AEC Matador - PSZ - 1 Pułk Artylerii Ciężkiej

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

AEC Matador - PSZ - 1 Pułk Artylerii Ciężkiej

Postprzez Adrian » niedziela, 15 lipca 2012, 17:51

Witam
Mam pytanie do kolegów forumowiczów dotyczące ciągnika Matador 1 Pułku Artylerii Ciężkiej.
Próbuję rozszyfrować oznakowanie pojazdu z poniższego zdjęcia.

Obrazek

Zdjęcie pochodzi z książki Pojazdy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie 1939-1947 autorstwa: Kamiński Andrzej, Szczerbicki Tomasz, strona 221 i jest podpisane Ciągnik artyleryjski AEC Matador z 1. Pułku Artylerii Ciężkiej

Oznakowanie które rozpoznaję to:
1. Lewa góra - PL - ka
2. Lewy dół - klasa mostowa - 4 !!! na skanie to jest mało widoczne. Tutaj mam wątpliwości bo prawie wszystkie fotografie Matadorów jakie widziałem na których była klasa mostowa określała tą klasę na 12/18
3.Prawa góra - tablica rozpoznawcza pojazdów polskich w Wielkiej Brytanii od roku 1940
4.Prawy dół - oznaczenie jednostki - widoczna jest cyfra 5. Czy tło było czerwone i czy coś jest napisane poniżej cyfry?
5. Dodatkowo w prawym dolnym rogu szyby jest również zamieszczony jakiś znaczek - czy ktoś wie co to jest?

Ponadto mam prośbę do kolegów o ewentualne wskazanie innych zdjęć polskich Matadorów.

Za pomoc dziękuje i pozdrawiam
Adrian
Adrian

Reklama

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste