Ślady po wypychaczach na gąsienicach z pojedyńczych ogniw

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Ślady po wypychaczach na gąsienicach z pojedyńczych ogniw

Postprzez Korowiow » piątek, 13 lipca 2012, 17:55

Gąsienice z pojedyńczych ogniw. Czy to Modelkasteny, Friule, Magic Tracki czy też inne prawie zawsze potrzebują "dopieszczenia".

Częstym i bardzo kłopotliwym do usunięcia podczas obróbki pojedynczych ogniw elementem są ślady po wypychaczach.

Czasami są wypukłe czasami zaś wklęsłe, ale zawsze są bardzo czaso i pracochłonne.

Pół biedy gdy mamy do czynienia z gąsienicami bez zęba wówczas wystarczy położyć na płaskiej powierzchni kawałek papieru ściernego o gradacji np.400, kilka ruchów i mamy problem z głowy.

Gorzej gdy przyjdzie obrabiać 80 lub 100 szt. pojedynczych ogniw z zębem. Ostatnio musiałem się zmierzyć z takim właśnie problemem.

Pojedyncze ogniwa z zębem i dwoma śladami po wypychaczach na każdej sztuce :

Obrazek

Aby uniknąć konieczności manipulowania narzędziami i podwójnej, mozolnej roboty wykonałem dzięki uprzejmości moich synów małe narzędzie z klocków Lego i papieru ściernego 400 :

Obrazek

Kilka klocków, zaciśnięte pomiędzy nimi paski papieru ściernego i parę ruchów pozwalają usunąć ślady po wypychaczach za jednym razem. Szybko, łatwo i no powiedzmy bardziej przyjemnie niż przy innym sposobie obróbki.

Obrazek

Efekt po kilku sekundach szlifowania :
Obrazek

Gdy ślady po wypychaczach są wklęsłe najpierw wypełniamy je szpachlówką (ja do tego celu używam Tamyia Liquid Surfacer Primer White ponieważ - jest płynny i łatwo aplikuje się go przy pomocy wykałaczki, w ilości jednej kropli na jeden ślad) a po wyschnięciu szlifujemy na "przyrządzie"

Mam nadzieję, że ten pomysł komuś się przyda. Mi bardzo ułatwił pracę.
Zdjęcie jakości warsztatowej bo w warsztacie na Life jak to mówią.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Reklama

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje