DA-TA Łódź

Re: DA-TA Łódź

Postprzez vi_em » piątek, 15 lutego 2019, 13:58

Witajcie
Jestem nowy dopiero od niedawna zaczalem swoja przygode z modelarstwem :) Czy znacie jeszcze jakies sklepy modelarskie w łodzi oprócz da-ta i drim? da-ta nie ma juz swojej strony internetowej, ale za to jak byłem w sklepie to maja wiekszy wybór niż drim - oni głównie kolejki.
vi_em

Reklama

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 15 lutego 2019, 20:45

Z tego co wiem ,więcej sklepów nie ma .Zakupy w internacie pożarły pozostałe sklepy ! Dlatego kupujmy w sklepach stacjonarnych ! Jak zamkną ostatni a np. farbki zabraknie to trzeba będzie poczekać kilka dni ! A tak idziesz i masz ;o)
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez vi_em » poniedziałek, 18 lutego 2019, 13:23

Zakupy w internacie pożarły pozostałe sklepy ! Dlatego kupujmy w sklepach stacjonarnych !

Zgadzam się. Ja jako początkujący wole sklep stacjonarny zawsze dostanę jakąś poradę i pomoc przy doborze modelu, farb i pozostałych rzeczy. Chociaż czasami brakuje mi ich strony www. Mógłbym zobaczyć jakie ciekawe modele posiadają i jakie mają ceny. :) Jako początkujący nie mam w tym za dużego rozeznania
vi_em

Postprzez Aleksander » środa, 7 stycznia 2026, 22:26

Aleksander napisał(a):
Pashal napisał(a):Przepraszam, że akurat w relacji, ale kiedyś już o takiej sytuacji wspominałeś - DA-TA- już tylko do końca stycznia. :cry:

Niestety - to prawda, wiem to "z pierwszej ręki" - skończyła się pewna epoka świetnego, życzliwego sklepu, przyjaciół za ladą i przed zresztą też (w końcu to przez wiele lat było także miejsce mniej lub bardziej przypadkowych spotkań), bogatego wyboru modeli, literatury, chemii i dodatków.
Bardzo będzie mi tego brakowało, zwłaszcza że w Łodzi pozostał już chyba tylko sklep "Drim", który - choć pomocny - nie jest nawet w połowie tak zaopatrzony, jak Da-Ta.
Tą drogą też chciałbym podziękować Darkowi i Tadkowi za 35 lat wspierania modelarskiej społeczności w Łodzi. Dziękuję!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Rafal » środa, 7 stycznia 2026, 22:54

Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 2 lutego 2026, 23:09

No i skończyło się...
Sklep Da-Ta, Mekka wielu modelarzy, miejsce zakupów, spotkań, wymiany myśli i pomysłów, porad i konstruktywnej krytyki oraz źródło wielu modelarskich pragnień przestało istnieć z dniem 01.02.2026.
Nie ma takich słów, które pozwoliły by opisać żal i pustkę po tym miejscu - i zapewne długo jeszcze takiego miejsca w Łodzi nie będzie.
Zdjęcia - za zgodą właścicieli - z ostatniego dnia otwartego sklepu (sobota, 31.01.2026) oraz ostatniego modelu kupionego z półki, z dedykacją, która się trochę rozmyła (ale nie od łez ;o) )

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez quest » czwartek, 5 lutego 2026, 10:29

Cześć
Też trochę rzeczy kupiłem w styczniu...
No cóż wszystko się kiedyś kończy... No ale szkoda wielka. Cały okres mojego aktywnego sklejania związany był ze sklepem.
Smutek.
Szkoda, że się nie poznaliśmy, pewnie nawet nie jeden raz byłyśmy w sklepie nie widząc, że koledzy z forum...
Pzdr.
quest

Postprzez Aleksander » czwartek, 5 lutego 2026, 12:37

Mogło tak być - byłem częstym gościem, zaprzyjaźnionym z Darkiem i Tadeuszem.
Ale życie się nie kończy - może się jeszcze spotkamy!
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Pashal » piątek, 6 lutego 2026, 20:50

Kilka dni temu też się pożegnałem z Darkiem i Tadeuszem - no przykro się zrobiło... mam nadzieję, że jeszcze długo nie będą usuwać tych naklejek z witryny i drzwi... będzie w stylu " niby człowiek wiedzioł, ale sie łudził ".

Znalazłem w zakamarkach magazynku z modelami tego zafoliowanego M-24 Chefee nr katlogowy 244 Italeri kupionego jeszcze w Domizie, pierwszy model plastikowy kupiony w Domizie - Comando cara muszę posklejać, bo w czasie ostatnich porządków wypadł z pudełka i się srogo uszkodził .
Ostatnie zakupy to farby, lakier Humbrol Matt i model kartonowy - długo zastanawiałem się co po GG skleić, ale chyba zdecydowanie skleję właśnie ten model - ostatni jaki kupiłem w DA-TA.

Nie zdradzam co to za model kartonowy - jak skleję to będzie wiadomo plus dodam zdjęcia tych wspomnianych powyżej modeli plastikowych... M-24 Chefee niestety pozostanie w folii już na zawsze.
Pashal

Postprzez Aleksander » piątek, 6 lutego 2026, 22:08

Jeszcze można sklep odwiedzać (i coś jeszcze kupić, aczkolwiek niewiele zostało) we wtorki, czwartki i soboty - dopóki nie zostaną półki ogołocone do cna, ale to już na prawdę końcówka.
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Pashal » piątek, 6 lutego 2026, 22:14

Dzięki za to info.
Pashal

Poprzednia strona

Powrót do łódzkie