Pancerka japońska

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Pancerka japońska

Postprzez marco2607 » poniedziałek, 18 marca 2013, 09:48

Interesuje mnie malowanie czołgów armii japońskiej, a dokładnie czy kamo trójbarwne było malowane w fabrykach , czy na froncie jako uzupełnienie maskujące w zależności od teatru działań . Coś w tym stylu.

http://www.1999.co.jp/eng/image/10144628t2/60/2

http://www.1999.co.jp/eng/image/10063927t2/60/2

http://www.1999.co.jp/eng/image/10026449t/60/1
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Reklama

Re: Pancerka japońska

Postprzez Marek Jaszczołt » czwartek, 21 marca 2013, 13:00

I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez marco2607 » czwartek, 21 marca 2013, 16:01

Dzięki Marku za starania. Trochę poczytałem , ale moje główne ale zostaje bez zmian. Pancerką się nie zajmuję i jestem
zielony w tej dziedzinie. Ostatnio zobaczyłem kolory do japońskich wozów bojowych które kolorystycznie przypominają
te które japońce używali na samolotach w chinach .
Stąd te pytanie odnośnie przemalowywania w warunkach bojowych.
Pozostaje więc nadal, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie. ;o)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez wapel » piątek, 22 marca 2013, 13:27

MIchał micmal na pewno będzie wiedział. Ja nie chcę mówić na 100%, ale coś mi świta, że one były malowane dopiero po trafieniu do jednostek. Za to na pewno wiem, że trójbarwny kamuflaż nanoszony był pędzlem (co pewnie może potwierdzić, przypuszczenie o malowaniu w oddziałach). Jak będę w domu to postaram się sprawdzić.
Gładko tak, lekko tak toczy się w dal,
Jak gdyby to była piłeczka, nie stal,
Nie ciężka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez micmal » piątek, 22 marca 2013, 22:22

wapel napisał(a):MIchał micmal na pewno będzie wiedział.

Paweł, ale mi dałeś rekomendację :mrgreen: Dokładnie posprawdzam po niedzieli, a na dzień dzisiejszy to tyle...
Do 1942 roku obowiązywał schemat malowania 4 kolorowy: khaki (Tutikusa-Iro), ciemny brąz (Tuchi-Iro), jasny brąz-przypominający kolor spalonej trawy (Kare-kusa-Iro) oraz żółty malowany pasami dla deformacji sylwetki pojazdów. Po 42 r. zakazano stosowania żółtych pasów, co nie znaczy, że w jednostkach zrezygnowano z tego sposobu kamuflażu. Zmiana dotyczyła podstawowego koloru - zieleni (Kusa-Iro, którym zastąpiono khaki (nadal stosowany). Należy pamiętać, iż jak to w życiu bywa nie każda regulacja staje się praktyką. Tak było i w tym przypadku, kiedy to zwłaszcza w Chinach i Mandżurii 4 kolory były stosowane i po 1942 r. W końcowym okresie wojny stosowano również malowanie dwubarwne: kolor wyschniętej trawy i brązowy lub zielony.
Ciekawostką jest to, iż kolor spieczonej trawy zalecany był ze względu na swoje właściwości antykorozyjne do malowania podwozia i dolnych części pojazdów.
Odnośnie tego czy camo było malowane fabrycznie. Wydaje się, że tak, zwłaszcza po 1942 r. kiedy to wprowadzono obowiązkowy system malowania trójkolorowego z podziałem na zastosowanie w procentach danego koloru. Jednakże należy pamiętać, iż pojazdy były przemalowywane na froncie i tutaj system stosowania kolorów był zależny tak naprawdę od jednostki.
Potwierdzeniem tezy o malowaniu w fabryce może być to, iż np. armaty czołgowe były malowane w zakładach artyleryjskich i odcienie kolorów oraz układy plam nie pokrywały się z resztą pojazdu. Niektórych elementów nie pokrywano kamuflażem np. anteny ramowe na wieżach.
Kiedyś szukałem kolorów do japońskiego 3 kolorowego camo, bo podobno zestaw Gunze jest trochę za ciemny i takie coś mi wyszło w Humbrolach:
zielony - 86 lub 75
brązowy - 26
ciemno brązowy - 70 lub 160
Przeliczałem też na Vallejo, ale gdzieś mi wcięło :evil:
wapel napisał(a):że trójbarwny kamuflaż nanoszony był pędzlem (co pewnie może potwierdzić, przypuszczenie o malowaniu w oddziałach)

Paweł nie do końca. W początkowym okresie wojny tak, później kolory nanoszono już natryskowo.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez marco2607 » czwartek, 28 marca 2013, 20:30

Znalazłem ciekawą stronkę, może komuś się przyda.

http://matadormodels.co.uk/tank_museum/ ... 2japan.htm

Bardziej mnie ciekawią FS o ile są , farb do 1942r.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste