Cześć,
Czy moglibyście udzielić mi kilku wskazówek odnośnie budowy aparatów fotograficznych?
Chciałbym od zera zbudować aparat foto - np. taki jak ten: https://www.badgergraphic.com/store/ima ... s/5518.jpg
Nie wykluczam, że chciałbym zbudować większą ilość. = więc jestem w stanie zainwestować w narzędzia.
Nie mam wiedzy na temat obróbki drewna i metalu.
Domyślam się, że elementów metalowych nie będę w stanie wykonać samemu. Czy są jakieś miejsca, w których mogę zlecić wykonanie poszczególnych komponentów (podając dokładne wymiary, materiał) - ażeby było to precyzyjne?
A jeśli byłoby to drogie i nieopłacalne / lub niemożliwe / to jakie narzędzia muszę kupić, aby być w stanie precyzyjnie wycinać, wyginać i polerować takie elementy z metalu?
Jakie narzędzia potrzebuję do precyzyjnej obróbki drewna?
Jakie wiertarki, szlifierki wybrać?
.. i podstawowe pytanie: czy jest w ogóle sens zaopatrywanie się w narzędzia i samodzielną obróbkę (zależy mi na tym, aby aparat mieć gotowy, nie muszę go zrobić od zera), czy wystarczą precyzyjne pomiary i zlecenie wykonania różnych części podwykonawcom ? (drewniane, metalowe i szklane)?
Jaki mógłby być orientacyjny koszt wykonania w całości jednej sztuki?
Jeśli trafiłem na złe forum / zły dział / to przepraszam:) Niemniej, proszę o pomoc :-)
Pozdrawiam czytających forum,
Karol