Jagdpanther Late MBA

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Jagdpanther Late MBA

Postprzez Rayl » wtorek, 19 marca 2013, 15:08

Poszukuję materiałów na temat pojazdów produkcji MBA. Wiem, ze jest tego niewiele, gdyż dokumentacja tych zakładów zaginęła podczas zmagań wojennych. Najbardziej charakterystyczną cechą tych pojazdów jest nieco inne koło napędowe posiadające nie 17 lecz 18 zębów.
Obrazek
Znam tylko zdjęcia pojazdów z tym kołem dostępne w Panzerwrecks 6 oraz tą fotkę:
Obrazek
Najbardziej zależy mi o informacjach o płycie nadsilnikowej. Jestem przekonany, iz maszyny tego producenta zaliczały się do tzw. "G2", a wiec jagów posiadających przedział silnikowy identyczny(?) z tym w pantherach G.
Moim zdaniem pojazdy te mogły posiadać wiele podobnych detali do Panther produkcji Daimler-Benza z racji tego, iż lokalizacja zakładów MBA(Poczdam) była, można by rzec po sąsiedzku z DB(Berlin) stąd koncepcja o podzespołach od tych samych podwykonawców. Jeszcze raz pragnę zaznaczyć, że jest to tylko moja opinia nie mające podparcia w źródłach.
Wiec jeśli ktoś ma choć ziarno informacji to serdecznie proszę o pomoc.
Rayl

Reklama

Re: Jagdpanther Late MBA

Postprzez Marek Barański » wtorek, 19 marca 2013, 16:20

W temacie nie pomogę za bardzo ale podłączę się z pytaniem. Jeżeli JP ma niskie okrągłe osłony wentylatorów to należy założyć że są to takie z pantery A (a co za tym idzie duże kratki od chłodzenia z tyłu) czy takie od pantery G ? NIe mogą rozszyfrować zdjęcia JP z Węgier :D .
Marek Barański

Postprzez Patterson » wtorek, 19 marca 2013, 19:49

To zdjęcie to pic na wodę - fotomontaż, już parę lat temu fruwało po forach. To jest zdjęcie modelu.
Patterson

rpm2

Postprzez Rayl » środa, 20 marca 2013, 00:05

Ale fail... :oops:
Dzięki Marcinie! Nawet nie wiesz jak bardzo mi pomogłeś...
Dostałem info, że to inne koła to finalne MIAG, a nie MBA... i teraz zaczyna mi się to układać w logiczną całość.
Marku wrzuć zdjęcie tej jagi. Może pomożemy...
Rayl

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste