama

Re: T-54A polskiej produkcji ...prośba o fotki

Postprzez merlin_PL » niedziela, 24 lutego 2013, 20:54

Oj fajny wątek fajny . Będzie patrząc na tematykę i teren z którego autor pochodzi moze szykuje się następca nieodżałowanego Marka Michalskiego :D
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Norick » niedziela, 24 lutego 2013, 22:45

Niestety nie dane mi było poznać pana Marka Michalskiego, serdecznie żałuję bo był kopalnią wiedzy...gdzie mnie tam do niego... ( służyłem w sąsiedztwie 68 Pcz)...to tylko próba odszyfrowania tego co skutecznie utajnione. Coś tam próbuje dłubać ale nie śmiem twierdzić że mi idzie. Konieczność mnie do tego zmusza :mrgreen:
Nadal szukam, czegokolwiek, bo to na tyle ciekawy okres że wart upamiętnienia...tyle że brak danych :roll:
tylko LWP 50-80
Norick

Postprzez Robert Tyczyński » piątek, 8 marca 2013, 11:47

Witam
Zacny i bardzo ciekawy temat. Aż trudno zaakceptować ze po tylu latach czołg T-54/55 może być taka zagadką :).
Przypominam sobie z lat młodości że w Żołnierzu Polskim były często zdjęcia T-54. Może ktoś z forum posiada stare numery?
Pozdrawiam
Robert
Robert Tyczyński

Postprzez imek46 » niedziela, 10 marca 2013, 20:10

Marka znałem kupę lat. Śmiem twierdzić, że przyjaźniliśmy się. Wiele razy jeździłem do niego do Zgierza a potem do Warszawy na konkursy. Marek rzeczywiście był kopalnią wiedzy na temat Wojska Polskiego. Zarówno tego przed jak i powojennego. Mój pomysł dla kolegi Noricka jest taki. Spróbuj skontaktować się ze środowiskiem modelarzy ze Zgierza, przecież jakieś materiały po Marku musiały zostać. Z tego co wiem Marek w szkole podstawowej prowadził modelarnię. Sam nie pomogę. U mnie w jednostce tam gdzie służyłem były tylko T-55 a potem T-72.

Pozdrawiam Zbyszek.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez Norick » poniedziałek, 11 marca 2013, 16:16

Dziękuje serdecznie Panowie za chęć pomocy. Niektóre dane częściowo uzyskałem z innego forum, niestety chwilowo nie mam zgody na ich publikacje.
A'propos fartuchów to w ospreyu zamieszczono taką fotkę
Obrazek
Jak dobrze pamiętam w Encyklopedii Techniki Wojskowej również taka występowała( bądź podobna)
Dostałem również informacje o próbach wyposażania takiej wersji w pociski PPK oczywiście jest to nie zweryfikowane.
Analogicznie do Skotów "skrzydlaków" z " malutką"
Ech pan Marek...szkoda, materiały materiałami ale to nie to...sam latałem do stołówki pod jeleniami ( JW1013) jak nasza była w remoncie... ale wtedy zdaje się już nie mieli mułów tylko siedemdwóje :-|
Nadal potrzebne foty zbiorników podwieżowych z instalacją
Pozdrawiam
tylko LWP 50-80
Norick

Postprzez Norick » poniedziałek, 11 marca 2013, 18:27

Po zastanowieniu nie będę tu umieszczał fotek tylko zrobię osobny wątek jak bedzię co pokazać :roll:
tylko LWP 50-80
Norick

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste