Foto tygodnia - 6.05.2012, tydzień 18 ANKIETA

Ankiety na zdjęcie tygodnia.

Moderator: malinowski

Ankieta wygasła wtorek, 8 maja 2012, 15:04

1.
2
4%
2.
2
4%
3.
1
2%
4.
3
6%
5.
10
19%
6.
2
4%
7.
20
38%
8.
8
15%
9.
4
8%

Liczba głosów : 52

Postprzez shivadog » poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 12:16

Można zgłaszać fotografie na nowy tydzień:

- fotki zamieszczone: 22:00 27.04-22:00 4.05
- zgłaszamy do 22:00 5.05
- głosujemy do 22:00 6.05

Kod: Zaznacz cały
Zgłaszam fotografię numer:
[img][/img]
Autor fotografii:
Zdjęcie pochodzi z tematu:
shivadog

Reklama

Re: Foto tygodnia - 6.05.2012, tydzień 18

Postprzez spiton » wtorek, 1 maja 2012, 13:10

Zgłaszam fotografię numer:1
Obrazek
Autor fotografii: mae
Zdjęcie pochodzi z tematu: viewtopic.php?f=28&t=17901&start=15

Nie wiem czemu to. w tej galerii było mnóstwo dobrych zdjęć. Podobały mi również te zrobione wcześniej:
Obrazek
Miały fajny kontrast pomiędzy prawie czarnym kadłubem, bielą tła i "złotkiem" blach.
Może autor podpowiedział by, która fote uważa na najciekawszą ?
spiton

Postprzez lejgo_inc » wtorek, 1 maja 2012, 19:08

Zgłaszam fotkę nr 2:
Obrazek
Autor: szpaku86
Wątek: Porsche 911 GT2 Club Sport 1:24 Tamiya (viewtopic.php?f=22&t=21136)

Dobry, dynamiczny kadr, ciekawe światło, fajny gradient tła.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez spiton » wtorek, 1 maja 2012, 19:38

Fota Leszku faktycznie super, żeby jeszcze autor kadr poprawił... ,-)). Może poprawi ?
spiton

Postprzez ROMAN » środa, 2 maja 2012, 08:25

Zgłaszam fotografię numer:3
Obrazek
Autor fotografii:Hajnel
Zdjęcie pochodzi z tematu:http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=17&t=21168

Spodobało mi się malarsko bo jest troszkę nietypowo, a i zdjęcia w galerii bardzo fajne.

Zgłaszam fotografię numer:4
Obrazek
Autor fotografii: Piotr Kalinowski
Zdjęcie pochodzi z tematu:http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=26&t=21161&p=264455#p264455

Ładnie pomalowana, naturalnie wycieniowana figurka. No i ta piękna flaga.
ROMAN

Postprzez lejgo_inc » środa, 2 maja 2012, 15:35

ROMAN napisał(a):Zgłaszam fotografię numer:3
...
Spodobało mi się malarsko bo jest troszkę nietypowo, a i zdjęcia w galerii bardzo fajne.

Wiem Roman że merytoryczna dyskusja ci nie straszna, dlatego pozwalam sobie wrzucić tu swoją opinię na temat fotogafii nr 3 i zadać na koniec pytanie:
Ta fotka ma problem z balansem kolorów i ostrością. Przy czym bardziej balans kolorów doskwiera - trudno tak naprawde jednoznacznie określić kolory jakimi jest pomalowany ten człog. Taki urok światła mieszanego. Ostrość jest ustawiona (domyślnie?) na środek kadru, czyli wypadło na tył wieży. Zarówno motor jak i przód szermana są już lekko rozmyte. Głębia ostrości zatem niczego nie akcentuje, po prostu jest za płytka żeby objąć cały obiekt. Ujęcie nie jest ani nowatorskie ani szczególnie atrakcyjne. Ot zwykłe ujęcie czołgu 3/4 od tyłu, wiele takich w galeriach. Nie ma jakiegoś szczególnego uroku, magii dobrej foty, nie emanuje techniczną perfekcją, nie daje czadu efektownym światłem...
Pytanie zatem: czy zgłaszasz dobrą fotografię (wg mnie - nie) czy też zgłaszasz przeciętną fotografię bardzo interesująco pomalowanego modelu? Bo to dwie różne rzeczy.
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Postprzez siara1939 » środa, 2 maja 2012, 15:49

Podobnie jak zdjecie, ktore Ty nominowales kolego lejgo_inc.
Zdjecie Porszawki tez nie jest idealne. Szczerze, to nawet to pokazane przez Romana wyglada na lepsze technicznie.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez ROMAN » środa, 2 maja 2012, 18:49

Tak wielu modelarzy para się fotografią a tak niewielu fotografów modelarstwem w związku z powyższym mając na uwadze Twoje kryteria rzadko która fotografia powinna się znaleźć w "nominacjach". Ale przecież nie o to chodzi. Nominacje do foty tygodnia to zaznaczenie tym samym ciekawego tematu oraz estetycznego dopięcia całości czyli dopełnienia atrakcyjnym zdjęciem według własnego uznania każdego z nas. Ty, jak każdy na tym forum masz prawo później głosować na to zdjęcie, które wyda Ci się najlepsze z Twojego punktu widzenia także technicznego. Ja osobiście doceniam starania wielu na tym forum do podniesienia jakości fotografii własnych prac bo to widać jak bardzo jakość zdjęć i ich czystość zmieniła się na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy (co oczywiście skutkuje edycyjnie na przejrzystości treści na forum). Dlatego nie wpatruje się w cyferki danych tylko nominuje co uważam za atrakcyjne lub ciekawe podparte pracą nad zdjęciem jak i modelem. I raczej uważam komentowanie z Twojej strony "nominacji" za niestosowne.
ROMAN

