Maciek tak jak Ci pisałem, zdjęcia tym bez problemu zrobisz
Jeśli chodzi, o jakość obrazu to one wszystkie są podobne do siebie, najlepszym w sensie najbardziej ostrym jest Micro 200mm, ale dajmy sobie spokój ze słoikiem za 7000pln
Te wszystkie obiektywy różnią się tylko dwoma parametrami w praktyce- minimalna odległością ostrzenia i kątem widzenia.
Im dłuższa ogniskowa tym mniejszy kąt widzenia i większa minimalna odległość.
Żeby zrobić taki sam ( w pewnym uproszczeniu) kadr to obiektywem 40 mm musisz być dużo bliżej niż 60 mm. Tosię przekłada na dwie rzeczy:
1) łatwiej doświetlić obiekt, jeżeli będziesz miał więcej miejsca pomiędzy końcem obiektywu a fotografowanym przedmiotem. W obiektywie 40 mm odległość, w której skala odwzorowania jest 1:1 to 16,3 cm od płaszczyzny matrycy!!! Czyli w to się Jeszce wlicza grubość aparatu i obiektywu- do obiektu od czoła soczewki zostanie ci ile? 4-5 cm? Jak to oświetlić sensownie? Dla 60mm masz 21,9 cm, dla 85 28,6cm, dla 105 31,4 cm a dla 200 71cm, teraz chyba jest jasne, o co chodzi?
2) kadr 40 mm będzie dosyć szeroki i jeśli będziesz chciał wybrać jeden konkretny model stojący na stole w kupie innych ze względu na kat widzenia będziesz musiał podejść bliżej z aparatem, czy wręcz czasami -wejść na stół nad modele, na pewno nie raz widziałeś na imprezach jak gościom wiszą z aparatów jakieś paski i zamiatają nimi po modelach jak robią zdjęcia modelom stojącym przy krawędzi stołu dalej od nich

. Przy dłuższym obiektywie, z większej odległości widzisz wężej, więc łatwiej "wyseparowac" sobie obiekt do fotografii, to trochę podobna zasada jak z użyciem teleobiektywów, jeśli wiesz o czym mowie
Sorry, że tyle natłukłem tekstu ale jakos nie umiem tego prościej napisać
A co do forum nikoniarzy to też tam jestem tylko nie, jako potez ;o
Musisz sam sobie określić, jakie masz wymagania i jaki budżet. Jak będziesz miał budżet to można wtedy znaleźć najlepsze rozwiązanie. Najlepiej potestować i popróbować. Jeśli masz ochotę to w tą sobotę/niedzielę jestem w Łodzi i mogę ci te słoiki pożyczyć np. w niedzielę, protestujesz sobie i zobaczysz, jaka jest różnica pomiędzy nimi. Ja osobiście w tej chwili praktycznie używam tylko 105, najlepiej mi sie na nim pracuje. A co do obiektywów makro to do nikona możesz też wziąć np niezła tokinę 90 mm albo tamrona 100 i pewnie będą lepszym wyborem niż 40 a w cenie to wychodzi na to samo
Tyle o fotografii na forum modelarskim