malowanie czogu wittmana 1331

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

malowanie czogu wittmana 1331

Postprzez kapalek » niedziela, 12 stycznia 2014, 19:13

Przede wszystkim witam wszystkich na forum, bo to mój pierwszy post.
Chciałbym wykonać model czołgu Wittmana z bitwy pod Kurskiem o numerze 1331, z tego co udało mi się ustalić nie ma oryginalnego zdjęcia tego wozu. W sieci można znaleźć dwubarwny schemat malowania przedstawiony przez np cyber-hobby, czy dragona , czy ten schemat to wymysł firm i czy jest na czymś oparty?
link:
http://imageshack.com/a/img716/7915/c8j9.jpg
W publikacji "Tygrysy w walce" Jacka Solarza znalazłem malowanie wozu 1331 w trójbarwnym kamuflażu, a nie dwubarwnym jak to pokazane wyżej , chodzi o malowanie takie jak w linku poniżej (na rysunku jest 1332 z tej samej jednostki i tej samej wersji produkcyjnej co 1331):
http://imageshack.com/a/img202/1282/0zmd.jpg
Z tego co ustaliłem wóz 1331 był już z późniejszej serii produkcyjnej wprowadzonej od marca 1943 (z ogniwami na wieży).
Jakie Waszym zdaniem powinno być to malowanie? dwubarwne czy trójbarwne? Są jakieś źródła na ten temat?
kapalek

Reklama

Re: malowanie czogu wittmana 1331

Postprzez Marek Jaszczołt » niedziela, 12 stycznia 2014, 19:56

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie bo nie ma zdjęcia tego czołgu . Wg TIC II na wiosnę czołgi tej kompanii były przemalowane :arrow: piaskowa baza, brązowe pasy. Zdjęcia innych czołgów z numeracji 13xx sugerują wprowadzenie latem 3 koloru (zielonego), ale to nie jest pewne.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Re: malowanie czogu wittmana 1331

Postprzez kapalek » poniedziałek, 13 stycznia 2014, 17:13

Dziękuję za info, chyba zdecyduję się na trójbarwny kamuflaż w stylu 1332, myślę że wielkiego błędu nie będzie.
Może wrzucę temat do warsztatu, pracuję nad heng longiem w 1:16 więc to bardziej zabawka niż model.
kapalek

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste