Zmywanie farby

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Zmywanie farby

Postprzez Aphar » piątek, 7 lutego 2014, 18:09

Chciałem was zapytać o sposoby zmywania farby z modelu. Wiem, że można zafundować modelowi kąpiel w krecie (z kretem :)); sam kiedyś zmywałem, ale tym razem mam poważną obawę, że stosując dotychczasowe metody rozpuszczalnik przeniknie do wnętrza kabiny samolotu, czy komory silnika (które są już pozamykane i nie będą mogły być malowane). A właśnie tego chcę uniknąć.
Będę więc wdzięczny za wszelkie sugestie i patenty, jak również wskazanie na co należy zwrócić szczególną uwagę.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Zmywanie farby

Postprzez Rafal » piątek, 7 lutego 2014, 22:41

Aphar napisał(a):Chciałem was zapytać o sposoby zmywania farby z modelu. Wiem, że można zafundować modelowi kąpiel w krecie (z kretem :)); sam kiedyś zmywałem, ale tym razem mam poważną obawę, że stosując dotychczasowe metody rozpuszczalnik przeniknie do wnętrza kabiny samolotu, czy komory silnika (które są już pozamykane i nie będą mogły być malowane). A właśnie tego chcę uniknąć.
Będę więc wdzięczny za wszelkie sugestie i patenty, jak również wskazanie na co należy zwrócić szczególną uwagę.

W Google wpisz: site:pwm.org.pl zmywanie farby. Jak się przekopiesz przez ponad 600 wyników i nie znajdziesz odpowiedzi dopiero pytaj dalej.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Re: Zmywanie farby

Postprzez pawel700 » sobota, 8 lutego 2014, 15:28

Kąpanie w czymkolwiek odpada jeśli ma się nie dostać do wnętrza, chyba że zanurzenie tylko samych skrzydeł. Patyczek kosmetyczny + zmywacz wamodu i powoli wycierać farbę. Jeśli było malowane akrylami, to alkohol izopropylowy też może być.
pawel700

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje