King Tiger, Ktoś coś wie na jego temat?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

King Tiger, Ktoś coś wie na jego temat?

Postprzez skrzat16 » czwartek, 4 lutego 2010, 21:41

Witajcie.

Od dłuższego czasu szukam ciekawego malowania na King Tigera. Znalazłem kilka fotek tego oto pojazdu.
Można całkiem dobrze zobaczyć kamuflaż, wyraznie widac że ma gąsienice transportowe. Nic nie wiem na temat jednostki.
W publikacji Waldemara Trojcy z 2007, jest opisany jako wóz z 3./s.Pz.AGt 511 z rejonu Kassel ,z Maja 45.

Nie wiem czy te informcje są wiarygodne. Znalazłem kilka błędów merytorycznych w Jego publikacjach, i zawsze staram się porównac z innymi zródłami.
Na barwnych planszach, autor pokazuje ten czołg z gasienicami bojowymi , których prawdopodobnie nigdy nie miał.
Wiem że swastyka namalowana na pancerzu nie jest oryginalna i ktoś to namalował pózniej.Miałem zdjecie bez niej ,ale gdzieś mi sie zawieruszyło.
Może ktoś mi pomoże w tej sprawie.

Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 5 lutego 2010, 09:27 przez skrzat16, łącznie edytowano 1 raz
skrzat16

Reklama

modele polskich samolotów

Re: King Tiger, Ktoś coś wie na jego temat?

Postprzez rollingstones » czwartek, 4 lutego 2010, 21:57

Chętnie się podłącze pod to pytanie.Czy wiadomo il takich wozów było w tym kamuflażu. Sam mam Tygrysa II na warsztacie a z racji że ostrokrawędziowego już mam myślę o takim.
płotka
rollingstones

Postprzez Akahoshi » czwartek, 4 lutego 2010, 22:36

To zdjęcie ze swastyką jest prawdopodobnie fotomontażem. Na dysku mam idealnie takie same zdjęcie, tylko bez tego oznaczenia.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Marek Jaszczołt » czwartek, 4 lutego 2010, 23:28

Informacja Trojcy jest prawidłowa. To jedyny przykład malowania T2 w kamuflaż zwany przez modelarzy "ośmiorniczym". Wóz był cały zielony z piaskowymi pasami (kółka na pasach też zielone) :arrow: - to jedyny przykład takiego malowania i zastosowano je na zapewne tylko na tym wozie który jest jednym z kilku ostatnich wyprodukowanych wozów T2. Z boku wieży widać ślady wypalenia. Swastyka jest powojennym graffiti bodajże w kolorze różowym. Podobno (właściwie na pewno bo kilka osób je widziało) to zdjęcie, które pokazałeś jest w oryginale kolorowe i potwierdza kolorystyką o której powyżej.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez skrzat16 » piątek, 5 lutego 2010, 00:12

Uparłem się i znalazłem fotkę o której pisałeś. Jest to kolor, tylko obawiam się że może być kolorowane z cz-b. zdjęcia. Może się mylę. Wyrażnie widać trójkolorowy kamuflaż. A Trojca pokazał dwu barwny. Może ma rację :) . Widziałem kilka gotowych modeli, które miały dwubarwne malowanie. To jak sięteraz ustosunkować do tego kolorowego zdjęcia????
A tak poza tym to wyrażnie widać że ktoś się"bawił" tym kolorowym zdjęciem. Jak się dobrze przyjrzeć, to w centralnej części pancerza czołowego plamy mają inny kształt :?
Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 5 lutego 2010, 09:02 przez skrzat16, łącznie edytowano 3 razy
skrzat16

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 5 lutego 2010, 00:20

skrzat16 napisał(a):w centralnej części pancerza czołowego plamt mają inny kształt

bo ktoś wymazał hakenkrojc..

skrzat16 napisał(a):tylko obawiam sie że może być kolorowane z cz-b. zdjecia

ciężko było by to wykluczyć..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Marek Jaszczołt » piątek, 5 lutego 2010, 01:42

skrzat16 napisał(a): To jak sie teraz ustosunkować do tego kolorowego zdjecia ????
A tak poza tym to wyraznie widać że ktoś sie "bawił" tym kolorowym zdjęciem

To jest zdjęcie po zabawach graficznych. W necie kiedyś pojawiły się dwa fragmenty tego oryginalnego zdjęcia kolorowego dla udowodnienie kolorów tego czołgu i widać że osoba kolorująca powyższe zdjęcie ich nie widziała ;o) . W całości jednak niestety nikt go do tej pory nie opublikował.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Bathin » piątek, 5 lutego 2010, 08:41

Marek Jaszczołt napisał(a):W necie kiedyś pojawiły się dwa fragmenty tego oryginalnego zdjęcia kolorowego dla udowodnienie kolorów tego czołgu i widać że osoba kolorująca powyższe zdjęcie ich nie widziała ;o)

Trojca ich też nie widział, bo w jego publikacji kółka kamo mają kolor brązowy.

Tak się składa, że niedługo będę budował KT też z takim kamo, ale wyjątkowo będzie to pojazd SF.
Pzdr
Bathin

Postprzez skrzat16 » piątek, 5 lutego 2010, 09:16

Trojca ich też nie widział, bo w jego publikacji kółka kamo mają kolor brązowy.[/quote]

Chyba raczej zielone.
Obrazek

Obrazek
Barwne plansze pochodzą z Jego publikacji
Ostatnio edytowano poniedziałek, 8 lutego 2010, 11:50 przez skrzat16, łącznie edytowano 3 razy
skrzat16

Postprzez Bathin » piątek, 5 lutego 2010, 10:15

skrzat16 napisał(a):
Bathin napisał(a):Trojca ich też nie widział, bo w jego publikacji kółka kamo mają kolor brązowy.

Chyba raczej żielone.

W tomie 1 albo 2 są brązowe, niestety nie mam tej mega monografii.
Pzdr
Bathin

Postprzez materiusz66 » piątek, 5 lutego 2010, 11:25

Pewnie znacie to zdjęcie, na wszelki wypadek dorzucę.
Obrazek
Zdjęcie znalezione w necie.
W książce pt. "Barwy i znaki Panzerwaffe - Panzerabteilung" jest jeszcze jedno zdjęcie z tej strony i co ciekawe kamuflaż bocznej płyty jest inny niż to przedstawia Trojca w swojej publikacji, więc myślę, że trzeba patrzeć na plansze barwne trochę z przymrużeniem oka (czasem to tylko fantazja grafika). Jeśli chcecie wrzucę też to zdjęcie musiałbym tylko je pstryknąć.
materiusz66

Postprzez skrzat16 » piątek, 5 lutego 2010, 12:55

Jasne, :D bardzo chętnie. A tego ujęcia nie widziałem, dzięki napewno się przyda :)

Tu też można się czegoś dowiedzieć.
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... N%26um%3D1
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... 1%26um%3D1
skrzat16

Postprzez materiusz66 » piątek, 5 lutego 2010, 14:37

Przejrzałem Armoramę i to zdjęcie które miałem na myśli tam jest więc bez sensu je wklejać.
materiusz66

Postprzez marder4 » piątek, 5 lutego 2010, 15:54

Co do tego pojazdu to z informacji które posiadam tego typu kamo posiadał jeszcze jeden z tej samejjednostki.Swastyka była prawdopodobnie wymalowana w latach 50-tych.Niepotwierdzone informacje mówią o tym że do malowania kamuflażu użyto farby z pobliskiego lotniska;hellblau i schwarzgrau(?).Co do publikacji Trojcy z 2003 rzeczywiście są brązowe "kółka
",a w 2007 są zielone.A co do zdjęć "kolorowych",to ktoś się bawił tak jak tu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marder4

Postprzez skrzat16 » piątek, 5 lutego 2010, 16:20

Warto tam zajrzeć :)
Relacja prac nad opisywanym tu pojazdem :!:

http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... 8%26um%3D1
skrzat16

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste