Jesli nic nie stoi na przeszkodzie, powiedz mi najpierw, jak masz na imie. Ja bezimiennie nie bardzo lubie dyskutowac.
ROOstry napisał(a):Ale te skróty to tylko rozszerzenia formatu RAW/NEF.
Nie do konca tak.

Roznica polega na tym, ze RAW jest wylacznie okresleniem ogolnym, uzywanym dla plikow stanowiacych tzw. cyfrowe negatywy. Natomiast NEF stanowi juz specyficzna nazwe plikow, stosowanych wylacznie przez Nikon, odpowiednio CRW, czy CR2 przez Canon, natomiast DNG przez Adobe. Stad nie powinnismy wrzucac wszystkioego do jednego worka. Wbrew pozorom, formaty roznych firm wykazuja spore roznice, zatem jesli odnosimy sie do cyfrowego negatywu ogolnie, wystarczy RAW (w zadnym wypadku nie RAW/NEF). Natomiast mowiac o cyfrowym negatywie firmy Nikon, nalezaloby go nazywac NEF, badz bardziej ogolnie Nikon-RAW i dla tegoz firmy Canon, odpowiednio do stosowanej wersji: CRW, CR2, CR3 lub bardziej ogolnie Canon-RAW.
Krotko mowiac, w rzeczywistosci kazdy z tych skrotow okresla co innego, a RAW (w zadnym wypadku RAW/NEF) stanowi tylko pojecie ogolne.
ROOstry napisał(a):Chodzi zawsze o to samo
Wlasnie o to chodzi, ze nie. Pliki NEF nie sa tym samym, co pliki CRW, choc oba formaty zaliczaja sie do cyfrowych negatywow. Jesli zatem odnosimy sie do cyfrowego negatywu ogolnie, pozostanmy przy RAW (ale nie RAW/NEF).
Przyznaje, ze wczesniej sformulowalem moje pytanie podchwytliwie.
ROOstry napisał(a):Piszesz że nie każdy ma program do obsługi Tych formatów, ale każdy aparat dostarcza podstawowy program do obróbki tego formatu.
Otoz nie kazdy z obecnych tutaj dysponuje aparatem zapisujacym pliki RAW. Zapewne wiekszosc, ze wzgledu na koszty posiada sprzet pozwalajacy wylacznie na zapis plikow JPG. Rzecz w tym, by dobra rada trafic przede wszystkim do wiekszosci, a nie do niewielkiego grona "wybrancow". Tym bardziej, ze ci ostatni najprawdopodobniej juz doskonale orientuja sie w temacie.
Chec pomocy jest zawsze mile widziana i doceniana, jednak zejdzmy na ziemie. Jestesmy na forum modelarskim, powinnismy sie starac o zamieszczanie zdjec dobrej jakosci, ale przeciez nie musza one od razu spelniac warunkow wymaganych przez redakcje magazynow ilustrowanych (nie mam na mysli tych modelarskich). W tym kontekscie, stosowanie i prawidlowa obrobka "zwyklych" JPG-ow jest w zupelnosci wystarczajaca, a dobre rady uwzgledniajace ten fakt posluza kazdemu.
Bo i jaki sens mialoby na przyklad opisywanie tutaj wlasciwej aranzacji oswietlenia studyjnego, czy ustawien D3 badz D3x?
ROOstry napisał(a):Wstawiając to zdjęcie pokazałem tylko że da się wyciągnąć odpowiedni balas bieli, wiem on nie jest w 100% jaki powinien być, bo na jpeg jest spadek jakości. Winieta tak dla kaprysu.
Spoko. Moj komentarz byl troche przekorny.