Regulamin Konkursu

Re: Regulamin Konkursu

Postprzez Karol_Max » czwartek, 15 sierpnia 2013, 08:08

Tak jak w tamtym roku taki i w tym coś zrobię :)
Fajnie że konkurs został podzielony na kategorie, będę mógł złożyć coś w czym czuje się lepiej, szkoda tylko że dopiero teraz zauważyłem edycje 2013 :P
Karol_Max

Reklama

Postprzez BOMI21 » niedziela, 18 sierpnia 2013, 09:44

Mam pytanie odnośnie regulaminu i samego konkursu. Mój model przedstawia (a raczej dopiero będzie) MiGa-29, w kamuflażu czeskim. Maszyna została sprowadzona do Polski jeszcze w czeskim kamuflażu, z czeskimi znakami przynależności państwowej i numerami. Później zostały zamalowane wszystkie czeskie znaki, zastępując je polskimi szachownicami. Model który robię, będzie przedstawiał maszynę już po naniesieniu polskich znaków. Czy mogę zrobić model w malowaniu czeskim, zrobić jego galerię poza konkursem, po czym nanieść wszystkie przeróbki malowania wykonane już w Polsce i zrobić galerię konkursową?
BOMI21

Postprzez malinowski » poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 08:57

A czemu poza konkursem? Przecież to jeden model. Oba warianty malowania mogą być w jednej galerii;)
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez BOMI21 » poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 09:21

malinowski napisał(a):A czemu poza konkursem? Przecież to jeden model. Oba warianty malowania mogą być w jednej galerii;)

I tak będzie :D
BOMI21

Re: karambolis8 - Il-28 Beagle

Postprzez karambolis8 » wtorek, 1 października 2013, 09:02

Mam pytanie do organizatorów. W konkursie bierze udział model MiGa-29 GWH. W dniu ukończenia konkursu, czyli 29.IX model był w barwach czeskich, ale już w poniedziałek widzę na nim polskie oznaczenia. Który model, które zdjęcia mam brać pod uwagę, czy liczy się on w kategorii modelu w barwach polskich, czy nie? Na razie nie widzę jednoznacznego stanowiska co do terminu ukończenia konkursu. Z jednej strony kolega Piotrek nie pozwala na przedłużenie konkursu, z drugiej strony, w galerii konkursowej jedyne zdjęcia MiGa, które widzę, są z poniedziałku.
karambolis8

Postprzez Solo » wtorek, 1 października 2013, 09:11

Podpisuję się pod tym pytaniem.
Sam już zgłupiałem co mam oceniać. Bo jeśli miałbym oceniać to co jest w galerii na chwilę obecną, to trochę dziwne by było, bo niewiele tam jest.
Jeszcze raz sugeruję aby przesunąć termin publikowania galerii, to by uporządkowało sprawę i pozwoliło biorącym udział w konkursie porządnie zaprezentować swoje prace.
Solo

Postprzez BOMI21 » wtorek, 1 października 2013, 09:34

Polski panowie, polski. Model od początku prac był zamierzony na polskie malowanie - czeskie to "bonus" powiązany z historią oryginału.
BOMI21

Postprzez Solo » wtorek, 1 października 2013, 09:36

Popraw mnie jeśli się mylę, ale do tej pory w galerii jest czeskie tylko, nie polskie malowanie.
Solo

Postprzez karambolis8 » wtorek, 1 października 2013, 10:00

Na dzień dzisiejszy wg. regulaminu model MiGa-29 w ogóle nie bierze udziału w konkursie, bo w galerii nie ma żadnych zdjęć z 29.IX. Są tylko z 30 września i później, to jest po zakończeniu konkursu.
karambolis8

Postprzez malinowski » wtorek, 1 października 2013, 10:01

Konkursu nie przedłużamy. Dopuszczalne jest umieszczenie zdjęć gotowego modelu w terminie późniejszym. Jeśli model na ładnych zdjęciach będzie się mocno róznil od tego na tcyh "brzydkich" będzie to poszlaka wskazująca na próbę oszustwa i dyskwalifikację.
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Solo » wtorek, 1 października 2013, 10:08

No to ja nie rozumiem: MiG-29 w tej chwili w warsztacie i galerii jest na zdjęciach w czeskim malowaniu.
Zaraz ma się pojawić polskie, a więc będzie się znacząco różnił od tego co jest teraz.
To będzie dyskwalifikacja?
Powiem szczerze, że nie rozumiem tej sytuacji.
Solo

Postprzez karambolis8 » wtorek, 1 października 2013, 10:18

Zrobienie MiGa w polskim malowaniu wiąże się z zamalowaniem starych oznaczeń i nałożeniem nowych. To są konkretne prace, nie zajmuje to 10 minut. W takiej sytuacji czemu nie pozwolić Alexowi na dokończenie swojego modelu? Ale jeśli pozwolimy też Alexowi, to będzie to jednoznaczne z przesunięciem terminu zakończenia konkursu.
karambolis8

Postprzez Solo » wtorek, 1 października 2013, 10:21

Kompletnie nie rozumiem teraz, dlaczego BOMI może być oceniany w konkursie, chociaż nie zrobił galerii w terminie, natomiast Alex nie może.
Czy administracja może wyjaśnić jak wygląda cała ta sytuacja?
Nie chodzi mi o dym, tylko o wyjaśnienie naszych wątpliwości.
Solo

Postprzez malinowski » wtorek, 1 października 2013, 10:23

Jak Bomi wrzuci ostaeczne zdjęcia wtedy zostanie podjąta decyzja. Jesli będą polskie malowania to niestety będzie dyskwalifikacji bo nie pokazał nic z polskim kamulfażem w warsztacie.
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez BOMI21 » wtorek, 1 października 2013, 10:32

BOMI21 napisał(a):
malinowski napisał(a):A czemu poza konkursem? Przecież to jeden model. Oba warianty malowania mogą być w jednej galerii;)

I tak będzie :D

Ja myślałem, że wszystko było ustalone. W galerii mojego MiGa miały się pojawić obie wersje malowania - z czego tylko polska wersja miała być brana pod uwagę. W poniedziałek zobowiązłem się wrzucić zdjecia "docelowe" - polskie. Ale aparat odmówił współpracy (ma jakieś zwarcie i nie chce się uruchomić, pokazując nowe baterie z blistru jako rozładowane) i wstawiłem zdjęcia zrobione "po cichu" w zeszły piątek. Model został przemalowany na polski w niedzielę wieczorem, ale zdjęć nie dałem, bo było grubo po 23:00 więc nie było sensu wstawiać. Dzisiaj po lekcjach idę do kolegi pożyczyć aparat i biegiem na pole - by zrobić właściwe zdjęcia. Wiem, że namieszałem, ale tak wyszło - model od niedzieli dostał tylko brakujące napisy na godłach na nosie (kalki na kalkach :shock: ) i została wypolerowana owiewka, bo była zapalcowana.

Mam nadzieję, że wszystko wyjaśniłem i wszystko jest jasne. ;o)
BOMI21

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Edycja 2013