Problem z EW-737

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Problem z EW-737

Postprzez szakal » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 19:18

Witam

Mam problem z aerografem EW-737. Do tej pory używałem tego aerografu ale po pewnym czasie zapchał mi się on. Gruntownie go przeczyściłem. O ile wtedy problemem było że aerek był brudny farba nie chciała lecieć to teraz leci jej za dużo. Nie jestem wstanie malować cienką linią. Jak pociągne delikatnie za spust to wylatuje masa farby. Próbowałem wszystkiego i nic. Prosze o pomoc.
szakal

Reklama

Re: Problem z EW-737

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 19:32

Dwa wyjścia:
1. dokręć dyszę
2. mocniej dopchnij iglicę przed jej przykręceniem albo mocniej ją przykręć w "przednim" położeniu
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez HK » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 19:54

Mecenas napisał(a):Dwa wyjścia:
1. dokręć dyszę
2. mocniej dopchnij iglicę przed jej przykręceniem albo mocniej ją przykręć w "przednim" położeniu

Zbytnie "dopchnięcie" iglicy może rozkalibrować dyszę i spowodować efekt odwrotny od zamierzonego. W pseudoiwatach dysze są zwykle aluminiowe. A igła jak wiadomo stalowa.
Jeśli dysza jest właściwie dokręcona (patrz p.1) to ja bym niestety stawiał że dysza już jest rozkalibrowana. Może uszkodziłeś ją przy tym czyszczeniu?
Hendryk
HK

Postprzez szakal » wtorek, 30 sierpnia 2011, 10:40

Igła jest dopchnięta na maksa a pokrętło dokręcające igłe do dysze(chyba to chodzi) dobrze dokręcone. Zrobiłem wczoraj tak że nalałem do słoiczka ze 4 cm zmywacza i wrzuciłem w nią dysze i tą drugą część która się odkręca a jest za dyszą. Zobaczymy.
szakal

Postprzez Mecenas » wtorek, 30 sierpnia 2011, 10:47

To w takim razie zobacz jeszcze czy nie masz zabrudzonych "tulejek", w których chodzi iglica i czy na pewno idzie do tyłu przy delikatnym odsunięciu "spustu". Spróbuj jeszcze poprzetykać dyszę cieniusienkim, ale w miarę sztywnym drucikiem.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje