Katalog opisów modeli (z: Eduard - nowy Bf 109 G-6)

Coś nie działa tak jak trzeba ? Czegoś brakuje ? Planowane przerwy w działaniu forum.

Katalog opisów modeli (z: Eduard - nowy Bf 109 G-6)

Postprzez Aleksander » czwartek, 14 kwietnia 2016, 21:04

Wyjęte z: viewtopic.php?f=14&t=71561&start=630
Jarek Gurgul

Fajnie, że powstała taka "burza mózgów" i dało się wyliczyć wszystkie plusy i mankamenty modelu - do mniejszej, lub większej poprawki.

Mniej fajnie, że za tydzień, dwa, ten wątek zniknie i będzie trudno go odnaleźć. Już kiedyś sugerowałem założenie takiego katalogu z opisaniem wad, zalet i możliwych przeróbek modeli, żeby każdy mógł w odpowiednim momencie sobie to otworzyć i skorzystać. Może warto wrócić do tematu, zwłaszcza, że na bazie tego Gustawa można pierwszy model opisać, a byłaby to skarbnica wiedzy na lata (i pokolenia ;o) )

A swoją drogą - dzięki za bardzo fajną, rzeczową i merytorycznie ciekawą dyskusję, bez złośliwości i osobistych wycieczek. Można? Można! Temat troszkę dla mnie poboczny, ale z przyjemnością czytałem!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

Re: Katalog opisów modeli (z: Eduard - nowy Bf 109 G-6)

Postprzez Jarek Gurgul » piątek, 15 kwietnia 2016, 14:20

Aleksander napisał(a):Mniej fajnie, że za tydzień, dwa, ten wątek zniknie i będzie trudno go odnaleźć. Już kiedyś sugerowałem założenie takiego katalogu z opisaniem wad, zalet i możliwych przeróbek modeli, żeby każdy mógł w odpowiednim momencie sobie to otworzyć i skorzystać. Może warto wrócić do tematu, zwłaszcza, że na bazie tego Gustawa można pierwszy model opisać, a byłaby to skarbnica wiedzy na lata (i pokolenia ;o) )

A jak by to miało wyglądać?

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez mlusiak » piątek, 15 kwietnia 2016, 14:47

Może podobnie jak galerie - byłby temat zestawu i lista tych tematów w jakimś zestawieniu.

A w temacie ludzie mogliby dyskutować o różnych problemach / zaletach zestawu i trzeba by to w pierwszym poście na bieżąco zbierać.
mlusiak

Postprzez Aphar » piątek, 15 kwietnia 2016, 18:54

Dyskusje mamy już w wątkach dot. nowości i opinii o inboxach. W takim wypadku mielibyśmy je zdublowane bez gwarancji, że informacje te będą się powtarzać.

Zamiast tego może - tak jak pisze Alexander - w poszczególnych tematach powinny się znaleźć same podsumowania tychże dyskusji i opinie osób, które dane modele wykonały np. na temat spasowania, detalu, jakości kalek itp.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez Aleksander » piątek, 15 kwietnia 2016, 21:15

Ja bym to widział w ten sposób:
W katalogu poszczególne wątki z nazwami modeli i ich danymi (skala, firma, numer itp). W każdym wątku o danym modelu "w pierwszych słowach" krótkie resume zestawu/modelu (najlepiej w punktach) - takie "samo gęste" - co jest OK, co fatalne, co zdecydowanie wymaga zmiany, a co można poprawić (i np. jak poprawić).
A poniżej w kolejnych postach każdy do danego wątku mógłby wpisać swoje spostrzeżenia, ewentualne informacje o możliwych zestawach do zmian lub konwersji, czy też pytania bardziej szczegółowe.
Na pewno na taki oddzielny wątek zasługuje też FW-190 Eduarda w 1/48 - była o nim cała dyskusja z udziałem Wojtka Fajgi - a teraz, kiedy chciałbym się za niego wziąć, to nie wiem gdzie tych informacji szukać. A znowu jak znajdę wątek warsztatowy, to czasem trzeba przebrnąć przez naście stron, żeby pośród mniej lub bardziej rzeczowych postów dotrzeć do sedna sprawy.
A tak - jak widać - dyskusja się zrobiła fajna i pouczająca - jakby to zebrać w jeden post, to dla wielu będzie to kopalnia wiedzy dostępnej na wyciągnięcie ręki.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Murek » czwartek, 21 kwietnia 2016, 11:46

Pomysł Aleksandra jest dobry. Są modele, które mają ewidentnie pewnie rzeczy zwalone (np grubość kół w przytoczonym modelu Fw 190 Eduarda czy tez ogon w tym modelu) i fajnie by było gdyby w jednym miejscu np. w punktach były zebrane te mankamenty i ewentualnie linki do artykułów.
Murek

Powrót do Sprawy pwm.org.pl