Postprzez spiton » środa, 2 maja 2012, 19:01

Leszek, faktycznie wyszukuje fotografie..powiedziałbym "świeże ". I dobrze. Dzięki temu osoby, które robią zdjęcia o szczególnej-takiej architektoniczno-minimalistycznej wrażliwości mają w Leszku swego propagatora. Też uważam, że fota Heńkowego szermana, nie jest wyjątkowa, ale całkowicie rozumiem chęć uhonorowania jego modelu i w sumie bardzo udanej sesji ta nominacją.
Zresztą postulat, by oceniać foty w oderwaniu od samych modeli i ich twórców jest całkowicie nierealny ,-)).
spiton

Postprzez lejgo_inc » środa, 2 maja 2012, 20:06

Przepraszam jeżeli poczułeś się w jakikolwiek sposób dotknięty moim komentarzem. nie taki był cel. Liczyłem na to że zamienimy kilka zdań o fotografiach, chciałem od Ciebie wyciągnąć dwa słowa więcej uzasadnienia - w końcu o tym też jest ten wątek. No i w sumie udało się. Wyjaśniłeś nieco więcej jeżeli chodzi o kryteria swoich wyborów, mogę spojrzeć na Twoją nominację z innej perspektywy.

Sebastian - na ile mogę na tyle oddzielam fotę od twórcy i warsztatu. Najlepszym przykładem jesteś ty, albo Piotrek Dmitruk albo rollingstones. Robicie mega galerie, całość wymiata i kosi. Ale jak trzeba wybrać jedną naprawdę mocną fotę... to bywa trudno :) I tu wracamy do zasady tej zabawy - wybieramy fotografie. Od wybierania najlepszego modelu są inne konkursy.

Siara, dawaj co ci się w focie porszawy nie podoba. Chętnie poczytam jak na to patrzysz.
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Postprzez siara1939 » środa, 2 maja 2012, 20:41

lejgo_inc napisał(a):Siara, dawaj co ci się w focie porszawy nie podoba. Chętnie poczytam jak na to patrzysz.

lejgo_inc napisał(a):Dobry, dynamiczny kadr, ciekawe światło, fajny gradient tła.

Jedno z czym moge sie zgodzic, to fajny gradient tla.
Czy dobry kadr? Nie.
Dynamiczny? Ja tej dynamiki nie widze. Pomozesz mi ja znalezc?
Ciekawe swiatlo? Znaczy niedoswietlony obiekt?
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez shivadog » środa, 2 maja 2012, 20:52

lejgo_inc napisał(a):Liczyłem na to że zamienimy kilka zdań o fotografiach

Jestem jak najbardziej za tym by przy okazji konkursu rozmawiać o fotografiach.
Więcej korzyści będzie ze zwracania uwagi na zalety danej fotografii, choć uzasadniona krytyka też jest na miejscu.
Każdy ma prawo zgłosić takie zdjęcia, jakie chwyciły go za serce.
Warto przy okazji spróbować określić "dlaczego".
Nie zawsze techniczna doskonałość jest warunkiem powstania ciekawej fotografii.
Czasami zgłaszam zdjęcia gdy widzę, że ktoś kto je zrobił dokonał postępu w prezentacji prac.
Daje to takiej osobie potwierdzenie, że warto.
shivadog

Postprzez lejgo_inc » środa, 2 maja 2012, 21:24

siara1939 napisał(a):Jedno z czym moge sie zgodzic, to fajny gradient tla.
Czy dobry kadr? Nie.
Dynamiczny? Ja tej dynamiki nie widze. Pomozesz mi ja znalezc?
Ciekawe swiatlo? Znaczy niedoswietlony obiekt?

Widzisz, to jest subiektywna sprawa. Tak jak Roman pisał - na koniec jest ankieta, i w ankiecie często widzę że proponowane przeze mnie foty "zbierają baty". Czy to zmieni mój gust albo sposób patrzenia na świat? :)

Gdzie ta dynamika. W tysiącu innych fotek z wyścigów czy F1 które szwendają mi się po szarej masie. W skojarzeniach z fotkami Geoffa Goddarda albo Nigela Snowdona, albo Rainera Schlegelmilcha. W pewnej niedokończoności którą trudno zdefiniować, a może (hipotetycznie) wynikać z ujęcia uchwyconego w ułamku sekundy kiedy auto przemykało obok fotografa. A poza tym - w elementarzu kompozycji, rozdział o układzie diagonalnym.
Ciekawe światło. Dlatego właśnie że nie perfekcyjne. Dlatego że fajnie wydobywa obłosci lewej burty porszaka. Dlatego że tworzy klimat... Co z tego że niedoświetlony, jak działa?

No przecież pisałem że subiektywna sprawa, nie? :)
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Postprzez spiton » środa, 2 maja 2012, 21:31

Fotka nr 2, na fajne światło. fajną kolorystykę- szaro czerwona, przy czym ten dosyć oklepany schemat tutaj wyszedł sam z siebie. Fajne ujęcie. Ale kadr ma trochę przewalony. Ja bym inaczej dociął.
spiton

Postprzez siara1939 » środa, 2 maja 2012, 22:04

Lejgo_inc- wyrazilem swoje zdanie, Ty wyraziles swoje. Pozostawmy to publice do oceny. Z dotychczasowych konkursow tygodnia wynika jednak, ze fotografie przez Ciebie nominowane nigdy nie radzily sobie z konkurencja- miajmy nadzieje, ze tym razem bedzie inaczej.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Następna strona

Powrót do zdjęcia tygodnia - ankiety