Sd. Kfz. 251/10 z Wurfrahmenami? - identyfikacja fotografii

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Sd. Kfz. 251/10 z Wurfrahmenami? - identyfikacja fotografii

Postprzez Tomasz Ś. » sobota, 31 sierpnia 2013, 13:45

Witam, znalazłem ostatnio ciekawe zdjęcie przedstawiające prawdopodobnie Sd. Kfz. 251/10 z zamontowanym mocowaniem na Wurfrahmen 40.
Prosiłbym o pomoc w identyfikacji pojazdu; data, lokalizacja, kamuflaż, Pz. Div. itp.
Z góry dziękuję i proszę, bez komentaży typu "google nie boli".

Fotografia:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Tomasz Ś.

Reklama

Re: Sd. Kfz. 251/10 z Wurfrahmenami? - identyfikacja fotografii

Postprzez witek613 » poniedziałek, 2 września 2013, 17:58

Bardzo ciekawe zdjęcie. Nie widziałem jeszcze pojazdu w takiej konfiguracji. Wygląda na wszechstronny wóz bojowy dalekiego i bliskiego wsparcia :) To na 90% Sdkfz 251 ausf B. Na ebayu kiedyś widziałem na zdjęciu taki pojazd ale bez wyrzutni ,pomalowany na jasno więc prawdopodobnie w dunkelgelb i sprzedający podpisał je Francja 44. Mam nadzieje że znajdę to zdjęcie to je tu wrzucę. Pojazd na Twoim zdjęciu ma balkenkreuza obok którego widać coś jak wężyki kamuflażu. W monografii o 4 Pz Div widziałęm chyba Panzer IV wymalowaną podobnie czyli na panzergrau były naniesione gęsto wężyki dunkelgeb. Aczkolwiek wygląda to też na kamuflaż jaki Patterson namalował na swoim RSO.
witek613

Re: Sd. Kfz. 251/10 z Wurfrahmenami? - identyfikacja fotografii

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 2 września 2013, 18:15

To zdjęcie było jakiś czas temu na na ebayu, ale bez opisu więc nic konkretnego nie da się powiedzieć. No może tylko że to pierwsza połowa wojny.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste