ERSATZ M10 - detale

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

ERSATZ M10 - detale

Postprzez Rayl » wtorek, 9 sierpnia 2011, 11:26

Witam
Dzisiaj dostałem długo oczekiwany model Ersatz M10 i postanowiłem nie czekać z rozpoczęciem prac nad nim :mrgreen: .
Po wstępnych oględzinach jeden element nie daje mi spokoju. Chodzi o, nazwijmy je "Schurzeny" (przycięte jakieś :mrgreen: ), a dokładniej o ich montaż. Dragon wykonał ten element jako pojedynczą listwę załamaną pod kątem 90 stopni nałożoną na standardowe zaczepy boczne. Dziwny jest fakt, iż lewy "panel" ma charakterystyczne wycięcie na łopatę. To jest dla mnie nieco dziwna sprawa ponieważ skoro wykonano ten element od podstaw, tj. wycięto i załamano kawałek blachy wiedząc, że ów czołg nie będzie posiadał bocznego oprzyrządowania.
Obrazek
To nie jest mój model lecz przypadkowe zdjęcie ukazujące ten element
Zastanawiałem się czy nie są to po prostu przycięte Schurzeny zamontowane do standardowych zaczepów.
Próbowałem znaleźć zdjęcie ukazujące ten element jednak bez rezultatu.
Oto ciekawsze fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
http://kr.blog.yahoo.com/sturmgechutz/3961
Noszę się z zamiarem zakupu dedykowanego do tego zestawu Voyagera, lecz po wstępnych oględzinach zauważyłem, że posiada on ten element wykonany analogicznie do Dragona.
Obrazek
Chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat. Może ktoś posiada na tyle wyraźną fotkę, aby wyjaśnić tą kwestię.
Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
Paweł
Rayl

Reklama

modele polskich samolotów

Re: ERSATZ M10 - detale

Postprzez marder4 » wtorek, 9 sierpnia 2011, 23:41

Mam tylko rzuty gdzie ten element jest widoczny.
marder4

Postprzez Rayl » środa, 10 sierpnia 2011, 08:00

A mógłbyś zamieścić? Może akurat okażą się przydatne :) .
Ma ktoś może fotkę ukazującą płytę nadsilnikową i osłony wydechów? Próbuje ustalić jakiej produkcji były te panthery. Skłaniam się, że albo MAN albo DB. W których zakładach montowano spawaną osłonę wieżowego wentylatora?
Rayl

Postprzez kelo83 » środa, 17 sierpnia 2011, 16:41

poza tym co dostałeś na PW wykopałem coś takiego:
Obrazek
Obrazek

na drugim zdjęciu wygląda tak jakby "fartuchy" nad gąskami były wyżej niż oryginalne listwy panter - przynajmniej takie odnoszę wrażenie
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste