Sklep BANZAI - pytanie

Spis sklepów modelarskich według województw, oraz opinie klientów.

Re: Sklep BANZAI - pytanie

Postprzez dk1970 » sobota, 10 czerwca 2023, 16:55

@Atlas ".....że chciałbym zrezygnować z preorderu.
Odpisał mi że ok, ale muszę zapłacić 20 zł opłaty za rezygnację z zamówienia." Ciekawe skąd taka forma opłaty ? Czyżby delikatny nacisk i czy też w zgodzie z prawem a jak tak, to jakim ? Maksymalnie 14 dni, tyle czasu ma sprzedawca na zwrot wszystkich dokonanych płatności. Oczywiście liczy się data realizacji przez sprzedawcę a nie data wpływu na konto kupującego. Kupujący ma 14 dni na zwrot towaru zakupionego poprzez Internet (zakupiony czyli dostarczony do kupującego), na odległość bez podawania przyczyny (nie bezpośrednio w sklepie stacjonarnym). Jeżeli towar jeszcze nie dotarł do kupującego tak jak w przypadku preorderu, to tym bardziej sklep internetowy nie powinien robić problemów. Jeżeli sprawy regulują przepisy dedykowanej Ustawy, to wszelkie Regulaminy muszą się do tych przepisów stosować. Ogólnie szkoda, że Banzai robi sobie taki PR, bo wtedy po co zaoszczędzać kilkanaście pln a np. płacić za przesyłką ? Inni sprzedawcy w tym czasie zrobią jakakolwiek obniżkę i ich towar trafi szybciej do klienta. Ale każdy prowadzi biznes jak uważa
dk1970

Reklama

Postprzez Atlas » sobota, 10 czerwca 2023, 17:59

Żeby było jasne: Banzai nie robił problemu z faktu, że chcę zrezygnować z preorderu. Tak samo jak ja nie robiłem problemu z faktu, że pojawiła się jakaś opłata za tę rezygnację w kwocie 20 zł. Problem po stronie Banzai pojawił się dopiero wtedy, gdy spytałem czy jest jakiś zapis w regulaminie który by nakładał na mnie taką opłatę. W odpowiedzi usłyszałem że dostanę100% pieniędzy, ale żebym już nigdy u niego nie kupował, zarówno w sklepie, jak i na Allegro.
Podobny przypadek miał mój znajomy, który zwrócił kupiony w tym sklepie towar (ma takie prawo). Towar przyjęto, ale także i on dostał bana na zakupy w Banzai.
Atlas

Postprzez dk1970 » sobota, 10 czerwca 2023, 20:23

mój znajomy prowadzi e-biznes, jak mówi: łatwo już było, ale nie robi takich numerów
dk1970

Postprzez LePycK » piątek, 27 września 2024, 16:56

Faktycznie. Sprzedawca opryskliwy. Dobrze ze nie przelalem pieniedzy za zakup (a juz bylo blisko, brakowalo tytulu przelewu - zamowienia). Szkoda tracic czas.
LePycK

Postprzez marco2607 » poniedziałek, 30 września 2024, 07:07

Sporo kupuję , często jest to paczka dla paru osob. W niejednym sklepie miałem dziwne przypadki , ale trzeba pamiętać że przy towarze na zamowienie nie zawsze sklep go jest w stanie ściągnąć . Fajnie mieć w zanadrzu jakiś zamiennik ,łatwiej się wtedy dogadać.
W banzaju jest tylko 1 odstępstwo od innych sklepow, za zamowiony towar trzeba zapłacić zaraz po zamowieniu.
W innych sklepach płacimy jak towar jest już w sklepie. Przypuszczalnie tu leży największy problem .
Z mojego doświadczenia polecam ten sklep. ( obecnie ponad 500 zł oczekuje na towar).
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Aleksander » czwartek, 3 października 2024, 09:44

LePycK napisał(a):Faktycznie. Sprzedawca opryskliwy. Dobrze ze nie przelalem pieniedzy za zakup (a juz bylo blisko, brakowalo tytulu przelewu - zamowienia). Szkoda tracic czas.

Sądząc po liczbie Twoich postów, zapisałeś się na forum tylko po to, żeby ponarzekać na sklep.
Takie sobie, nawet jeżeli masz rację.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Peter_D » środa, 11 grudnia 2024, 17:24

Sam system sklepowy Banzai to jedna wielka porażka i z innymi sklepami pod względem użytkowania nawet nie podjazdu.

Jeśli chodzi o preordery to porażka do kwadratu, często nie ma podanej daty wysyłki więc płacisz kasę i czekaj jak głupi, bo sklep nawet nie poinformuje Cię, że musisz czekać rok na model.
Miałem też tak, że zamówiłem towar w jednym miesiącu, była informacja, że dostawa w połowie następnego miesiąca, a po mailu, kiedy ten wskazany miesiąc się skończył, dostałem informację info(oczywiście po wysłaniu maila), że muszę czekać jeszcze 2 miesiące. Trochę paranoja i w 100% rozumiem komentarze autora bo jest to bardzo frustrujące. W niektórych przypadkach można dostać te modele na Aliexpresie za tę samą kasę, ale 3 miesiące wcześniej, co też praktykowałem.

O zwroty kasy za preordery, by zrezygnować z zamówienia, nawet nie chcę pytać, by nie spotkać się z kulturą osobistą właściciela (bo osobiście wiem jaki jest) i być zbanowanym mimo iż zostawiłem już w tym sklepie z 7 tysiaków jak nie więcej...

Zapomniałem o plusach sklepu :)
Plusem jest to, że można złożyć zamówienie i prosić o odłożenie go na półkę by po jakimś czasie dołożyć do darmowej wysyłki, która od 500PLN!.
Peter_D

Poprzednia strona

Powrót do Sklepy modelarskie