Prośba o pomoc - Sherman III "Taras"

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Prośba o pomoc - Sherman III "Taras"

Postprzez manas » wtorek, 29 stycznia 2013, 13:42

Witam wszystkich Kolegów gorąco.

Sławek , Wrocław.

Forum przeglądam już od dawna, nic nie pisanie wynika z tego prostego faktu, że nie jestem w stanie niczym twórczym go wzbogacić, a to z uwagi na brak doświadczenia i jakichkolwiek modelarskich osiągnąć.

Mimo tego swojego pasożytnictwa, chciałbym prosić o pomoc: usiłuję zbudować (w zasadzie) OOB polskiego Shermana III. Wydaje mi się, że z zestawu Tasca 35018 mógłbym wykonać model wozu o nazwie Taras, bo miał on zaokrąglone wieżyczki kierowcy i pomocnika, nadto stalowe gąski T49 - tak to przynajmniej wygląda na jedynej dostępnej mi fotce, opublikowanej w "Polskich Shermanach cz.I".

Czy ktokolwiek z Szanownych Kolegów mógłby mi pomóc i wesprzeć fotografią ukazującą krój liter nazwy własnej tego wozu?

Z góry najserdeczniej dziękuję:)
Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 lutego 2013, 00:16 przez manas, łącznie edytowano 2 razy
soczewica koło miele młyn
manas

Reklama

Re: Prośba o pomoc - Sherman III "Taras"

Postprzez martinello » wtorek, 29 stycznia 2013, 18:42

Przeglądnij fotki z tej strony :
http://mg.cultura.marche.it/default_sik.asp

Na pewno są tam zdjęcia boczne TARAS'a, ale jako że jest tow końcu to 7727 zdjęć wysłałem fotki na maila.

Ostrzegam - co prawda gąsienice są T49 - a więc modelowe z Tasca 35018 ALE żeby zrobić ten model musisz dorobić zasobnik na lewym sponsonie oraz rozwikłać zagadkę "co ten czołg ma na wieży przed włazem dowódcy"...

Prościej będzie znaleźć inny czołg z innymi gąsienicami (trzeba kupić lub wymienić) - ale za to z dostępnymi do niego kalkomaniami.

> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza <
martinello

Postprzez manas » środa, 30 stycznia 2013, 09:53

Bardzo dziękuję!:)

Przeglądam od jakiegoś czasu podaną wyżej stronę, ale te fotki jakoś mi umknęly.

Ze znanych mi wozów z okrągłymi wieżyczkami, kalki są tylko do Taifuna, a i to z okresu "pustynno-kredowego". Nie znam żadnych fotografii Taifuna w zieleni.

Czy którykolwiek z wozów z zestawu Toro 35D03 ma odlewane wieżyczki?

http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d03e.htm
manas

Postprzez martinello » środa, 30 stycznia 2013, 19:46

Shermany III z przywołanego zestawu - tak na szybko :
A - 'Zwyciezca' Sherman III, 3rd Squadron, Krechowiecki Lancers Regiment, Loreto, Italy 1945
KADŁUB DV

B - 'Nuseirat' Sherman III, HQ Platoon, HQ 2nd Armoured Brigade, Loreto, Italy 1945
KADŁUB - wieżyczki spawane

C - 'Piedimonte-2-1' Sherman III, 2nd Squadron, 6th 'Children of Lwow' Armoured Regiment, Loreto, Italy 1945
KADŁUB - ???

F - 'Mass Albaneta III' Sherman III, 2nd Squadron, 4th 'Skorpion' Armoured Regiment, Loreto, Italy 1945
KADŁUB - ???

G - 'Qassasin' Sherman III, HQ Platoon, HQ 2nd Armoured Brigade
KADŁUB DV, najwcześniejsze podwozie

> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza <
martinello

Postprzez manas » środa, 30 stycznia 2013, 20:45

Chyba schowam Tascę 35018 na lepsze czasy, a spróbuję zmierzyć się z którymś z wozów DV.
manas

Postprzez manas » czwartek, 31 stycznia 2013, 22:04

Gdyby jeszcze jakiś dobry człowiek pomógł mi w określeniu zasadniczych cech (wiezyczki, osłona jarzma, gąski etc.) wozu "Lwów" (w Polskich shermanach Militaria nr 124 fotki na stronach 59 i 60) byłbym bardzo wdzięczny.

Zaproponowana w kalkach Toro kolorystyka ( niebieski) nazwy wozu jest prawidłowa?
manas

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste