Przechowywanie modeli

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Przechowywanie modeli

Postprzez Dorotka » sobota, 4 lipca 2015, 05:25

8-)

Mam nieodparte wrażenie, że zbliżające się upały, tudzież one same, bardziej szkodzą właścicielom modeli niż im samym.... Na co szkodzą to chyba widać, więc nie warto się rozpisywać...

:mrgreen:
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Reklama

Postprzez kubus_puchatek248 » środa, 29 lipca 2015, 16:09

Moje pytanie wzięło się stąd, ze nigdy wcześniej nie przechowywałem modeli w takich warunkach (przechowuję je tak od wiosny tego roku). Więc chciałem zasięgnąć rady bardziej doświadczonych od siebie i zebrać opinie na ten temat, nawet jeśli niektórym może on wydawać się śmieszny.
kubus_puchatek248

Postprzez kubus_puchatek248 » środa, 29 lipca 2015, 16:38

A jeśli ktoś z was przechowuje modele w takich warunkach jak ja, to będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami.
kubus_puchatek248

Postprzez Drunkmaster » czwartek, 30 lipca 2015, 21:14

Ja przechowywałem na strychu modele samochodów bburago. Metalowe, moge powiedzieć tylko tyle że kasty parzyły w ręce jak je brałem, po prostu szok. Kółka z plastiku, fotele. Tego już nie ma, zostały tylko takie wypalone dziurki w podłodze.
Myślę że to był błąd, że trzymałem je na podłodze a nie w szafie.

W tym roku zakupiłem zestawy chłodzenia wodnego PC i każdy model jest podłączony odpowiednim socketem z blokiem chłodzącym. Płyn jest w ciągłym obiegu i przechodzi przez chłodnicę główną, którą zamontowałem na parterze (z racji niższych temperatur).
Było kilka tak upalnych dni że na chłodnicy kładłem szron zeskrobany z zamrażarki (żona krzyczy że jak sie topi to jest kałuża w salonie - nie ważne, i tak planuję rozwód bo urwała mi śmigło w P11 która miała być na konkurs).

Trochę się obawiam, bo od poniedziałku mają być upały a ja mam urlop i rezerwacje w hotelu w Jędrzejowie a wtedy nie wiem kto będzie ten szron sypał na chłodnicę. Chyba przeniosę urlop na grudzień bo wtedy jest chłodniej.

Rozumiem obawy, trzymaj się. Oby do zimy :(
Drunkmaster

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 31 lipca 2015, 14:50

Szron to przeżytek teraz sypie się łupież ;o)
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Drunkmaster » piątek, 31 lipca 2015, 15:21

Darek Trzeciak napisał(a):Szron to przeżytek teraz sypie się łupież ;o)

Darku, niekoniecznie. Wg mnie szron ma lepsze własciwości chłodzące ;o)

Witam :!:
strych:

Obrazek

schemat montażu i numery części

Obrazek

Pozdrawiam
Drunkmaster

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje