wapel napisał(a):MIchał micmal na pewno będzie wiedział.
Paweł, ale mi dałeś rekomendację

Dokładnie posprawdzam po niedzieli, a na dzień dzisiejszy to tyle...
Do 1942 roku obowiązywał schemat malowania 4 kolorowy: khaki (Tutikusa-Iro), ciemny brąz (Tuchi-Iro), jasny brąz-przypominający kolor spalonej trawy (Kare-kusa-Iro) oraz żółty malowany pasami dla deformacji sylwetki pojazdów. Po 42 r. zakazano stosowania żółtych pasów, co nie znaczy, że w jednostkach zrezygnowano z tego sposobu kamuflażu. Zmiana dotyczyła podstawowego koloru - zieleni (Kusa-Iro, którym zastąpiono khaki (nadal stosowany). Należy pamiętać, iż jak to w życiu bywa nie każda regulacja staje się praktyką. Tak było i w tym przypadku, kiedy to zwłaszcza w Chinach i Mandżurii 4 kolory były stosowane i po 1942 r. W końcowym okresie wojny stosowano również malowanie dwubarwne: kolor wyschniętej trawy i brązowy lub zielony.
Ciekawostką jest to, iż kolor spieczonej trawy zalecany był ze względu na swoje właściwości antykorozyjne do malowania podwozia i dolnych części pojazdów.
Odnośnie tego czy camo było malowane fabrycznie. Wydaje się, że tak, zwłaszcza po 1942 r. kiedy to wprowadzono obowiązkowy system malowania trójkolorowego z podziałem na zastosowanie w procentach danego koloru. Jednakże należy pamiętać, iż pojazdy były przemalowywane na froncie i tutaj system stosowania kolorów był zależny tak naprawdę od jednostki.
Potwierdzeniem tezy o malowaniu w fabryce może być to, iż np. armaty czołgowe były malowane w zakładach artyleryjskich i odcienie kolorów oraz układy plam nie pokrywały się z resztą pojazdu. Niektórych elementów nie pokrywano kamuflażem np. anteny ramowe na wieżach.
Kiedyś szukałem kolorów do japońskiego 3 kolorowego camo, bo podobno zestaw Gunze jest trochę za ciemny i takie coś mi wyszło w Humbrolach:
zielony - 86 lub 75
brązowy - 26
ciemno brązowy - 70 lub 160
Przeliczałem też na Vallejo, ale gdzieś mi wcięło
wapel napisał(a):że trójbarwny kamuflaż nanoszony był pędzlem (co pewnie może potwierdzić, przypuszczenie o malowaniu w oddziałach)
Paweł nie do końca. W początkowym okresie wojny tak, później kolory nanoszono już natryskowo.