Sebastian Pitoń ocena

Tutaj obraduje komisja sędziowska. Po zakończeniu obrad wątek zostanie upubliczniony.

Moderator: malinowski

Sebastian Pitoń ocena

Postprzez spiton » poniedziałek, 17 czerwca 2013, 20:39

Mam nadzieje, ze nie ma literówek. Bo opisy robiłem na szybko. Za to punktacje wielokrotnie przemyśliwałem ,-))

72 Standard

Zero HK 28

Czystość wykonania 15
Zgodność z oryginałem\realizm 6
prowadzenie się w relacji 7
Debiut na forum. Całkiem udany. Trochę niewykorzystany potencjał jaki jest w tym świetnym modelu. I pasy z kalki ! Żeby mi były ostatni raz !!,-))

Meteor skusz 28

Czystość wykonania 16
Zgodność z oryginałem\realizm 5
Kolega skusz zatrzymał się ze swoim modelem na 10 metrów przed metą. Szło mu bardzo dobrze. model zresztą też chyba najlepszy dostępny tego samolotu w 72. Ciekawe malowanko. Jednak malowanie jakie kolega skusz wybrał wymagało uzyskania efektu odpadania farby. I to się nie udało. Poza tym rzucają się w oczy niedopiłowane wyloty działek. A ich osmalenie(tych wylotów) również jest poniżej oczekiwań.

Albatros Bartek 3365 20

Czystość wykonania 15
prowadzenie się w relacji 5

Trudno się ocenia szmatopłata w zestawieniu z normalnymi modelami. Podoba mi się imitacja sklejki, brudzenie w ogóle przyjemny modelik.

72 Open

Zero Mank 24 22
Czystość wykonania 8
Zgodność z oryginałem\realizm 4
prowadzenie się w relacji 6
Pracochłonność 4
Mnak24. Nie boisz się popełniać, błędów, wkładasz w model serce i śmiało piłujesz plastik. Będzie z Ciebie rasowy modelarz. A czystość i precyzja mam nadzieję że przyjdą z czasem. Oby jak najszybciej ,-))

48 standard

Val MARIO 16

Czystość wykonania 10
Zgodność z oryginałem\realizm 3
prowadzenie się w relacji 3

Duzy model pięknego samolotu, zrobiony na super szybko. Nie tak powinien wyglądać model konkursowy.

Skyraider bartek33365 20

Czystość wykonania 13
Zgodność z oryginałem\realizm 4
prowadzenie się w relacji 4

W sumie to sobie kolego najwięcej zepsułeś tymi okopceniami. W tym samolocie to chyba najważniejszy moment. Trzeba takie rzeczy albo umieć, albo się nauczyć, zanim się pomaluje model. Należałoby potrenować. Uważam, że ciągle można to jeszcze naprawić.

P-400 hacz 28

Czystość wykonania 15

Fajna kobra. Ale czemu tak dobry modelarz startuje w kategorii dla początkujących ? Malunek niby fajny, ale trochę sztuczny Czegoś mu brakło

Bf-109 dewertus 28

Czystość wykonania 15

Te same zarzuty co wyżej. Taki łikend edyszyn. A to przecież konkurs. I czemu Hubert startujesz w standard ?? ,-)).

Me-262 raptorf22 31

Czystość wykonania 18

Fajna mechanizacja płata, detaliki, ciekawe malowanie(z wystającym pod spodu kraciastym podkładem) bardzo brakuje „temu modelu” jakiegoś solidniejszego brudzenia. Ale i tak, to faworyt. Znowu zapytam. Czy kolega Raptor F-22 to faktycznie początkujący ??

48 Open

Loire hacz 44

Czystość wykonania 20
Zgodność z oryginałem\realizm 8
prowadzenie się w relacji 8
Pracochłonność 8

Najlepszy model w konkursie. Ocena nie obejmuje takich rzeczy jak wybór modelu, i wybór malowania. Tutaj oba te aspekty trafione w 10. Dodatkowo piękne foty. Gdyby był to konkurs lubi nie lubi, przewaga tego modelu nad konkurencja byłaby większa. Świetnie dobrałeś malowanie pod swoje umiejętności. To jest panowie model na konkurs internetowy ! Jest on bowiem szalenie FOTOGENICZNY !!!Słowem Gratuluje. Bardzo się cieszę, że model ten powstał !

Spitfire skytles 43

Czystość wykonania 18
Zgodność z oryginałem\realizm 7
Pracochłonność 10

Bardzo rzetelnie budowany model z licznymi detalikami. Takie modelarstwo budzi szacunek. Ale sam temat banalny. W konkursie lubi nie lubi, miałby nieduże szanse. Trzeba było się wgryźć w warsztat, żeby docenić skale przeróbek.

Bloch Marjusza ze Szczecina 39

Czystość wykonania 16
Pracochłonność 10
Mariusz podjął nierówny bój z tym wyjątkowo marnym modelem. Był bardzo dzielny. To trzeba mu przyznać. Szkoda, ze podwozie wydaje się być inaczej ustawione niż w oryginale(powinno być odrobinę bardziej wysunięte do przodu i oponki strasznie cienkie). Poza tym elementem heroiczny bój zakończył się sukcesem. Model nie wylądował w koszu. Chociaż należało mu się. Niemniej fanfar nie będzie. To nie jest efektowny model. Mariusz, zrobił byś dużo więcej którymś ze swoich dwupłatów. W tym przypadku dużo punktów ode mnie dostałeś za walkę z modelem.
Beaufighter Arcturus 38

Czystość wykonania 17
Pracochłonność 6

Bardzo ciekawie zapowiadający się model. Nieźle wybrany. Beau to rasowa i fotogeniczna maszyna. Tutaj niby wszystko fajnie, ale jednak ,proces brudzenia zatrzymał się za szybko.

32 Open
X-15 hacz 40

Czystość wykonania 18
Pracochłonność 7
Powiem tak. Dla mnie to jest 20% tego co można by w tej skali na tym samolocie namalować.
Model fajnie wybrany. Ale mnie efekt końcowy rozczarował. I hacz, nie jesteś początkującym modelarzem !!!!
PS. Ostatnia uwaga bez sensu, bo to open ,-))
spiton

Reklama

Powrót do Stolik sędziowski