Pytanie o Su-85 LWP.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Pytanie o Su-85 LWP.

Postprzez Komandor » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 20:27

Witajcie !
Chodzi mi o nowszy model SU-85, późny, z obrotową wieżyczką dowódcy z boku. W książce Magnuskiego są dwa zdjęcia tego wozu z Pragi, z listopada 44', jednostka 13 PAS LWP. Nie widać czy wóz miała jakieś oznaczenia. Natomiast w rozkładówce Dragona jest wóz z 13 pas zima 1945, pomalowany na biało, ale ma czarny numer 281, a w spisie Magnuskiego nie ma wozu o takim symbolu. Nie chciałbym robić kamuflażu zimowego. Poratujcie jakimiś zdjęciami, sugestiami, rysunkami. Może wywołam Marka Jaszczołta, do tablicy. ;o) Marek, Twoja wiedza jest bezgraniczna i myślę, że i w tym przypadku mi pomożesz ?

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Pytanie o Su-85 LWP.

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 22:12

Dziss, jest kilka osób na forum które równie dobrze mogą na to odpowiedzieć.
Ok, właściwie sam sobie odpowiedziałeś - numery przydzielone poszczególnym działom w PASach są opisane przez Magnuskiego i tego się trzymamy, czyli 281 nie jest polskim wozem, no chyba że z jednostek szkolnych bo tam numeracji nie znamy.
Z SU85M w 13 PAS jest problem, bo zdjęcia nie pozwalają przypisanie numerów taktycznych dla takich wozów. Przy okazji wozy tej jednostki miały identyczne numery taktyczne namalowane z 4 stron - również z tyłu na płycie silnika o czym się przeważnie zapomina.
Bezpieczniejszy dla SU85M w LWP jest wybór 24 PAS, a konkretnie udokumentowanych wozów 604 lub 612.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Re: Pytanie o Su-85 LWP.

Postprzez Komandor » wtorek, 9 kwietnia 2013, 01:46

Marek Jaszczołt napisał(a):Dziss, jest kilka osób na forum które równie dobrze mogą na to odpowiedzieć.
Ok, właściwie sam sobie odpowiedziałeś - numery przydzielone poszczególnym działom w PASach są opisane przez Magnuskiego i tego się trzymamy, czyli 281 nie jest polskim wozem, no chyba że z jednostek szkolnych bo tam numeracji nie znamy.
Z SU85M w 13 PAS jest problem, bo zdjęcia nie pozwalają przypisanie numerów taktycznych dla takich wozów. Przy okazji wozy tej jednostki miały identyczne numery taktyczne namalowane z 4 stron - również z tyłu na płycie silnika o czym się przeważnie zapomina.
Bezpieczniejszy dla SU85M w LWP jest wybór 24 PAS, a konkretnie udokumentowanych wozów 604 lub 612.

.....bo ja wiedziałem, że tak będzie, bo ja wiedziałem, że tak będzie :) Marku dziękuję Ci, to co napisałeś o 24 PAS, dokładnie pokrywa się z bardzo dobrymi zdjęciami dwóch wozów tej jednostki. Zdjęcia te poddał mi na Modelworku kolega Jacek.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste