Zimowy kamuflarz

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Zimowy kamuflarz

Postprzez Kicuś » wtorek, 3 maja 2011, 16:54

Witam,

Pytanie jest z serii - jak to zrobić?
Do tej pory udało mi się zrobić jedynie efekt śniegu czy mrozu zalegającego pojazd.
Zrobiłem to za pomocą pigmentu białego i Fixera. Nakładałem to jak farbę pędzelkiem.

Teraz jednak chce zrobić model pokryty białym zimowym kamuflarzem (może to będzie Stug III).
Jak wykonać takowy kamuflarz?

Zakupiłem ostatnio produkt MIG-a Winter Camuflage Wash.
Oczywiście zastosowany sam nie daje żadnego efektu.
Próbowałem go mieszać z białym pigmentem i nakładać pędzlem ale to wciaż nie jest to.

Proszę o wasze porady i metody.

Pozdrawiam
Kicuś
Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 maja 2011, 19:09 przez Kicuś, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Kicuś
Kicuś

Reklama

Re: Zimowy kamuflaż

Postprzez Hobbit » czwartek, 5 maja 2011, 19:45

Kamuflarz zimowy możesz zrobić metodą na lakier do włosów, albo jeżeli malujesz akrylami to pędzelkiem namoczonym lekko w clearfixie (dostępne w każdym chemicznym i jest to zmywacz do sidoluxu) ścierasz białe kamo do kamo letniego.
Hobbit

Postprzez kicus » czwartek, 5 maja 2011, 21:23

Hobbit napisał(a):clearfixie (dostępne w każdym chemicznym i jest to zmywacz do sidoluxu)

Zmywacz do sido to Cleanlux, Clearfix to klej Humbrola.
kicus

Postprzez luck1985 » czwartek, 5 maja 2011, 22:01

Można użyc też Thinera Gunze czy innego rozczienczalnika- fajnie i ladnie schodzi, trzeba uważac tylko na kolor bazowy, bo ten też również ładnie schodzi.
Malowalem Vallejo Air white- imo najlepsza biała farba na rynkuadnie kryje wręcz za 1 razem(na czarny nie dawałem) i malowałem etapami- np pierw bok, tył i tak dalej. Jak pomalowałem bok pojazdu, to brałem pędzel umoczony w letniej wodzie i scierałem. Do końcowego efektu użyłem papieru ściernego.

Tutaj po ścieraniu:

I efekt końcowy:

Ciach! Zdjęcia wklejone niezgodnie z regulaminem.
Xenomorph

Ale mną się nie sugeruj, bo ja słaby jestem w tym hobby. Ale metoda imo ok i nie jest trudna.A metode podał mi user z forum.
luck1985

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje